Vuoropäiväkoti Mainingin piha-alue on villiintynyt

25.09.2024 klo 11.00

Monimuotoisen luonnon tuominen päiväkotipihalle tukee niin lasten kuin aikuisten viihtymistä, jaksamista sekä positiivista mielialaa. Tuusulan Vuoropäiväkoti Mainingissa on villiinnytty luvan kanssa osana valtakunnallista päiväkotipihojen Vahvistu-tutkimusta.

Aluehallintokeskukset myönsivät 43 päiväkodille ympäri Suomea valtionavustuksina yhteensä noin miljoona euroa pihojen liikuntaedellytysten parantamiseen ja luonnonmukaistamiseen. Etelä-Tuusulassa sijaitseva Vuoropäiväkoti Maininki on yksi avustuksen saaneista. Päiväkodin piha-alueella on toteutettu tänä kesänä luonnonmukaistamismuokkaus, jossa on lisätty erilaisia viherelementtejä. 

Vuoropäiväkoti Mainingin piha-aluetta
Vuoropäiväkoti Mainingin piha-aluetta uudistettiin kesällä. Piha houkuttelee lapsia villiintymään luonnon ihmeistä. 


Vuoropäiväkoti Mainingin piha-alueelle on lisätty erilaisia viherelementtejä
Päiväkodin piha-alueelle on lisätty erilaisia viherelementtejä.

Osana avustusta toteutetaan Vahvistu-tutkimus, joka selvittää, miten päiväkodin pihan luonnonmukaistaminen edistää lasten hyvinvointia ja voidaanko vihertämisen avulla ehkäistä immuunipuolustuksen häiriöiden syntyä. Tutkimukseen on kutsuttu mukaan niin päiväkodin lapsia kuin henkilökuntaa. Huoltajiensa mukaan tutkimukseen ilmoittautuneiden lasten tilannetta kartoitetaan näyttein, testein ja kyselyin pihan muokkauksen ja sen myötä lisääntyneen mikrobialtistuksen vaikutuksia heidän immuunipuolustuksensa toimintaan, hyvinvointiinsa ja terveyteensä tutkien. Henkilökunta on puolestaan päässyt kertomaan ajatuksiaan pihasta ja sen vaikutuksesta sekä omaan että lasten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin ennen ja jälkeen muokkauksen.

Luonnon hyvinvointia lisäävä merkitys on tunnistettu laajasti Tuusulassa ja otetaan huomioon Tuusulan mittavassa palveluverkkouudistuksessa rakennettaessa myös uusia kohteita.

Uudistettu piha-alue luonnonmukaistettiin

Päiväkodin piha-alue uudistui kesällä runsaamminkin. Pysäköintipaikat siirtyivät Hyökkäläntien toiselle puolelle, ja entinen pysäköintialue vallattiin leikille. Pihalle tulivat uudet keinut, aidattu pelialue ja iso katettu hiekkalaatikko. Vanhan pihan parhaat palat kuitenkin säilytettiin.

Vuoropäiväkoti Mainingin piha-alueelle uusittiin keinuja ja leikkivälineitä
Lapset ovat päässeet nauttimaan uusista keinuista ja leikkivälineistä. 

– Saimme enemmän tilaa touhuta ja telmiä, mutta ennen kaikkea pihaa luonnonmukaistettiin, kertoo kesäkuussa päiväkodin johtajana aloittanut Piia Malkki.

Lapset huoltajineen pääsivät tutustumaan piha-alueeseen yhteisessä pihatapahtumassa muutama viikko takaperin 3.9.

– Meillä oli huoltajille avoimet ovet, jossa he saivat tutustua pihaan lastensa kanssa, ja rohkeimmat uskaltautuvatkin pelaamaan palloa tai tekemään hiekkakakkuja. Oli myös hienoa, että meillä oli mahdollisuus tavata huoltajia ja jutella heidän kanssa yhteisen tekemisen äärellä, iloitsee Malkki.

Tietoa monimuotoisen luonnon merkityksestä

Vahvistu-tutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Tampereen yliopiston Hyvinvointia biodiversiteetti-interventioilla (BIWE) -hanketta, joka tutkii luonnon mikrobialtistuksen vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin. BIWE-hankkeessa terveellinen luontoaltistus pyritään tuomaan ihmisten luo rakennettuun ympäristöön, jossa he oleilevat päivittäin. BIWE on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamaa BIOD-tutkimusohjelmaa.

Vahvistu-tutkimuksessa tutkitaan, miten päiväkotien pihojen luonnonmukaistaminen edistää lasten hyvinvointia ja voidaanko villiinnyttämisen eli luonnonmukaistamisen avulla ehkäistä immuunipuolustuksen häiriöiden syntyä. Luonnonmukaisen päiväkotipihan tiedetään edistävän lasten fyysistä aktiivisuutta ja luovaa leikkiä.

Lue lisää Vahvistu-tutkimuksesta:
https://www.biwe.fi/vahvistu

Lisätiedot:
Päiväkodin johtaja Piia Malkki, piia.malkki@tuusula.fi, 040 314 4880

Takaisin