Kulttuuri luo hyvinvointia Tuusulassa − Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys kertoo kulttuurin merkityksestä

26.09.2024 klo 10.40

Kulttuurikunta Tuusula tarjoaa strategiansa mukaisesti upeat ja uudistuvat mahdollisuudet kulttuuriin, vapaa-aikaan ja harrastamiseen. Nämä satsaukset luovat hyvinvointia. Juuri julkaistu Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys osoittaa, että kulttuurin harrastamisella on monia myönteisiä vaikutuksia harrastajien elämään ja jopa koko yhteiskuntaan. 

Tuusulassa kunta tarjoaa laajan kattauksen kulttuuriharrastamisen ja -koulutuksen paikkoja kaiken ikäisille. Osan palveluista se tuottaa itse, osaa palveluista se tukee. 

Tuusulan kunta tuottaa itse Tuusulan Opiston, Tuusulan kuvataidekoulun ja Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston koulutuksia. Se hankkii koulutuksia Keski-Uudenmaan tanssiopisto KETO:lta sekä TAITO-käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomelta. Tuusulan museoissa pääsee nauttimaan näyttelyistä ja tapahtumista, ja kunnan kulttuuripalvelut tuottaa ja järjestää monenlaisia tapahtumia eri-ikäisille kuntalaisille. 

− Taiteen perusopetus tarjoaa pitkän ja tavoitteellisen koulutuspolun kulttuurin parissa. Myös oppilailtamme olemme kuulleet siitä, mitä nyt julkaistu valtakunnallinen selvityskin osoittaa: kulttuuriharrastuksesta saa samanhenkisiä kavereita, esiintymismahdollisuuksia ja esimerkiksi tunteen siitä, että pystyy moneen, kertoo Tuusulan kuvataidekoulun suunnittelijaopettaja Laura Nurro. 

Tuusulassa taiteen perusopetuksen opinnoissa kuvataidetta, musiikkia, tanssia, sirkusta ja käsityötä opiskelee viikoittain noin 800 lasta ja nuorta. Taiteen perusopetuksen oppilaitokset järjestävät myös erilaisia lyhytkursseja sekä kerhotoimintaa kouluilla. 

Tuusulan Opiston taidekursseilla yhteinen kiinnostuksen kohde tuo erilaisia ihmisiä yhteen.  

− Varsinaisen opiskelun lisäksi Opiston kurssien kahvitauot ovat monella tapaa tärkeitä kohtaamishetkiä, tietää Opiston rehtori Timo Rusanen. Opiston kursseilla on syntynyt syviä ystävyyssuhteita ja yhteistyöprojekteja, esimerkiksi Opiston Avoimen ateljeen myötä muodostunut Passion-ryhmä, joka piti ensimmäisen yhteisnäyttelynsä Galleria Moniossa elokuussa. 

− Konserteissa, teatterissa ja muissa esityksissä käyminen on kulttuurin harrastamista. Tuusulassa on hienot mahdollisuudet nauttia tapahtumista esimerkiksi museoilla ja Moniossa. Kunnan lisäksi tapahtumia järjestävät yhdistykset ja kulttuurialan yritykset, sanoo kulttuurintuottaja Jaana Hopeakoski. 

Kulttuurin harrastamisen kynnystä madaltaa Tuusulassa käytössä oleva valtakunnallinen Kaikukortti. Kortinhaltijat pääsevät tapahtumiin maksutta. Taiteen perusopetuksen oppilaitoksissa on myös vapaaoppilaispaikkoja. 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys 

Sivistysliitto Kansalaisfoorumi on tuottanut Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvityksen yhdessä järjestökumppanien kanssa joka toinen vuosi vuodesta 2022 alkaen. Kulttuurivaikutuksia selvitettiin nyt vuonna 2024. Lisäksi Taiteen perusopetusliitto teki vastaavan selvityksen samanaikaisesti. Selvitysten julkaisutilaisuus pidettiin 18.9.2024. 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys osoittaa, että kulttuuriharrastuksilla on etenkin myönteisiä sosiaalisia vaikutuksia ja oppimiseen liittyviä vaikutuksia: Kulttuuriharrastukset vähentävät yksinäisyyttä ja auttavat rakentamaan sosiaalisia suhteita. Kulttuuriharrastukset auttavat kehittämään omia taitoja, ja opitut taidot voivat olla hyödynnettävissä myös muualla elämässä. Selvityksen tulokset kertovat myös psykologisista, fyysisitä ja yhteisöön liittyvistä vaikutuksista. 

Taiteen perusopetusliiton selvityksen tulokset osoittavat samaa: Vastausten perusteella taiteen perusopetuksen parissa koetaan oppimisen iloa, tullaan hyväksytyksi ja opittuja taitoja hyödynnetään myös koulussa, työpaikalla tai muuten elämässä. Taideharrastaminen lisää myös luovuutta ja mielikuvituksen käyttöä sekä tarjoaa positiivisia haasteita. Harrastus tuo hyvän mielen ja lisää hyvinvointia.  

 

Lisätiedot: 

Laura Nurro, Tuusulan kuvataidekoulun suunnittelijaopettaja, laura.nurro@tuusula.fi, 040 314 4486 

Timo Rusanen, Tuusulan Opiston rehtori, timo.rusanen@tuusula.fi, 040 314 3414 

Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi, 040 314 3456 

Jaana Hopeakoski, kulttuurituottaja, jaana.hopeakoski@tuusula.fi, 040 314 3436 

 

Lisätietoja selvityksestä: 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvitys ja mittaristo | Kansalaisfoorumi (aikuiset) 

Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset 2024 -selvitysraportti (kansalaisfoorumi.fi) 

Esitys kansalaisinfo 18.9.2024 (artsedu.fi) (lapset ja nuoret, taiteen perusopetus) 

 

Lisätietoa kulttuuritapahtumista:  

Osta liput Tuusulan kulttuuritapahtumiin 

Kaikukortti  

 

Lisätietoa taiteen perusopetuksesta Tuusulassa ja Tuusulan Opiston kursseista: 

Taiteen perusopetus - Tuusulan kunnan www-sivut 

Kansalaisopiston kurssit - Tuusulan kunnan www-sivut 

Takaisin