Tuusulan kunta kehittää yritysalueita − tulossa lisää työpaikkatontteja erinomaisilla liikenneyhteyksillä

26.09.2024 klo 11.50

Tuusulan kunta kehittää yritysalueita. Nyt valmistelussa olevat kaavaratkaisut auttavat kuntaa toteuttamaan strategista tavoitettaan − tarjoamaan lisää työpaikkatontteja erinomaisilla liikenneyhteyksillä.

Kuntakehityslautakunnan käsittelyssä olivat 25.9.2024 Focus-yritysalueeseen liittyvän Sammonmäki IV:n asemakaavan muutos, Palkkitien asemakaavan muutos ja Rykmentinportti I:n asemakaava. Kaikki kolme kaavaa etenevät nähtäville: Palkkitie ja Rykmentinportti I ovat ehdotuksia ja menevät nähtäville kunnanhallituksen kautta. Sammonmäki IV on luonnos ja etenee nähtäville suoraan lautakunnasta. Palkkitie ja Rykmentinportti I tulevat hyväksymiskäsittelyyn ja valtuuston päätettäväksi alustavan aikataulun mukaan alkuvuodesta 2025.  

Näiden kaavojen avulla kunta toteuttaa strategista tavoitettaan − tarjoaa lisää työpaikkatontteja erinomaisilla liikenneyhteyksillä yritysten sijoittumiseksi, työpaikkojen luomiseksi ja tontinmyynti- sekä verotulojen vahvistamiseksi. 

Sammonmäki IV on osa laajempaa Focus-aluetta 

Focus-alue on laaja aluekehityskokonaisuus, jolla on seudullista ja valtakunnallista merkitystä. Se tarjoaa jopa noin 10 000 työpaikkaa pidemmällä tulevaisuudessa Helsinki-Vantaa-lentokentän läheisyydessä. Sammonmäki IV on ensimmäinen osa vaiheittain toteutuvaa Focus-aluetta, ja se sijoittuu näkyvälle paikalle Tuusulanväylän ja suunnitellun Kehä IV:n risteykseen.  

Sammonmäen kaavamuutos tehostaa nykyisen teollisuusalueen maankäyttöä, luo edellytykset uuden katuverkon toteuttamiselle ja ajanmukaistaa aluetta koskevat ympäristönsuojelulliset määräykset. Kunta on suunnitellut Sammonmäkeä yhteistyössä alueen suurimman yksittäisen maanomistajan YIT:n kanssa. Asemakaavan muutoksen seurauksena syntyy noin 85 000 k-m2 rakennusoikeutta toimitilarakentamiselle. Tästä osa voidaan toteuttaa myös liiketiloina. Kaava-alueen pinta-ala on kokonaisuudessaan noin 42 hehtaaria. 

Sammonmäki IV:n asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kaavaluonnos ja muu valmisteluaineisto ovat nähtävillä 10.10.−10.11.2024. Kaavamuutoksesta järjestetään asukastilaisuus 24.10.2024 kello 18.00−20.00 lounasravintola BC Catering:ssä osoitteessa Puusepäntie 11. 

Focus-alueella on vireillä myös Kehä IV -niminen asemakaava, jonka suunnitelmia on tulossa nähtäville myöhemmin syksyllä. Focus-alue tulee toteutuessaan tarjoamaan jopa miljoona kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Tilaa on siis mittaville kasvuinvestoinneille ja uusille työpaikoille. Kunta selvittää parhaillaan, minkälaisia yrityksiä alueelle voisi sijoittua. 

Rykmentinportti I laajentaa nykyistä Rykmentinpuiston työpaikka-aluetta 

Rykmentinportti I:n asemakaava koskee Rykmentinpuiston yritysalueen kupeessa sijaitsevaa aluetta Tuusulanväylän itäpuolella. Alue on sijainniltaan erinomainen, ja asemakaava mahdollistaa tarvittaessa yhden ison yritystontin. Asemakaavan myötä Rykmentinpuiston nykyinen työpaikka-alue voi laajentua. Alueelle kohdistuu paljon kysyntää hyvän sijaintinsa vuoksi, ja nykyiselle alueelle rakentuvatkin parhaillaan toimitilat esimerkiksi Makitalle, Alfarocille ja Mapeille. Kaavaratkaisu tuo 111 448 k-m2 rakennusoikeutta lisää alueelle.  

Rykmentinportti I:n asemakaavaehdotuksen päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä sitova tonttijako tulevat nähtäville 17.10.−18.11.2024, ja kaavasta järjestetään asukastilaisuus Hyrylän kuntalaisillan yhteydessä 5.11.2024 kello 18−20 Tuusulanjärven kampuksella (kabinetti Loiske ja katsomoporras Vadelmamäki, Tuusulantie 131, 04310 Tuusula). Nähtävilläolon aikana voi jättää muistutuksia ja lausuntoja. 

Palkkitien asemakaavan muutos tiivistää Palkkitien työpaikka-aluetta 

Palkkitien asemakaavan muutos tiivistää Palkkitien olemassa olevaa työpaikka-aluetta ja mahdollistaa sille ja Palkkikujan laajennososalle uutta yritysaluetta- ja toimintaa. 

Kaavaratkaisu mahdollistaa myös sen, että Tuusulan kunnan yhdyskuntatekniikan varikon sijoittumista Kuntoilijantien varteen voidaan tarkastella. Päätöstä varikon sijoittumisesta ei ole tehty ja se tehdään tästä kaavaratkaisusta erillään. Asemakaavamuutos on nähtävillä 17.10.−18.11.2024. 

 

Lisätiedot:  

Elinkeinopäällikkö Toni Popovic, toni.popovic@tuusula.fi (sijoittuminen yritysalueille)  

Kaavoituspäällikkö Anne Olkkola, anne.olkkola@tuusula.fi (kaavoitus) 

Projektipäällikkö Petteri Puputti, petteri.puputti@tuusula.fi (Focus-alue) 

Takaisin