Tuusulan kansallispuvut

Juhlapukuna käytettävä kansallispuku kertoo kansallisen ja paikallisen kulttuurin elinvoimaisuudesta sekä kansanomaisen pukeutumisen ja käsityötaidon arvostuksesta. Alkuperäinen kansallispuku on tehty käsin kunnioittaen vanhoja käsityömenetelmiä. Puku perustuu vaatelöytöihin ja perimätietoon paikkakunnan ja lähiseutujen pukeutumisperinteestä. Lisätietoa kansallispuvuista Suomen käsityön museon verkkosivuilta

Tuusulassa käytetään seuraavia kansallispukuja:

  • Tuusulan naisen kansallispuku
  • Tuusulan naisen tarkistettu kansallispuku
  • Tusby kvinnodräkt
  • Tusby mansdräkt

Tuusulan naisen kansallispuku

Vanhimmat tiedot Tuusulan puvusta on löydetty 1910-luvulta Kansanvalistusseuran kotiteollisuuspiirustuksia -lehtisestä. Lehtisen mukaan puvun selitys on saatu tohtorinna Wahnenbergiltä vuonna 1910 Tuusulasta. Näiden tietojen pohjalta oli luotu kuva puvusta, mutta puku on siis ollut olemassa ja käytössä tätä aiemminkin. Tuusulan naisen kansallispuvusta julkaistiin kuvaus Suomalaisen Kansantanssin Ystävien julkaisussa Suomalaisia kansanpukuja vuonna 1915.

Uudenmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistys ja Tuusulan kunta alkoivat järjestää Tuusulan naisen puvun tarkistamista vuoden 1983 lokakuussa. Tarkistettu malli hyväksyttiin Suomen kansallispukuneuvostossa 15.12.1987.

Tuusulan kansallispuku perustuu historiallisiin esikuvavaatteisiin. Tarkistamista varten tehdyn tutkimustyön materiaalia kerättiin Tuusulan kansanopistolta ja kansalaisopistoilta, joista löytyi käyttäjiä ja dokumentointia, millainen puku on ollut. Lisäksi Kansallismuseon arkistosta etsittiin Tuusulasta tallennetut vaatekappaleet. Pukukokonaisuus koottiin näiden tietojen perusteella. Tarkistuksessa oli tärkeää, että puvun yleisilme ja näkyvimmät piirteet säilyvät. Hankkeessa mukana olleilla tahoilla oli toive, että pukuun liitettäisiin tasku. Päähine eli tykkimyssy muutettiin enemmän esikuvansa näköiseksi. Koska Tuusulan puku perustuu historiallisiin esikuvavaatteisiin, se on alueen puku, eli sitä käytetään myös Hyvinkään ja Järvenpään alueilla.

Tarkemmin puvun yksityiskohtiin voi tutustua Suomen kansallispuvut -verkkosivustolla.

2022 Tuusulan puku 11 Tuusulan kunta, Ohoi Creative, Kalle Särkkä

Tuusulan naisen tarkistettu (vas.) ja tarkistamaton puku. Kuva: Kalle Särkkä, Ohoi Creative

Tuusulan ruotsinkielisen alueen kansallispuvut

Tuusulan ruotsinkielisen alueen kansallispuvut ovat Tusby kvinnodräkt ja Tusby mansdräkt. Niitä saatetaan kutsua puhekielessä Klemetskogin naisen ja miehen kansallispuvuiksi. Naisten puku on mainittu Suomalaisia kansallispukuja -teoksessa ensimmäisen kerran vuonna 1915. Tuusulan ruotsinkieliset siirtyivät 1920-luvulla käyttämään puna-valkoraidallisen ”melko herkästi likaantuvan” hameen sijasta vihreä-punaraidallista hametta, ns. vanhaa arkipukua. Tieto pohjautuu Klemetskog Undomsföreningenin vuosikertomukseen vuodelta 1922. Miesten puvun juuret löytyvät 1800-luvun alkupuolelta Wäfarsin isännän Anders Winqvistin käyttämästä puvusta.

Lisätietoja ruotsinkielisen alueen kansallispuvuista löytyy Föreningen Bragen -verkkosivulta.

2022 Tusby dräkt 1 Tuusulan kunta, Ohoi Creative, Kalle Särkkä

Tusby kvinnodräkt och Tusby mansdräkt. Kuva: Kalle Särkkä, Ohoi Creative

Katso video ja valokuvia puvuista

Tuusulan kansallispuvuista kertovalla videolla on haastateltu Marjo Vainiota ja Kirsi Kostamoa. Marjo Vainio Taito Etelä-Suomi ry:n (ent. Uudenmaan kotiteollisuusyhdistys) kansallispukuneuvoja, joka Tuusulan puvun tarkistushankkeen yhteydessä ompeli Tuusulan mallipuvun ja valmisti siihen kaavat ja ohjeet. Videolla kansallispukuharrastuksesta kertoo Kirsi Kostamo, joka on toiminut käsityönopettajana Tuusulan Opistossa (ent. Tuusulan kansalaisopisto) ja ohjannut siellä tarkistamattoman ja tarkistetun Tuusulan naisen puvun valmistusta.

Katso video: Tuusulan kulttuuripalveluiden Youtube-kanavalla

Katso kuvia Tuusulan puvuista: Tuusulan kunnan kuvapankista

Elävää kansallispukuperinnettä

Kansallispuvulla voi ilmentää paikallisuutta, mutta sen voi valita täysin omien mieltymystensä mukaan. Tuusulan puvun käyttäjiksi toivotetaan kaikki tuusulalaiset, järvenpääläiset sekä hyvinkääläiset sekä punaisen ja tasaraidan ystävät ympäri Suomea ja maailmaa. Tuusulan naisen kansallispuvusta on edelleen käytössä sekä tarkistamatonta että tarkistettua pukua ja kaikkien eri aikakausien puvut ovat tärkeä osa kansallispukuperinnettämme. Kansallispuku on arvokas juhlapuku, jonka osia voi käyttää yksittäin ”tuunaa mun perinne” -tyylisesti myös arkena.