Siirry sisältöön
Peltomaisemaa ilmasta kuvattuna, taustalla rakennuksia

Rakentamislupa

Rakentamisluvan käsittelyssä tarkastellaan alueidenkäytöllisiä edellytyksiä (sijoittamisen edellytykset) ja olennaisia teknisiä vaatimuksia (toteuttamisen edellytykset). Rakentamisluvan käsittelee kunnan rakennusvalvonta. Tarkempaa tietoa rakentamisluvasta löydät rakennusvalvonnan sivuilla. 

Poikkeamislupa

Jos rakentaminen sijoittuu ranta-alueelle tai rakentamisessa halutaan poiketa yleiskaavasta, laista tai lain nojalla annetuista säännöksistä, määräyksistä, kielloista tai muista rajoituksista, kuten rakennusjärjestyksestä, tarvitaan ennen rakentamislupaa poikkeamislupa. Poikkeamislupa on erillinen hallintopäätös.

Poikkeamisluvan myöntäminen edellyttää erityistä syytä, ja hakemus on perusteltava huolellisesti. Poikkeamisluvan myöntäminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai muulle alueidenkäytön suunnittelulle. Myöntäminen ei myöskään saa vaikeuttaa luonnonsuojelun tai rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista eikä johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Erillistä poikkeamislupaa ei kuitenkaan tarvita, jos kyseessä on vähäinen poikkeaminen tai väliaikainen rakennus. Tällöin poikkeaminen voidaan käsitellä rakentamisluvan yhteydessä. 

Luvan hakeminen 

Lupia haetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelussa.  

Lupakäsittely ja päätöksestä valittaminen

Lupakäsittelyyn on hyvä varata aikaa muutama kuukausi. Huolellisesti täytetty hakemus nopeuttaa asian valmistelua. Hakemus voidaan käsitellä vasta, kun kaikki asiakirjat ja mahdolliset lisäselvitykset on toimitettu.

Kaavoituksen päätöksiä tehdään pääsääntöisesti kerran kuussa, pois lukien heinäkuu.  

Poikkeamispäätökseen tai rakentamislupapäätökseen liittyvään sijoittamisen edellytyksiin (eli erilliseen sijoittamislupaan) tyytymätön voi valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeuden päätöksestä voi pyytää edelleen valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitus on laadittava kirjallisesti oikaisuvaatimuksen tekoon varatun ajan puitteissa.

Lupakäsittelyn kustannukset

Päätöksistä veloitetaan voimassa olevan palveluhinnaston mukainen maksu. Lisäksi virallisten liiteasiakirjojen, kuten karttaotteiden, tilaamisesta ja kunnan suorittamasta naapureiden kuulemisesta veloitetaan palveluhinnaston mukaisesti. 

Vanhaa maankäyttö- ja rakennuslakiin pohjautuvaa taksaa sovelletaan ennen 1.1.2025 vireille tulleisiin asioihin ja lupahakemuksiin.


Uutta rakentamislain mukaista taksaa sovelletaan 1.1.2025 tai tämän jälkeen vireille tulleisiin asioihin ja lupahakemuksiin.

Erillisen sijoittamisluvan tai poikkeamisluvan hakeminen Lupapiste-palvelussa

  1. Rekisteröidy Lupapiste-palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia eikä mobiilivarmenetta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Rekisteröitymisen yhteydessä annat itsellesi salasanan palveluun. Tunnuksena on sähköpostiosoitteesi.  
  2. Aloita hakemus ilmoittamalla esimerkiksi osoitteella kohde, johon haet lupaa. Palvelu ohjaa sinua valitsemaan oikeat toimenpiteet hakemuksellesi. Tekemiesi valintojen pohjalta muodostuu hakemusluonnos. Hakemusta voi täydentää koko hakemuksen käsittelyn ajan, myös hakemuksen jättämisen jälkeen.  
  3. Viranomainen pääsee kommentoimaan hankettasi silloin, kun se on Näkyy viranomaiselle -tilassa. Luonnostilassa oleva hanke muuttuu sellaiseksi, kun kysyt keskustelupalstalla viranomaiselta jotakin tai kun jätät hakemuksen. Viranomainen ohjaa ja opastaa hankkeen etenemistä Lupapiste-palvelussa keskustelupalstalla. Kaikista viranomaisen kirjoittamista kommenteista tulee sähköpostiin ilmoitus, jonka saat kytkettyä pois Osapuolet -välilehdellä. Huomioithan, ettei sinun kysymyksistäsi mene vastaavasti sähköpostitse tietoa viranomaiselle. Jos asialla on kiire, ole lupavalmistelijaan suoraan yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. 
  4. Hankkeen kuvauskohdan Selostus rakennushankkeesta -kohdassa kerrotaan mitä halutaan rakentaa eli rakennusten koot ja käyttötarkoitukset. Lisäksi kerrotaan mitä ja minkä kokoisia rakennuksia tilalla mahdollisesti jo on. Jos tilalla on purettavia rakennuksia, ilmoitetaan niiden koot ja käyttötarkoitukset. Vastataan myös kysymyksiin, onko kiinteistölle virallinen tieliittymä vai tarvitaanko uusi liittymä sekä miten vesi- ja jätevesihuolto aiotaan järjestää. Mitä tarkempi on selostus hankkeesta, sen helpompaa ja nopeampaa hakemuksen käsittely on. 
  5. Hakemuksen Poikkeamiset säännöksistä perusteluineen -kohdassa hakijan on esitettävä hyvät perustelut mahdolliselle poikkeamiselle sekä arvio hankkeen keskeisistä vaikutuksista. 
  6. Hakijoiksi pitää laittaa kaikki rakennuspaikan omistajat
  7. Hakemuksen liitteisiin on lisättävä
    • Osaavan suunnittelijan laatima asemapiirros 
      • Asemapiirroksen pohjana voidaan käyttää paikkatiedon ylläpitämää ja ajan tasalla olevaa pohjakarttaa tai sen suurennosta, jonka saa tilattua asiakaspalvelusta.  Asemapiirros laaditaan pienehköillä tonteilla mittakaavassa 1:200, muualla 1:500 tai 1:1 000. Isoilla, useiden hehtaarien kokoisilla tiloilla, jos asemapiirroksessa esitetään vain osa tilaa, on koko rakennuspaikka (= tila tai sen määräala) esitettävä selvästi karttaliitteessä tai erillisellä sijaintipiirroksella mittakaavassa 1:2 000 tai 1:5 000.
      • Asemapiirroksessa on esitettävä  
        • uuden rakennuksen sijainti, kerrosala, kerrosluku, ja käyttötarkoitus 
        • jo olevien ja purettavien rakennuksien käyttötarkoitukset ja kerrosalat 
        • talousvesikaivon sijainti (myös rajan läheisyydessä olevat naapurien talousvesikaivot) 
        • suunniteltu jätevesien käsittely rakennuspaikalla 
        • virallinen tai suunniteltu tieyhteys rakennuspaikalle 
        • etäisyysjana ajoradan keskilinjaan sekä naapurien rajoihin 
        • nimiö, josta ilmenee suunnitelman tekijä, mittakaava, päivämäärä, osoite, jos se on tiedossa sekä kiinteistönumero 
        • rakennuspaikan kerrosalalaskelma.
    • Viralliset liiteasiakirjat 
      • Lainhuutotodistus  
        • Jos lupa-asiaa hoitaa joku muu, kuin kiinteistön omistaja, hakemukseen liitetään hänelle myönnetty valtakirja.
        • Jos hakijana on yhtiö, tarvitaan lisäksi ote kaupparekisteristä ja yhtiön hallituksen pöytäkirja, joista ilmenee päätös poikkeamisluvan tai sijoittamisluvan hakemisesta sekä nimenkirjoittamisoikeus.
      • kiinteistörekisteriote 
      • ote pohjakartasta 
      • ote kaavasta ja kaavan määräyksistä 
      • Hakemuksen liiteasiakirjat saavat olla enintään kolme kuukautta vanhoja. Liitteet kannattaa pyytää teknisestä palvelupisteestä. Liiteasiakirjoista veloitetaan palveluhinnaston mukaisesti.
    • Julkisivukuvat rakennuksista, jos kyseessä on sijoittamislupahakemus
  8.  Hankkeesta on kuultava naapureita. Valmistelija merkitsee kuultavat naapurit lausunnot välilehdelle.  Kunta voi hakijan pyynnöstä suorittaa naapureiden kuulemisen palveluhinnaston taksan mukaan. Hakija voi myös itse kuulla naapurit. Naapureille on kuulemisen yhteydessä esitettävä hakemus ja asemapiirros, ja naapureilta pitää saada kirjallinen vahvistus kuulemisen suorittamisesta.