Siirry sisältöön
Henkilö pitelee kädessään äänestyslippua.

Luvanvarainen ulkomainonta

Luvanvaraisen ulkomainonnan voi aloittaa kunnan hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista eli alue- ja kuntavaalien 2025 osalta 26.3.2025.

Mainostelineitä vaalimainoksia varten asetetaan yhteensä kymmeneen paikkaan. Kutakin ryhmittymää varten varataan yksi mainosruutu/teline. Kuhunkin mainosruutuun sopii 80 x 120 senttimetrin suuruinen, noin 6–8 millimetriä paksulle kovalevylle tai muulle vastaavalle materiaalille liimattu mainos. Ruudut ovat kaksipuolisia, mutta sijaintipaikasta riippuen ne eivät ole välttämättä katseltavissa kuin toiselta puolelta.

Puolueet/äänestäjäryhmät hankkivat ja asentavat taustalevyt ja julisteet telineisiin itse.

Äänestäjän vaalivapaus

Vaalilain mukaan yleisen ennakkoäänestyspaikalla tai vaalipäivän äänestyspaikalla taikka niiden välittömässä läheisyydessä ei saa äänestysaikana pitää puheita, julkipanna tai jakaa painettuja tai kirjoitettuja kehotuksia eikä muutoinkaan vaikuttaa tai yrittää vaikuttaa äänestäjien vaalivapauteen.

Vaalimainoksia ei saa asettaa ennakkoäänestyspaikkojen tai äänestyspaikkojen läheisyyteen niin, että voidaan katsoa niiden vaikuttavan äänestäjän valintaan. Vaalimainokset eivät saa näkyä vaalihuoneistoon tai sen sisäänkäynnille.

Lisätietoja saat tarvittaessa:

  • vaalimainostelineistä kunnossapidon esimieheltä puhelinnumerosta 040 314 4506
  • äänestäjän vaalivapauden toteuttamisesta keskusvaalilautakunnan sihteeriltä puhelinnumerosta 040 314 2998.

Vaaleja koskevat periaatteet ja vaalikaranteeni

Vaaleja koskevat periaatteet ja vaalikaranteeni perustuvat perustuslain ja hyvän hallintotavan (hallintolain 2. luku) mukaiseen yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Yhdenvertaisuusperiaate velvoittaa julkista hallintoa tasapuoliseen kohteluun,​ johdonmukaisuuteen ja syrjimättömyyteen. Kukaan ei saa saada vaaleissa erityistä hyötyä siitä,​ että toimii kunnan tehtävässä.

Vaaleissa ehdolla olevan kunnan tai konsernin työntekijän tai viranhaltijan vaalikaranteeni alkaa vähintään kaksi kuukautta ennen vaalipäivää ja merkitään alkavaksi aina kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos vaalipäivä on esimerkiksi huhtikuussa, ​karanteeni alkaa 1. päivä helmikuuta. Vaalikaranteenista on laadittu ohje, ​jossa on linjattu vaalikaranteenin periaatteet. Vaalikaranteenin aikana ehdokkaiden on erotettava selkeästi toisistaan roolinsa kunnan työntekijänä ja vaalien ehdokkaana.

Tuusulan kunta kannustaa asukkaitaan käyttämään äänioikeuttaan, mutta ei osallistu puoluepoliittiseen vaalikampanjointiin. Kunta ei tue suoraan ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti. Kunnan tiloissa ei saa jakaa eikä ilmoitustauluille saa kiinnittää poliittisia ilmoituksia tai mainoksia. Kunnan sähköisissä viestintäkanavissa ei jaeta vaalien ehdokkaiden tai puolueiden ilmoituksia. Ehdokkaat eivät saa käyttää kunnan kanavia oman vaalityönsä hyväksi.

Ilta-aikaan koulutiloja voidaan käyttää poliittisten yhdistysten toimintaan tai vaalipaneeleihin edellyttäen, että toiminta täyttää yleiset iltakäytön tavoitteet. Koulutiloihin ei saa jättää vaalijulisteita eikä jakaa muutakaan kirjallista vaalimateriaalia oppilaille. Tuusulan kunnankirjaston linjauksella mahdollistetaan poliittisten puolueiden järjestämät, ajankohtaisiin aiheisiin liittyvät tilaisuudet tietyin rajoituksin. Kunnan järjestämissä tapahtumissa kohdellaan ehdolla olevia ryhmiä tasapuolisesti. Kirjastossa järjestettävissä tilaisuuksissa on oltava jokin teema tai käsiteltävä aihe eikä se voi olla vain puoluepoliittinen jäsenkeräys, mainosten jako tai vastaava puoluetilaisuus.

Koulutilojen yhteiskäytöllä mahdollistetaan asukas- ja harrastustoimintaa Tuusulan kaikilla asuinalueilla. Toiminnan tavoitteena on lisätä tuusulalaisten arjen sujuvuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä edistää kestävää kehitystä tehostamalla tilojen käyttöä ja vähentämällä kunnan sisäistä matkustustarvetta.

Yhdistykset ja seurat voivat varata maksutta koulujen, päiväkotien ja yhteisötiloja tiloja omaan yksityiseen käyttöönsä. Näitä tilaisuuksia ovat esimerkiksi yhdistysten ja seurojen vuosikokoukset. Yhdistysten, puolueiden ja seurojen järjestämät vaalipaneelit voidaan järjestää maksutta Tuusulan kunnan tiloissa, kun tilaisuuteen on kaikille avoin ja tasapuolinen kutsu.

Avoimet vaalitilaisuudet ovat maksullisia sekä kouluissa, päiväkodeissa että yhteisötiloissa. Näistä
tilaisuuksista veloitetaan 24 euroa tunnilta.

Demokratiakasvatus on osa peruskoulujemme ja lukioidemme toimintaa, joten koulupäivien aikana voidaan järjestää tilaisuuksia, jotka kytkeytyvät teemaan. Koulut lähestyvät puolueita itse ja kutsuvat puolueiden edustajia esimerkiksi vaalipaneeleihin. Koulut voivat viestiä järjestämistään vaalipaneeleista yleisellä tasolla. Niistä kertovissa jutuissa julkaistavat kuvat ovat koulujen opiskelijoiden tai henkilökunnan kuvaamia. Ehdokkaiden kampanjatiimin kuvaamia kuvia tai vaalipaneeleiden tallenteita ei julkaista Tuusulan kunnan viestintäkanavissa.

Kirjastolaki edellyttää kirjastoa edistämään aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Tuusulan kunnankirjaston linjauksella mahdollistetaan myös poliittisten puolueiden järjestämät, ajankohtaisiin aiheisiin liittyvät tilaisuudet tietyin rajoituksin.

Kirjastossa järjestettävissä tilaisuuksissa on oltava jokin teema tai käsiteltävä aihe eikä se voi olla vain puoluepoliittinen jäsenkeräys, mainosten jako tai vastaava puoluetilaisuus.

Yhden puolueen tilaisuuksia myöskään ajankohtaisista teemoista ei ole mahdollista pitää enää yhtä (1) kuukautta ennen vaalien äänestyksen alkamista, vaan tällöin edellytämme väittelyitä, kohtaamisia ja yhteistilaisuuksia useamman puolueen kesken.