Oppivelvollisuus
Suomessa vakituisesti asuvat lapset ja nuoret ovat oppivelvollisia, eli heillä on velvollisuus käydä koulua ja opiskella. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Jokaisen alle 18-vuotiaan perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättävätn oppivelvollisen hakeuduttava opiskelemaan valmentavaan koulutukseen, ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen.
Jos nuori on päättämässä perusopetusta, hän hakee koulutukseen yhteishaussa. Jos nuori ei saa paikkaa yhteishaussa, hänen tulee hakea paikkaa jatkuvassa haussa.
Nuoren huoltajan tulee huolehtia siitä, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden.
Yleistä oppivelvollisuudesta
Oppivelvollisuuden tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa kaikilla koulutusasteilla, kaventaa oppimiseroja, kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä lasten ja nuorten hyvinvointia.
Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai hän on tätä ennen suorittanut toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).
Koulutuksen järjestäjällä on ohjausvastuu siitä, että nuori hakeutuu toisen asteen opintoihin ja aloittaa opinnot perusopetuksen jälkeen sekä seurata nuoren oppivelvollisuuden suorittamista oppilaitoksessa ja opintojen etenemistä tavoitteiden mukaan. Ilman opiskelupaikkaa olevan nuoren ohjaus- ja valvontavastuu on asuinkunnalla. Huoltajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että nuori suorittaa säädetyn oppivelvollisuuden.
Perusopetuksen jälkeen hakeutuminen toiselle asteelle
Jokaisella peruskoulun päättävällä yhdeksäsluokkalaisella on velvollisuus hakeutua ja jatkaa toisen asteen koulutuksessa, nivelvaiheen koulutuksessa tai muussa oppivelvollisuuden piiriin kuuluvassa koulutuksessa.
Toisen asteen koulutuspaikkoja haetaan pääsääntöisesti yhteishaussa, joka järjestetään keväisin. Yhteishaun lisäksi oppivelvollinen voi hakea koulutuksiin jatkuvan haun kautta. Huoltaja vastaa nuoren hakeutumisesta perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen.
Toisen asteen koulutus voi olla ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto. Nivelvaiheen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva koulutus voi olla esimerkiksi TUVA (työelämään valmentava) – tai TELMA (työhön ja itsenäiseen elämään valmistava) -koulutus tai kansanopistojen järjestämät Opistovuosi oppivelvollisille -koulutukset.
Oman koulun opinto-ohjaajat antavat nuorille ohjausta ja neuvontaa eri koulutusvaihtoehdoista. Nuorella on oikeus saada tehostettua opinto-ohjausta tai henkilökohtaisempaa tehostettua tukea. Perusopetuksen päättämisen jälkeen vaille opiskelupaikkaa jääneillä on oikeus kesäajan lisäohjaukseen.
Nuoren saatua opiskelupaikan on toisen asteen koulutuksen järjestäjällä (lukiolla tai ammattikoululla) valvonta- ja selvittelyvastuu opiskelijan opintojen aloittamisesta, edistymisestä ja oppivelvollisuuden päättymisestä.
Jos nuori jää ilman opiskelupaikkaa
Oppilaat saavat tukea opintojensa aikana ja oppivelvollisuuden suorittamista seurataan. Oppilaitoksella, asuinkunnalla sekä huoltajalla on vastuu ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista.
Jos nuori ei saa paikkaa kevään yhteishaussa, hän saa ohjausta siihen saakka, kunnes aloittaa opintonsa toisella asteella tai nivelvaiheen koulutuksessa. Elokuun loppuun asti ohjausta annetaan omassa koulussa. Tämän jälkeen ohjausvastuu siirtyy koululta eteenpäin. Tuusulassa oppivelvollisia valvoo ja ohjaa kasvun ja oppimisen tuen päällikkö.
Oppivelvollisuuden keskeyttäminen
Oppivelvollisella on oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen määräajaksi
- oppivelvollisuuden suorittamisen estävä pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi
- äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajaksi
- vähintään kuukauden kestävän tilapäisen ulkomailla oleskelun ajaksi, jos oppivelvollinen osallistuu oppivelvollisuuden suorittamista vastaavaan koulutukseen ulkomailla tai hänen muutoin voidaan katsoa suorittavan oppivelvollisuutta ulkomailla oleskelun aikana
- oppivelvollisuuden suorittamisen estävä elämäntilanteeseen liittyvän muun painavan syyn vuoksi.
Oppivelvollisella on oikeus keskeyttää oppivelvollisuuden suorittaminen toistaiseksi ainoastaan silloin, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä.
Koulutuksen järjestäjä tekee päätöksen oppivelvollisuuden keskeyttämisestä. Mikäli oppivelvollinen ei ole minkään koulutuksen järjestäjän opiskelija, keskeyttämisestä päättää oppivelvollisen asuinkunta. Keskeyttämistä haetaan kirjallisesti.