Siirry sisältöön

Tusby träsk campusets gemensamma värderingar är delaktighet, gemenskap och säkerhet. De satsar vi på i vår vardag.

Eleverna i Tusby träsk svenska skola lär sig ett gott uppförande. De lär sig att ta ansvar för sig själva och ta hänsyn till andra. De lär sig positiva förhållningssätt och attityder, och att bemöta andra människor på ett vänligt sätt.

Utvecklingen av de sociala och emotionella färdigheterna står i centrum. Vi hjälper varandra att hitta och förstärka våra styrkor. I vår skola får man vara sig själv och atmosfären tillåter att lära sig genom försök och misstag.

Eleverna i vår skola lär sig att uppskatta betydelsen av att vara tvåspråkig. De lär sig på ett naturligt sätt att uttrycka sig på svenska och att använda ett vårdat språk. Det uppmuntras att värna om sin egen kultur. Eleverna lär sig också att ta ansvar för sin omgivning och natur. Vi sätter stor vikt på mångsidig inlärning av basfärdigheterna: att läsa, skriva och räkna.

Man kan ta en titt på skolans vardag på vårt instagram-konto @tusbytrasksvenskaskola(siirryt toiseen palveluun)

Min skola enligt eleverna våren 2025

Så här beskrev våra elever skolan på våren 2025:

Åk F–2

Min skola är perfekt och rolig. Skolan är trygg, fin och bra. Jag tycker om min skola. Jag tycker om att leka på skolgården. Skolgården är bra, man kan leka olika lekar. Jag tycker om skolans mat. Jag tycker om mina lärare. Lärarna är kivoga, snälla, roliga och trygga. Mina kompisar är snälla och roliga. Jag älskar att lära mig. Jag tycker om alla ämnen.

Åk 3–4

Jag tycker att min skola är super för att jag lär mig superbra i alla ämnen. Allt är bra i min skola. Den är trygg, rolig, modern och har god mat. Mina kompisar och lärarna gör skolan bra. Läraren förklarar allting superbra.

Min skola är rolig för den är på svenska och jag får lära mig. Min skola är liten och här finns trygga lärare. Vuxna får mig att känna mig trygg. Jag har vuxna som jag kan tala med.

Jag tycker om att komma till skolan för att där väntar alla kompisar. Jag har många vänner och leker gärna med mina kompisar. Skolgården är rolig och klassrummen är fina. I skolan är aulan bäst.

Åk 5–6

Min skola känns trygg för att vi har bra lärare som hjälper. Min skola är bra för att här är helt bästa lärare. Min skola är bra för att läraren har bra timmar och man lär sig mycket och alla är snälla i skolan. Jag trivs i skolan för att vi behöver inte stressa så mycket för läxor, prov eller vänner.


Min skola är bra därför att jag känner mig trygg för att vi har bra säkerhet.

Min skola känns trygg för att jag har kompisar. Jag trivs i skolan för att det är lätt att få vänner här. Min skola är bra för att det är så lite människor att man känner alla och alla är kompisar med varandra. Min skola är bra för att jag älskar vårt klassrum.

Kommunikation med skolan

Vi använder Wilma som kommunikationsmedlet mellan hemmen och skolan. Undervisningspersonalen når ni enklast via Wilma.

Undervisningspersonalens e-postadress är förnamn.efternamn@tuusula.fi

Alla kontaktuppgifter: Tusby träsk svenska skolas kontaktuppgifter

Läsårsplan och ordningsregler

  • Skolans läsårsplan 2024–2025
  • Klemetskogs ordningsregler (Klemetskogs ordningsregler gäller också i den nya skolan tills vi har hunnit skapa nya.)

Skolans lektioner och raster

  • 8.15–9.00 lektion
  • 9.00–9.45 lektion
  • 9.45–10.15 rast
  • 10.15–10.50 lektion
  • 10.50–11.15 lunch
  • 11.15–12.00 lektion
  • 12.00–12.30 rast
  • 12.30–13.15 lektion
  • 13.15–14.00 lektion
  • 14.00–14.15 rast
  • 14.15–15.00 lektion

Skolans arbets- och lovtider

Arbetstiderna och loven för skolorna i Tusby under läsåret 2024–2025 har godkänts av fostrans- och utbildningsnämnden enligt följande:

187 arbetsdagar: höstterminen 91 dagar och vårterminen 96 dagar:

  • Läsåret börjar onsdagen den 7 augusti 2024
  • Höstlov vecka 42, 14.–20.10.2024
  • Jullov 20.12.2024–6.1.2025
  • Sportlov vecka 8, 17.–23.2.2025
  • Påsk 18.3.–21.3.2025
  • Läsåret slutar lördagen den 31 maj 2025.

Läsåret 2025–2026

188 arbetsdagar: höstterminen 93 dagar,​ vårterminen 95 dagar
Läsåret inleds to 7.8.2025:

  • Höstlov (v. 42) 13–19.10.2025
  • Jullov må 22.12.2025–ti 6.1.2026
  • Vårterminen inleds ons 7.1.2026
  • Sportlov (vk 8) 16–22.2.2026
  • Läsåret slutar lördagen den 30.5.2026

Eftermiddagsverksamhet

Vi har eftermiddagsverksamhet för eleverna i åk 1–2. Förskolebarnen har också kompletterande dagvård på eftermiddagarna. Skolans eftermiddagsverksamhet sköts i samarbete med Tuusulanjärven koulu.

Eftermiddagsverksamhetens telefonnummer är 040 314 4222.

Elevvården

Elevvård innebär att främja och upprätthålla elevens studieframgång, goda psykiska och fysiska hälsa, sociala välbefinnande och verksamhet som ökar förutsättningarna för dessa i skolan. Elevvården ska i första hand bestå av förebyggande, gemensam elevvård som stödjer hela skolan. Utöver det har eleverna också lagstadgad rätt till individuell elevvård. Elevvårdsarbetet ska grunda sig på konfidentialitet och ett respektfullt förhållningssätt till eleven och vårdnadshavaren samt att man stödjer deras delaktighet.

I Tusby träsk svenska skola har vi en elevhälsogrupp som arbetar med generellt inriktad elevhälsa.

Gruppen består av skolpsykolog, skolkurator, skolhälsovårdare, kommunens familjehandledare, speciallärare och leds av rektorn. Till den gemensamma elevvården hör att följa upp, utvärdera och utveckla välbefinnandet i skolgemenskapen och elevgrupperna. Dessutom ska man se till att skolmiljön är hälsosam, trygg och fri från hinder. Gemensamma förfaringssätt ska utvecklas i samarbete med eleverna, vårdnadshavarna och övriga myndigheter och aktörer som främjar barns och ungas välbefinnande.

Alla elever och vårdnadshavare, skolpersonalen och de arbetstagare som utför elevhälsotjänster har en möjlighet att framföra ärenden för behandling i gruppen genom att ta kontakt med vem som helst som är medlem i gruppen.

Skolhälsovården

Skolhälsovården är en lagstadgad och avgiftsfri förebyggande service inom primärvården som i regel tillhandahålls i skolor under skoldagen. Skolhälsovårdens mål är att främja elevernas tillväxt, utveckling, hälsa och välbefinnande. Skolhälsovården stödjer också vårdnadshavarna i fostringsarbetet.

Elevvårdens centrala mål är förebyggande arbete och tidigt stöd. Elevvårdsarbetet genomförs alltid i samarbete med eleven och vårdnadshavarna.

Skolhälsovårdaren är närvarande på Tusby träsk svenska skola  den första torsdagen varje månad. Skolhälsovårdaren heter Catharina Siiskonen och henne kan man nå via telefon 050 4970007 eller e-post catharina.siiskonen@keusote.fi

Tandvården för lågstadieelever

För alla elever i åk 1, 3 och 5 utförs en munhälsokontroll samt en vårdplan görs upp via en Pop up -tandläkarmottagning i skolan. Efter Pop up -kontrollen anordnas ett tillfälle för främjande av hälsa i smågrupper. Tillfällets tema är egenvård av tänderna.

Utöver detta kallas eleven till munhälsokontroll enligt individuellt behov till tandvården.

Om barnet är i behov av vård, får hemmet information om en vårdtid. Fortsatt vård förverkligas alltid i tandvården. Vårdnadshavarna ansvarar för barnets skjuts till tandvårdsmottagningen.

Tandläkarjour

Tandläkarjouren för behov av brådskande vård (t.ex. olycka, värk) fungerar med tidsbokning och förutsätter alltid att man tar kontakt med munhälsovårdens centrerade tidsbokningsservice, telefonnumret är 019 226 0700.

Skolmåltiden och elevernas specialdieter

Elevernas vårdnadshavare har ansvar för att anmäla om elevernas specialdieter. Kontakta i sådana fall skolans skolhälsovårdare. Hon förmedlar informationen om specialdieten vidare till kommunens bespisningstjänst (fi. Ruokapalvelut). Vänligen observera, att dieten kan förverkligas två dagar efter att informationen har nått skolans kök.

I våra skola serveras även dagligen ett vegetariskt alternativ.

Bekanta dig med Tusby kommuns instruktioner om specialdieter (på finska).

Hobby- och klubbverksamhet

Skolorna anordnar hobby- och klubbverksamhet. Information om dessa förmedlas via Wilma och på skolans anslagstavla. Skolornas hobbykalender hittas också på kommunens nätsidor (på finska).

Hobby- och klubbverksamheten ordnas i skolans och andra aktörers utrymmen samt på nätet.

Hittegods

I skolans aula finns en låda med samlat hittegods.