Toimintamalleja eri tilanteissa
Miten toimitaan koulutapaturman sattuessa? Kuinka seurataan ja puututaan oppilaiden koulupoissaoloihin?

Koulutapaturman sattuessa
Oppilaan sairaanhoidon järjestämisestä vastaa yleensä oppilaan huoltaja. Äkilliset sairastumiset koululla huolehditaan kouluterveydenhuollon kautta.
Koululaiselle tai opiskelijalle sattuneesta tapaturmasta tehdään vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön koulun toimesta mahdollisimman pian (viikon kuluessa tapaturman sattumisesta). Tuusulan kunnan henkilövahinkoja koskevat vakuutukset hoitaa Protector.
Tapaturmat
Tapaturman sattuessa koulussa tai koulutyön yhteydessä ensiavun antaa terveydenhoitaja tai lääkäri, mikäli he ovat paikalla, ja toissijaisesti opettaja.
Tapaturman vaatiessa lääkärissä käyntiä, hoitoon tulee hakeutua mahdollisimman pian. Hoitoon voi hakeutua terveyskeskukseen, päivystykseen, ensiapuun tai mihin tahansa yksityiseen lähinnä olevaan hoitolaitokseen. Mikäli sairauden tai vamman hoitamiseksi on ehdotettu jotakin tiettyä hoitotoimenpidettä yksityisellä sektorilla, tulee korvattavuus selvittää ennakkoon Protecorilta lääkärin kirjoittaman E-lääkärinlausunnon avulla.
Koululaisten vakuutus
Tuusulan kunta on vakuuttanut Tuusulassa koulua käyvät oppilaat sekä lukiolaiset. Koulun edustaja tekee vahinkoilmoituksen sattuneesta tapaturmasta verkossa opettajan/ohjaajan ilmoittamien tietojen perusteella Protectorin verkkosivulla(siirryt toiseen palveluun) kohdassa Ryhmätapaturma. Ilmoitus on tehtävä mahdollisimman pian tapaturman satuttua, mutta viimeistään viikon kuluessa.
Lapsen huoltaja tai täysi-ikäinen opiskelija hakee tapaturmasta aiheutuneista kuluista korvauksen suoraan Protectorilta verkossa, puhelimitse tai sähköpostilla. Vakuutusnumero ja korvauksensaajan tilinumero tulee olla tiedossa vahinkoilmoitusta tehdessä.
Vakuutusnumero on 3198169.
Hae korvausta Protectorilta
- verkossa: Ryhmätapaturmavahinko
- puhelimitse: (+358) 020 741 4000 tai
- sähköpostitse: info@protectorvakuutus.fi.
Vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa alla mainituissa toiminnoissa silloin, kun kunta on niiden pääjärjestäjänä:
- esi- ja peruskoulun opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa, mukaan lukien käytännön harjoittelutyö, leirikoulut ja luokkaretket,
- aamu- ja iltapäivähoidossa,
- päivähoidossa,
- nuoriso- ja kerhotoiminnassa ja
- leireillä ja retkillä.
Vakuutuksesta korvataan vakuutusehtojen mukaisesti:
- julkisen ja yksityisen sektorin palvelut, jatkohoitoja varten on hankittava erillinen maksusitoumus vakuutusyhtiöltä yksityisen hoidon kulujen kattamiseksi,
- hoitokulut yksityisellä tai julkisella ilman omavastuuta,
- tapaturmissa kohtuulliset matkakulut tutkimuksiin ja hoitoihin,
- lääkkeet sekä
- tapaturman yhteydessä rikkimenneet silmälasit ja kypärät – edellyttää tapaturmaa, joka on vaatinut hoitoa.
Hammastapaturmat
Hammastapaturman sattuessa tai hammassärkytapauksissa otetaan yhteys koulun oppilaita hoitavaan hammaslääkäriin. Hoito on maksutonta alle 19-vuotiaille tuusulalaisille koululaisille.
Sairastumiset koulussa
Oppilaan sairastuessa koulussa otetaan yhteys oppilaan huoltajaan. Mikäli opettaja ei tavoita huoltajaa, voi hän tarvittaessa ottaa yhteyden kouluterveydenhoitajaan tai lähimmän terveysaseman lääkäriin.
Oppilaan sairastumisesta aiheutuvat kustannukset maksaa huoltaja. Sairausvakuutus korvaa osan kustannuksista yleisten säädösten mukaan. Korvauksen saaminen edellyttää kuitenkin terveydenhuoltohenkilöstön antamaa todistusta esim. taksin tai ambulanssin tarpeellisuudesta.
Oppilaan huoltajan koti- ja työpuhelinnumerot on syytä pitää ajan tasalla yhteyden saamiseksi esimerkiksi tapaturmien ja sairauksien sattuessa.
Poissaolot
Opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti opetuksen järjestäjä ja koulu on velvollinen seuraamaan oppilaiden poissaoloja. Poissaolojen seuraamiseen Tuusulassa on käytössä Toimenpiteet oppilaan poissaolotilanteissa -toimintamalli.
ProKoulu
Tuusulan perusopetuksen kouluissa on käytössä ProKoulu-toimintamalli. Jokaisessa koulussa toimii oma Prokoulu-tiimi, joka ohjaa ProKoulu-toiminnan toteuttamista omassa koulussa.
ProKoulussa koulun toimintakulttuuria, opettajien kasvatusosaamista ja oppilaiden käyttäytymisen ohjaamista kehitetään tutkimustietoon nojaten. ProKoulussa on yhteisesti sovitut käyttäytymisodotukset, joihin pääsemistä ohjataan ensisijaisesti positiivisella palautteella. Yhteiset käyttäytymisodotukset ja yhteisesti sovitut toimintaperiaatteet vahvistavat koulun yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia koko koulun tasolla.
Lisätietoja ProKoulu-toimintamallista Niilo Mäki Instituutin verkkosivuilla:
ProKoulu(siirryt toiseen palveluun)