Vaalilautakunnat
Tälle sivulle on koottu ohjeita vaalilautakuntien puheenjohtajille ja jäsenille.

Vaalien aikataulut vaalilautakunnille
Keskiviikko 19.3.2025 kello 17−19
Vaalilautakuntien koulutus käytännön asioista, Teams-kokous
Torstai 20.3.2025 kello 16−20
Sähköisen vaaliluettelon ja tuloslaskennan kenraaliharjoitus, Rykmentin kokouskeskus (Rykmentintie 48), ruokasali
Lauantai 12.4.2025 kello 9.00−11.00
Vaalilautakuntien materiaalien nouto vaalitiloista:
- Etelä-Tuusulan vaalilautakunnat kello 9-10
- Pohjois-Tuusulan vaalilautakunnat kello 10-11.
Lauantai 12.4.2025 kello 9 alkaen
Vaalipaikkojen järjestelyt, äänestystilat kuntoon
Puheenjohtajille suunnattu info
Yhteystietolistat vaalilautakunnittain toimitetaan puheenjohtajille sähköpostitse. Muu ohjeistus löytyy tältä sivulta.
Vaalilautakuntien puheenjohtajien tulee olla hyvissä ajoin etukäteen yhteydessä äänestyspaikoilleen ja sopia koulun rehtorin ja/tai kyseisen kiinteistönhoitajan kanssa avaimen hausta (sisäoveen tai oviin tarvittaessa). Ulko-ovien kulkulätkät on tilattu keskitetysti ja ne jaetaan puheenjohtajille lauantaina materiaalihaun yhteydessä. Äänestyspaikkojen ulko-ovet ovat avoinna vain äänestysajan, joten vaalilautakunnalla tulee olla käytössään äänestyspaikan avaimet. Koulujen loma-ajat vaikuttavat myös henkilökunnan läsnäoloon kiinteistöllä ja tämä on hyvä huomioida sovittaessa kiinteistön käytännön asioista.
Vaalilautakunnan puheenjohtajan on toivottavaa olla yhteydessä kaikkiin vaalilautakunnan jäseniin ja varajäseniin hyvissä ajoin ennen vaalipäivää. Ennen vaalipäivää olisi hyvä sopia vaaliavustajasta, vaalilautakunnan sihteeristä ja työnjaosta vaalilautakunnan jäsenten kesken. Vaaliavustaja voi olla joko vaalilautakunnan varajäsen tai ulkopuolinen henkilö. Vaaliavustaja ei saa olla ehdokkaan lähisukulainen.
Vaalilautakunnille suunnattu info
Vaalilautakuntien puheenjohtajat ilmoittavat vaalitietojärjestelmää käyttävien lautakuntansa jäsenten (noin 4−5 henkilön) nimet hyvissä ajoin osoitteeseen vaalit@tuusula.fi, jotta saamme päivitettyä käyttöoikeudet ennen sähköisille lautakunnille järjestettävää koulutusta.
Jokainen lautakunta käyttää Tuusulassa alue- ja kuntavaaleissa sähköistä järjestelmää. Vaalilautakunnissa käytetään näin ollen äänestysmerkinnän tekemiseen rekisteriin ja vaalipöytäkirjan ylläpitoon sähköistä vaalitietojärjestelmää. Vaalitietojärjestelmän käyttö edellyttää tietoturvasitoumuksen allekirjoittamista sekä järjestelmään kirjautumista varten verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilö- tai virkakorttia. Keräämme tietoturvasitoumuksen muiden tietojen ilmoittamisen yhteydessä.
Tila, avaimet ja äänestyspaikat sekä niiden järjestelyssä huomioitavat asiat
Lautakunnat järjestelevät vaalitilat vaalisunnuntaita edeltävänä lauantaina heti materiaalihaun jälkeen. Tuusulan kunnan ICT-palvelut kiertää asentamassa työasemat vaalipaikoille lauantaina aamusta tai aamupäivästä alkaen, joten lautakunnan on hyvä aloittaa järjestelytyö pöytien sijoittelusta paikoilleen.
Lisäksi tilajärjestelyissä on syytä huomioida seuraavat asiat:
- Avaimet on noudettava hyvissä ajoin ennen vaalipäivää: Noudosta tulee sopia äänestyspaikan kanssa. Esimerkiksi koulun avainten luovutuksista vastaa koulusihteeri tai kouluisäntä.
- Kulkulätkät ulko-oviin luovutetaan materiaalihaun yhteydessä lauantaina, vaalipäivää edeltävänä päivänä.
Alue- ja kuntavaalien äänestyspaikat 13.4.2025 voi tarkistaa kunnanhallituksen päätöksestä 16.12.2024 § 460.
Ennen vaalipäivää tehtävät järjestelyt
Jokaisen vaalilautakunnan puheenjohtajan tulee huolehtia seuraavista asioista ennen varsinaista vaalipäivää:
- Tilojen avainten hausta tulee sopia kiinteistönhoitajan tai koulun edustajan kanssa.
- Vaalilautakunnan puheenjohtajan tulee ottaa yhteyttä jokaiseen vaalilautakunnan jäseneen ja varajäseneen. Mahdollisista työvuoroista on sovittava etukäteen.
- Äänestyspäivän rooleista tulee sopia.
- Vaaliavustaja voi olla joko vaalilautakunnan varajäsen tai ulkopuolinen henkilö. Vaaliavustaja ei saa olla ehdokkaan lähisukulainen.
- Vaalilautakunnalla on sihteeri.
- On sovittava myös muu työnjako vaalilautakunnan jäsenten kesken, esimerkiksi työvuorot.
- Vaalimateriaali tulee noutaa kunnan vaalitiloista lauantaina 12.4.2025 kello 9−11. Tämän jälkeen vuorossa ovat järjestelyt vaalipaikalla.
Vaalipäivän 13.4.2025 kulku
Kello 8.00
Vaalilautakunta kokoontuu äänestyspaikallaan ja järjestelee äänestyspaikan kuntoon. Samalla vaalilautakunta sopii työvuoroista, ellei näistä ole aiemmin sovittu. Mahdollisuuksien mukaan paikalla on tällöin vaalilautakunnan jäsenten lisäksi myös kaikki varajäsenet.
Kello 8.30
Sähköisen vaaliluettelon lataamisen voi aloittaa.
Kello 9–20
Äänestyksen toimittaminen
Vaalilautakunnan on oltava vähintään kolmijäseninen koko vaalipäivän ajan. Vaalipäivän äänestyksen toimittamisesta on yksityiskohtainen ohje “Vaalilautakunnan tehtävät” -ohjekirjassa. Vaalitoimituksessa tulee noudattaa oikeusministeriön ohjeistusta.
Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalilautakunnalle selvityksen henkilöllisyydestään. Ellei vaalilautakunta tunne äänestäjää, lautakunnan on aina pyydettävä nähtäväkseen tämän henkilöllisyystodistus. Mikäli äänestäjän henkilöllisyys ei selviä, vaalilautakunta ei saa antaa hänen äänestää. Äänestäjän henkilöllisyyden toteamisesta löytyy lisätietoja ”Vaalilautakunnan tehtävät” -ohjekirjasta.
Äänestämistä koskevat merkinnät vaaliluettelossa ovat julkisia vasta vaalipäivänä kello 20. Niiden henkilöiden osalta, joiden kohdalla vaaliluettelossa on merkintä T (turvakielto), vaaliluettelon tiedot eivät tule julkisiksi.
Äänestyksen päätyttyä
1. Vaalipäivänä äänestäneiden lukumäärän ilmoittaminen, kello 20.15 mennessä
Kukin äänestysalue ilmoittaa välittömästi äänestyksen päätyttyä eli viimeistään kello 20.15 kunnan ilmoituskeskukselle tai kirjaa suoraan vaalitietojärjestelmään (sähköiset vaalilautakunnat), kuinka monta henkilöä kävi äänestämässä vaalipäivänä äänestyspaikassa. Lukuun ei saa sisällyttää ennakkoäänestäjiä. Miehiä ja naisia ei tarvitse tässä mainita erikseen.
2. Äänestystuloksen ilmoittaminen, kello 22 mennessä
Äänestystulos ilmoitetaan suoraan vaalitietojärjestelmään. Ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 22.00. Jos laskenta ei ehdi valmistua tähän mennessä, on siitä ilmoitettava kunnan ilmoituskeskukselle puhelimitse.
Äänestystuloksen ilmoittaminen tarkoittaa sitä, että ilmoitetaan
- kunkin ehdokkaan saama äänimäärä
- mitättömien äänten määrä.
Tarkka ohje ääntenlaskennasta on “Vaalilautakunnan tehtävät” -ohjekirjassa. Vaalipöytäkirjan pitäminen ohjeistetaan myös ohjekirjassa. Pöytäkirja ja sen liitelomake tulee laatia huolellisesti. Vaalipöytäkirjan liite -nimisiä lomakkeita on lauantaina ennen äänestyspäivää jaettavan materiaalin mukana.
3. Vaalipäivänä äänestyspaikalta palautettava materiaali
Materiaali käsitellään äänestyspaikalla seuraavasti:
- Hyväksytyt äänestysliput pannaan nippuihin ehdokkaan numeron osoittamassa järjestyksessä. Kunkin ehdokkaan äänestysliput pannaan omiksi nipuikseen. Omaksi nipuksi pannaan myös mitättömäksi ehdotetut äänestysliput.
- Niput suljetaan kestävään päällykseen, joka sidotaan huolellisesti narulla tai teipillä. Voit käyttää tässä myös äänestyslippujen omia pahvilaatikoita. Päällys sinetöidään niin, ettei sitä voida avata sinetöintinauhaa rikkomatta. Sinetöimisen kellonaika on merkittävä vaalipöytäkirjaan. Lopuksi päällykseen liimataan osoitetarra, johon merkitään keskusvaalilautakunnan osoite, lähetyksen sisältö ja lähettäjä.
- Vaalilautakunnat laativat sähköisen vaalipöytäkirjan, joka myös allekirjoitetaan järjestelmässä.
- Vaaliluettelo, vaalileimasimet, kynät, sinetöimisvälineet, ynnä muu lauantaina jaettu materiaali palautetaan keskusvaalilautakunnalle.
- Palkkionmaksulomakkeet palautetaan vaali-iltana. Palkkionmaksulomakkeen täyttää jokainen äänestystyöskentelyyn osallistuva. Puheenjohtaja allekirjoittaa lomakkeet, ja varapuheenjohtaja allekirjoittaa puheenjohtajan lomakkeen. Jos joku menettää ansionsa vaalipäivältä, hän täyttää myös ansionmenetyslomakkeen. Ansionmenetyslomakkeessa pitää olla mukana työnantajan todistus menetetystä palkasta.
- Vaalilautakunnan on hävitettävä repimällä:
- käyttämättä jääneet äänestysliput
- käyttämättä jääneet vaalipöytäkirjan liitelomakkeet
- ehdokaslistojen yhdistelmä
- äänestäjien vaalilautakunnalle jättämät ilmoituskortit.
Käyttämättä jääneiden äänestyslippujen hävittämisestä on tehtävä merkintä vaalipöytäkirjaan.
Revityn materiaalin voi palauttaa materiaalilaatikossa mukana olleessa jätesäkissä tai roskapussissa. Ruuantähteitä, pahvimukeja tai mitään muuta materiaalia kuin paperia ei saa laittaa samaan jätesäkkiin, johon laitetaan tuhottavaksi toimitettavat yllämainitun listan mukaiset materiaalit. Paperijäte laitetaan paperinkeräykseen äänten palautuksen yhteydessä.
Välittömästi edellä mainittujen toimenpiteiden jälkeen kaksi vaalilautakunnan jäsentä (esimerkiksi puheenjohtaja ja jäsen) tuovat edellä mainitun materiaalin äänestysiltana kunnan toimitiloihin. Samassa yhteydessä täydennetään kilometrikorvaukset sekä kuitataan kulkutunnisteet palautetuiksi.
Yhteystiedot ongelmatilanteissa
Tuusulan kunnan kiinteistöjä koskevissa asioissa toimii päivystysnumero: 040 314 2261
ICT, laite- ja verkkoyhteysongelmat: 040 314 2021
Juridiset ja/tai vaalitoimitukseen liittyvät ongelmat/kysymykset, keskusvaalilautakunnan sihteeri: 040 314 2998
Vaalitietojärjestelmän toimintaan liittyvät kysymykset, Oikeusrekisterikeskuksen vaalituki: 029 566 5609