Siirry sisältöön

− Selvityksessä tarkastellaan esimerkiksi kuljetuspalvelun saatavuutta, lietekuljettajien raportointia ja ympäristövaikutuksia, sanoo jätehuoltopäällikkö Martta Kantele

Selvityksen valmistuttua jätelautakunta päättää, jatkuuko lietteiden kuljetus kiinteistöjen haltijoiden järjestämänä vai siirrytäänkö alueella kunnan järjestämään kuljetukseen. 

− Jos lain asettamat kriteerit lietteiden kuljetukselle eivät täyty, on jätelain mukaan siirryttävä kunnan järjestämään kuljetukseen, kertoo Kantele. 

Millaisia asuinkiinteistöjä selvitys koskee? 

Selvityksen kohteena ovat viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevat asuinrakennukset, joissa asumisen jätevedet johdetaan usein saostus- tai umpisäiliöön. Säiliöitä kutsutaan myös liete- tai lokakaivoiksi. Jätehuoltomääräysten mukaan asukkaan pitää tilata säiliön tyhjennys vähintään kerran vuodessa.

Tyhjennyspalvelun saatavuutta kartoitetaan asukaskyselyllä, jossa kysytään tietoja myös palvelun hinnasta ja laadusta. Sähköinen asukaskysely avataan helmikuun aikana. 

Mitä muutos tarkoittaisi? 

Tällä hetkellä asukas sopii lietesäiliön tyhjennyksestä valitsemansa kuljetusyrittäjän kanssa. Säiliöauto kuljettaa lietteen jätevedenpuhdistamolle.

Kunnan järjestämään kuljetukseen siirtyminen tarkoittaisi, että asukas sopii lietteiden kuljetuksesta Kiertokapula Oy:n kanssa.

Kunnan järjestämässä kuljetuksessa Kiertokapula Oy kilpailuttaa kuljetuksen hankintalainsäädännön mukaisesti. Alueella toimivat sekä pienet että suuret kuljetusyritykset voivat osallistua kuljetusten tarjouskilpailuun. 

− Yhtä aikaa kilpailutettavat urakat on velvollisuus jakaa osiin, jotta palvelun tarjoajaksi voidaan valita useampi kuin yksi yritys, toteaa Martta Kantele.

Päätöksenteon aikataulu 

Selvityksen valmistuttua lietekuljetusten tilasta pyydetään lausuntoja kunnilta ja muilta tahoilta. Jätelautakunnan on tarkoitus tehdä päätös kuljetusjärjestelmästä tämän vuoden syksyllä.

Siirtymäaika mahdolliselle muutokselle on useita vuosia.

Jätelautakunta Kolmenkierto(siirryt toiseen palveluun) on seuraavien kuntien jätehuoltoviranomainen: Hattula, Hausjärvi, Hyvinkää, Hämeenlinna, Janakkala, Järvenpää, Kerava, Loppi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Valkeakoski.