Siirry sisältöön

Luontoympäristöjen vaikutuksia hyvinvointiin ja terveyteen on tutkittu ja tunnistettu laajalti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Luonto tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen, liikuntaan ja rauhoittumiseen, ja luonnossa oleskelulla on todettu olevan vahva yhteys psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Tiesitko, että jo viisi minuuttia luonnon helmassa voi rentouttaa, 20 minuuttia kohentaa mielialaa, tunnin luontoannos lisätä tarkkaavaisuutta ja kaksi tuntia tukea elimistön puolustuskykyä? Sosiaalista hyvinvointia puolestaan voivat edistää jaetut luontokokemukset, jotka vahvistavat vuorovaikutusta ja tunnetta yhteenkuuluvuudesta muiden kanssa.

Monimuotoinen luonto on yhtä kuin elämän mahdollistaja: se tuottaa meille muun muassa vettä, ruokaa, happea ja lääkeaineita. Luonnon monimuotoisuus kuitenkin heikkenee uhkaavasti. Suurimman riskin monimuotoisuudelle aiheuttaa luonnonvaraisten elinympäristöjen häviäminen ja heikentyminen. Lajien kirjo köyhtyy, koska elinolosuhteet eivät ole niille suotuisia.

Luonnon monimuotoisuutta voi lisätä monin eri tavoin

Nurmikon muuttaminen niityksi on mainio ja kaunis keino palauttaa ympäristöön luonnontilaa. Niityttäminen monipuolistaa lajistoa, mikä kutsuu pölyttäviä pörriäisiä herkuttelemaan, ja pörriäisiä puolestaan seuraavat linnut ja nisäkkäät.

Niittyjen lisäämisen ohella pyrimme Tuusulassa myös mahdollisuuksien mukaan parantamaan luonnon monimuotoisuutta jättämällä kaadettuja ja kaatuneita puita lahopuiksi maahan tai pystylahopuiksi, kertoo viheraluevalvoja Johanna Antipov viherpalveluista.

Meillä on myös risuaitoja puistoissa, ja tarkoitus on lisätä niitä, Antipov jatkaa.

Jokainen voi tehdä osansa luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi ja vahvistamiseksi. Keinoja monimuotoisuuden edistämiseen ovat esimerkiksi eläinten luonnollisten elinympäristöjen säilyttäminen, pesimä- ja ruokailupaikkojen rakentaminen, kasvien lajirunsauden lisääminen, vieraslajien poistaminen, torjunta-aineiden käytön vähentäminen sekä erilaisiin ympäristötalkoisiin osallistuminen. Alkukesän voikukkameren voi jättää ilahduttamaan värikkyydellään, ja ennen kaikkea elintärkeäksi ravinnoksi perhosille ja pörriäisille. Olipa kyseessä sitten pienemmät tai suuremmat teot, yhdessä voimme vahvistaa elinvoimaisen ja monimuotoisen luonnon tulevaisuutta.

Monimuotoisuusvinkkejä omalle pihalle!

Kesällä 2024 järjestetyssä Luonnon monimuotoisuus -pihakilpailussa etsittiin Tuusulan monimuotoisinta pihaa. Kilpailun aikana kerättiin osallistujilta vinkkejä monimuotoisuuden vaalimiseksi omalla pihalla. Nappaa vinkit omalle pihallesi!

Kierrätä puutarhassa kaikki maatuva aines

Luo elinympäristöjä muille

Ota rennosti, täydellisyyttä on turha tavoitella

Hoida pihaasi luonnon ehdoilla