Siirry sisältöön
Kaksi poikaa koulun pihalla

Koulun arkipäivään liittyviä käytänteitä

Koulukuljetus

Tuusulan peruskoulun ala-asteen 1.–2. luokan oppilaille myönnetään koulukuljetus matkan rasittavuuden perusteella, mikäli koulumatka on yli 3 kilometriä. Matkat mitataan kunnan toimesta. 3.–6. luokan oppilaille kuljetus myönnetään, jos matka on yli 5 kilometriä. Kuljetus myönnetään myös, jos koulumatka on todettu vaaralliseksi tai oppilaalla on lääkärinlausunto sairaudesta tai tapaturmasta, joka edellyttää kuljetusta.

Kuljetus tapahtuu HSL:n bussilla silloin, kun sen aikataulut sopivat koulun alkamis- ja päättymisaikoihin ja muussa tapauksessa taksilla. Paijalan kuljetusoppilaille on lähetetty tiedot taksien kuljetusaikatauluista Wilman kautta. Bussien aikataulut löytyvät HSL:n nettisivuilta.

HSL:n bussikortti on voimassa lukuvuoden ajan. Oppilaan huoltajan on huolehdittava kesän aikana kortin lataamisesta Hyrylän kirjaston yhteydessä sijaitsevan TuusInfon toimipisteessä.

Ilmoita poissaoloista viipymättä

Sairauspoissaoloista tulee ilmoittaa viipymättä luokanopettajalle Wilma-ilmoituksella. Sairaan lapsen paikka on kotona, jossa hänelle on myös taattava riittävä toipumisaika sairauden jälkeen.

Oppilaan sairaudesta tai muusta syystä johtuva yllättäen tullut poissaolo ilmoitetaan Wilman kautta. Wilman kautta voidaan myös anoa ylimääräistä vapaata, jos sellainen on tarpeen. Tämä tapahtuu Wilman hakemukset ja päätökset -välilehden kautta. Luokanopettaja voi myöntää vapaata enintään kolme vuorokautta. Tätä pidemmät loma-anomukset osoitetaan rehtorille. Rehtorin oppilaalle myöntämästä lomasta ei kulje automaattisesti tietoa luokanopettajalle. Huoltaja onkin velvollinen välittämään tiedon lapselleen myönnetystä lomasta tämän opettajalle.

Oppilas on velvollinen opiskelemaan hänelle myönnetyn ylimääräisen vapaan aikana. Opettaja ei anna ylimääräiselle lomalle tarkkaa listaa tehtävistä, vaan hän voi esimerkiksi kertoa aiheet, joita koulussa tänä aikana opiskellaan. Mikäli suinkin on mahdollista kannattaa perheen lomareissut pyrkiä tekemään koulujen loma-aikoina, sillä poissaolot tuovat aina omat haasteensa lapsen koulutyöhön.

Oppilaan ollessa poissa koulusta tulee oppilaan itse selvittää poissaolon aikana koulussa tehdyt koti- ja koulutehtävät esimerkiksi luokkakaverilta kysymällä. Taksilla kulkevan oppilaan tulee muistaa ilmoittaa poissaolostaan myös taksille. Lisäksi A2-kieltä opiskelevien oppilaiden tulee informoida kieltenopettajaa poissaolosta, jotta heitä ei odoteta tunneille turhaan.

Liikuntatuntien käytänteitä

  • Jos liikuntatunti on päivän päätteeksi, oppilas voi valita, käykö hän pesulla koulussa vai kotona.
  • Liikuntatunneilla käytetään eri vaatteita kuin muuna koulupäivänä.
  • Sekä ulko- että sisäliikunnan jälkeen koulu suosittelee suihkussa käyntiä, mutta vähimmäisvaatimus on, että oppilas pesee kainalot, jalat, kasvot ja kädet.

Koulun saatto- ja noutoliikenne

Koulun ympäristössä on aika vilkasta autoliikennettä koulun alkamis- ja päättymisaikoina. Tämä muodostuu oppilaita saattavista ja noutavista vanhemmista, koulutakseista sekä välillä myös kirjastoautosta.

Turvallisuus- ja sujuvuussyistä pyydämme huomioimaan seuraavat asiat:

1.) Oppilaiden kunnon ja terveyden kannalta on syytä suosia koulumatkan taittamista kävellen tai pyörällä. 1.–2.-luokkalaisten kohdalla koulu suosittelee kävelemistä

2.) Koulun yläparkkipaikalle on merkitty erikseen paikkoja saattoliikenteelle. Pysäytä lasta kouluun tuodessasi tai sieltä noutaessasi autosi sinne. Parkkipaikan ja alapihan välinen rinne ei ole saattoliikenteen käytettävissä, koska tähän parkkeeraavat myös taksit ja kirjastoauto! Muodostuu turvallisuusriski, jos lapset joutuvat puikkelehtimaan rinteessä autojen välissä. 

Koulun oppitunnit ja välitunnit

kello 8.15–9.00 oppitunti
kello 9.00–9.45 oppitunti

kello 9.45–10.15 välitunti
kello 10.15–11.00 oppitunti, ruokailu omalla vuorolla
kello 11.15–12.00 oppitunti, ruokailu omalla vuorolla

kello 12.00–12.30 välitunti
kello 12.30–13.15 oppitunti
kello 13.15–14.00 oppitunti

kello 14.00–14.15 välitunti
kello 14.15–15.00 oppitunti

Koulujen työ- ja loma-ajat

Iltapäiväkerho

Paijalan koululla toimii koululaisten iltapäiväkerho kello 12−16.30. Kerhossa on yleensä 2−5 ohjaajaa.

Tuusulan kunnan iltapäiväkerhojen toiminnasta ja hakuprosessista löytyy tietoa iltapäiväkerhotoiminnan sivulta.

Kiusaamisen ehkäisy ja selvittely

Käytämme Paijalassa kiusaamisen ehkäisemiseen ja kiusaamistilanteiden hoitoon KivaKoulu-menetelmää. Oleellinen asia kiusaamisen ehkäisyssä on tunnetaitojen harjoitteleminen oppilaiden kanssa. Tämä toteutuu Paijalassa jokapäiväisissä vuorovaikutustilanteissa sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoaiheisilla oppitunneilla. Sosiaalisten taitojen (tunne- ja vuorovaikutustaidot) harjoittelulla tuetaan oppilaita sekä ehkäisemään konfliktitilanteita että ratkaisemaan niitä rakentavasti. 

Olennaista on myös pitää huolta luokkien ja koko koulun myönteisestä ilmapiiristä sekä siitä, että oppilaat tietävät koulun säännöt ja seuraamukset. Kun koulussa on turvallinen ja myönteinen ilmapiiri, ei kiusaamiselle jää tilaa. Paijalassa toteutamme myös ProKoulu-toimintamallia, jonka ydin on koulun toimintakulttuurin selkiyttäminen ja hyvän, toisia huomioivan käyttäytymisen edistäminen myönteistä palautetta hyödyntämällä.

Kiusaamisepäilyn ilmetessä harkitaan, onko kyse yksittäisestä tilanteesta, joka on esimerkiksi luokanopettajan itsensä hoidettavissa vai onko syytä viedä asia koulumme Kiva-tiimille. Jälkimmäisessä tapauksessa opettaja täyttää seulontalomakkeen ja toimittaa sen kahdelle tätä tehtävää hoitavaa opettajallemme. Kynnys asian viemisessä Kiva-käsittelyyn pidetään matalana! Seulontalomakkeen saatuaan Kiva-tiimi ryhtyy käymään keskusteluja kiusaamiseen osallistuneiden oppilaiden kanssa erikseen ja yhdessä. Keskusteluissa sovitaan toimintatapa, joka takaa tilanteen rauhoittumisen ja kiusaamisen lakkaamisen. Menetelmä pitää sisällään myös seurannan, jotta varmistetaan, että muutos on pysyvä. Kiva-tiimin käsittelystä/selvittelyprosessista ollaan aina yhteydessä kaikkien osapuolten huoltajiin. Tutustu Kiusaamisselvittelyn tarkempaan kaavaan(siirryt toiseen palveluun).

Puutumme koulussa kaikkiin tietoomme tulleisiin oppilaiden välisiin riita- ja tappelutilanteisiin. Lievemmissä tapauksissa riittää asian keskustelu ja sopiminen osapuolten välillä. Vakavammissa uhkailu- tai väkivaltatapauksissa käytetään kurinpito- ja rangaistuskeinoja. Tarvittaessa asioita käsitellään oppilashuollossa sekä toimitaan yhteistyössä lastensuojelun ja/tai poliisin kanssa.

Oppilaamme vastaavat kaksi kertaa lukuvuodessa seulontakyselyihin, joilla kartoitetaan mahdollisia kiusaamistilanteita. Näiden lisäksi KivaKoulu-organisaatio toteuttaa oman kyselynsä kerran vuodessa. KivaKoulu-kyselyjen tulokset osoittavat kiusaamista kokeneiden oppilaiden kiusaamisen loppuneen tai ainakin vähentyneen merkittävästi, kun he ovat kertoneet asiasta koulun aikuiselle. On siis erittäin tärkeää, että koulussa saadaan tietää kiusaamisesta!  

Oppilaan tukeminen

Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä näiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltotyötä koordinoi koulussa oppilashuoltoryhmä, jonka toiminnasta vastaa rehtori.

Oppilashuoltoryhmän toiminta jakaantuu kolmeen osaan: yhteisöllinen ja yksilöllinen oppilashuolto, jotka määritellään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa sekä pedagoginen tuki, jonka toiminta perustuu perusopetuslakiin.

Paijalassa oppilashuoltoryhmän kokousaika on parittomien viikkojen keskiviikkoisin kello 14.15–15.45. Oppilashuoltoryhmän vakiokokoonpano on rehtori (puheenjohtaja), koulukuraattori, koulupsykologi, kouluterveydenhoitaja, erityisopettaja ja koululaisen perhetyöntekijä. Kokoontumisissa käsitellään yhteisöllisiä ja pedagogisia sekä tarvittaessa yksilöllisiä asioita.

Yhteisöllinen oppilashuolto koskee koko kouluyhteisöä ja sen hyvinvointia. Kokouksissa käsitellään esim. koulun toimintatapoja, kyselyiden tuloksia sekä luokkien asioita oppilasryhmän hyvinvoinnin näkökulmasta.

Yksilöllinen oppilashuoltoryhmä (laissa ”monialainen asiantuntijaryhmä”) kokoontuu aina ennakkoon huoltajan ja oppilaan kanssa sovitusti. Yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kutsuu kokoon se henkilö, jolla huoli oppilaasta on herännyt, eli usein luokanopettaja. 

Pedagogisen tuen ryhmän kokoukset käsittelevät esimerkiksi oppilaan tuen tason siirtoja sekä pedagogisiin järjestelyihin liittyviä asioita. 

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä pyrkii myötävaikuttamaan siihen, että lasten ja nuorten arvot ja asenteet kehittyvät terveyttä edistävään suuntaan. Terveystarkastuksia tehdään oppilaille vuosittain ja terveydenseurantakäyntejä tarpeen mukaan. Tarvittaessa terveydenhoitaja auttaa akuutisti kesken koulupäivän sairastuneita oppilaita ja antaa ensiapua tapaturmissa. Varsinainen sairaanhoito ei kuitenkaan kuulu kouluterveydenhuoltoon, vaan hoidetaan terveysasemalla.

Kouluterveydenhoitaja Päivi Virta:
Yhteydenotot Wilman kautta tai sähköpostitse paivi.virta@keusote.fi tai puhelimitse numerosta 050 497 0039

Alakoululaisten hammashoito

Kaikille 1., 3. ja 5. luokan oppilaille tehdään suun terveystarkastus sekä hoitosuunnitelma PopUp -hammashoitolassa koululla. PopUp -tarkastusten jälkeen oppilaille järjestetään terveydenedistämistuokio pienryhmissä. Tuokion aiheena on hampaiden omahoito.

Tämän lisäksi oppilaita kutsutaan suun terveystarkastuksiin yksilöllisen tarpeen mukaan hammashoitolaan.

Jos lapsi tarvitsee hoitoa, koti saa tiedon hoitoajasta. Jatkohoidot tehdään aina hammashoitolassa. Vanhemmat vastaavat lapsen kuljetuksesta hammashoitolaan.

Hammaslääkäripäivystys

Hammaslääkäripäivystys kiireellistä hoitoa tarvitseville (esimerkiksi tapaturma, särky) toimii ajanvarauksella ja edellyttää aina yhteydenottoa suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puhelinnumero 019 226 0700.

Kouluruokailu ja oppilaiden erityisruokavaliot

Vastuu erityisruokavalion ilmoittamisesta on oppilaan vanhemmilla. Otathan yhteyttä koulun terveydenhoitajaan (yhteystiedot kohdassa Kouluterveydenhuolto), Hän välittää tiedon erityisruokavaliosta edelleen kunnan Ruokapalveluille. Huomioithan, että ruokavalio pystytään toteuttamaan kahden päivän kuluttua siitä, kun ilmoitus on saapunut koulun keittiöön.

Koulussamme on päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto.

Harrastus- ja kerhotoiminta

Koulut järjestävät harrastus- ja kerhotoimintaa. Niistä välitetään tietoa Wilman kautta ja koulun ilmoitustaululla.

Tutustu harrastuskalentereihin(siirryt toiseen palveluun).

Harrastus- ja kerhotoimintaa järjestetään koulujen ja muiden toimijoiden tiloissa sekä verkossa.

Löytötavarat

Koulumme löytötavaroita säilytetään pääoven aulassa olevissa löytötavaralaatikoissa. Arvokkaammat löydetyt esineet, kuten esimerkiksi kellot, korut ja kännykät tuodaan opettajanhuoneeseen. Koulun henkilökunta kerää noin kerran kuukaudessa naulakkojen ympäristöön lojumaan jääneet vaatteet löytötavarapisteelle. Vaatteet kannattaa nimikoida! Jos löydetyissä vaatteissa on nimi, ne palautetaan oppilaan naulakkopaikalle.

Oppilailla on koulun auloissa omat naulakkopaikkansa, mutta tarkoituksena ei ole, että oppilaat säilyttävät niissä tavaraa koulupäivien ulkopuolella. On syytä huomioida, että koululla on toimintaa myös koulupäivien ulkopuolella, etenkin liikuntasalissa, mutta välillä myös luokkahuoneissa.

Löytötavarapiste tyhjennetään muutaman kerran lukuvuoden aikana vaatekeräykseen. Tästä tiedotetaan oppilaiden vanhempia noin kaksi viikkoa etukäteen, jotta he ehtivät käydä tarkastamassa löytötavarapisteen ennen tyhjennystä.