Kulttuurinen nuorisotyö Tuusulassa
Kulttuurinen nuorisotyö on toimintaa, jossa tuemme nuorten kasvua, itsenäistymistä ja osallisuutta yhteiskunnassa taiteen ja kulttuurin voimin. Kulttuurista nuorisotyötä tekevät kulttuuripalvelut yhteistyössä nuoriso-, museo- ja kirjastopalveluiden kanssa.

Kulttuurinen nuorisotyö on taiteen ja kulttuurin voimin tehtävää nuorisotyötä
Kulttuurinen nuorisotyö on mukana monessa nuorten kanssa tehtävässä toiminnassa. Se vahvistaa nuorten tulevaisuudessa tarvitsemia taitoja, kuten sosiaalisia taitoja, tunnetaitoja, empatiaa, kriittistä ajattelua ja sivistystä.
Kulttuurisella nuorisotyön avulla tarjoamme paikkoja, jossa nuoret saavat äänensä kuuluviin. Taiteen ja kulttuurin kautta tarjoamme tilaa nuorille näkyä ja tuoda esiin niitä asioita, jotka eivät muuten pääse esille. Lisäksi tavoitteenamme on saada nuoret olemaan aktiivisia oman vapaa-ajan toiminnan suunnittelussa.
Nuorille tarjottava kulttuuri
Olemme kulttuuripalveluissa sitoutuneet toteuttamaan vuosittain vaihtuvaa toimintaa kehittämällämme kolmen portaan toimintamallilla. Toimintamallin avulla nuorella on mahdollisuus oppia, kokeilla ja kokea. Vuosittainen minimi on toteuttaa vähintään yksi porras, kuitenkin niin, että se tukee nuorisopalveluiden jo olemassa olevaa kulttuuritoimintaa. Pyrimme kuitenkin siihen, että portaikosta useampi porras toteutuisi.
Kulttuuriselle nuorisotyölle on tärkeää tarjota toimintoja mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Tuusulan kulttuurisen nuorisotyön portaat:
- Oppiminen. Nuori pääsee kohtaamaan taiteen tai luovan alan ammattilaisen, joka kertoo työnsä kautta luovasta prosessista, sen vaiheista ja esimerkiksi siitä, kuinka on päätynyt tekemään kyseistä työtä. Tämä tarjoaa nuorelle päästä oppimaan uutta tai lisää, kysymään ja kohtaamaan taiteen tai luovan alan ammattilaisen.
- Kokeileminen. Normaalisti kokeileminen tapahtuu työpajamuotoisessa tilanteessa, jossa nuorta ohjaa taiteen tai luovan alan ammattilainen. Osallistuminen on maksutonta ja se toteutetaan kaikissa Tuusulan nuorisotiloissa.
- Kokeminen. Nuori pääsee kokemaan kulttuuria esimerkiksi konsertissa tai teatteriesityksessä.
Esimerkki vuodelta 2024: pelitoiminta
Vuonna 2024 kaikissa nuorisotiloissa kiersi pelisuunnittelupaja. Pajassa nuorilla oli mahdollisuus tutustua ja oppia pelisuunnittelun eri osa-alueista ammattilaisen opastuksella. Nuoret saivat muun muassa muovailla omia pelihahmoja tai suunnitella tarinan omalle pelille.
Pelisuunnittelupaja tuki nuorisotilojen omaa pelitoimintaa. Tuusulan nuorisopalvelut tarjoaa nuorille viikoittaista toimintaa esimerkiksi roolipelaamisen parissa.
Tapahtumia ja toimintaa tuusulalaisille nuorille
Muuta nuorille suunnattu toiminta Tuusulassa

Tuusulan nuorisopalvelut
Nuorisopalvelut tarjoaa nuorille turvallisia ja päihteettömiä toimintaympäristöjä, joissa nuoret voivat viettää vapaa-aikaa ystävien kanssa, sekä harrastaa itselleen mielekkäitä asioita.

Iltapäivätoiminta ja harrastaminen Tuusulassa
Tuusula on mukana harrastamisen Suomen mallissa. Tutustu laajaan kattaukseen iltapäivätoimintaa ja harrastamisen mahdollisuuksia.