Siirry sisältöön
Sirkustaiteilija vanteen kanssa
Vuoden 2024 kesätaiteilija Manta Näkkäläjärvi.

Kesätaiteilija työskentelee oman taiteensa parissa ja yhteisöissä

Kahden kuukauden mittaisen kesäpestin ideana on palkata nuori taiteilija tai taideopiskelija tekemään omaa taiteellista työtään ja toteuttamaan hakuvaiheessa esittämänsä taideprojektinsa. Kesätaiteilija työskentelee kesä-heinäkuun Tuusulan kunnalla kulttuurituottajien tiimissä. Hän osallistuu myös Tuusula-viikon tapahtumiin ja mahdollisuuksien mukaan Tuusulan taiteiden yöhön elokuun toisena perjantaina. 

Kesätaiteilija rekrytoidaan kevättalvesta, ja ilmoitus löytyy vuosittain Tuusulan sivistyksen työpaikkailmoituksista.

Aiemmat kesätaiteilijat

Kesätaiteilija 2024: Sirkustaidetta

Jokelalainen sirkustaiteilija ja -pedagogi Maaret ”Manta” Näkkäläjärvi valittiin Tuusulan kesätaiteilijaksi vuonna 2024. Paikkaa haki 29 eri taidealan edustajaa. Näkkäläjärvi toteutti pestin aikana uuden tuliesityksen sekä esiintyi ja piti työpajoja eri puolilla Tuusulaa.

Sirkusammattilainen ja sirkuksen opettaja Manta Näkkäläjärvi on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Hän on työskennellyt Linnanmäen ja Pukinmäen sirkuskouluissa sekä Sirkus Magentassa harrastusryhmien ohjaajana.

– Olen innoissani tästä työpaikasta. Tuusula on ollut kotipaikkani lapsesta asti ja on hienoa päästä esiin taiteeni kanssa ja päästä tuomaan sitä näkyville kuntalaisille, Näkkäläjärvi kommentoi keväällä 2024.

Näkkäläjärvi työsti kesän aikana uutta tulitaide-esitystä, joka nähtiin 9.8.2024 Tuusulan taiteiden yössä Kotorannanpuistossa. Lisäksi hän järjesti jongleeraustyöpajoja lasten puistoruokailuissa, nuorten muusikoiden MONI ON ICON -tapahtumassa 8.6.2024 ja Tuusula-päivänä 22.7.2024. Kesätaiteilija esiintyi myös päiväkodeissa ja palvelutaloissa, eli tuusulalaisilla oli useita mahdollisuuksia päästä osallistumaan kesätaiteilijan työskentelyyn.

Manta Näkkäläjärvi tekee sirkustemppua
Sirkustaiteilija Manta Näkkäläjärvi toimi Tuusulan kesätaiteilijana kesällä 2024.

Kesätaiteilija 2023: Unimuotokuvia

Espoolainen mediataiteilija Matti Sampela valittiin Tuusulan kesätaiteilijaksi 2023. Paikkaa haki 48 eri taidealan edustajaa. Sampela toteutti kesän aikana videomuotokuvia tekstistä kuvia generoivan tekoälymallin avulla.

Matti Sampela on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta ja opiskellut piirustusta ja maalausta Edinburgh College of Artissa. Sampela on kuvataiteilija, graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, joka taiteessaan yhdistelee piirustus- ja maalaustekniikoita digitaaliseen 3D-grafiikkaan ja valokuvaan.

– Kiinnostuin 3D-grafiikasta osana taiteellista työskentelyäni muutama vuosi sitten. Pikkuhiljaa opiskelin uusia ohjelmistoja ja kuvantamisen keinoja päätyen lopulta tekoälyohjelmistojen pariin. Näen tekoälyn rikkaana aarreaittana ja häkellyttävänä uutena taiteen tekemisen työkaluna, Matti Sampela kertoi keväällä 2023.

Tuusulalaiset pääsivät osallistumaan kesätaiteilijan työskentelyyn omien kasvojensa mukaan tehtyjen tekoälymallien avulla. Sampela yhdisteli tekoälyn avulla taiteessaan osallistujien toiveita ja unelmia heidän kasvonpiirteidensä mukaan luotuihin muotokuviin.

– Kuvia luova tekoäly on nykytaiteessa verrattain uusi työkalu. Haluan tuoda tekoälyn ja nykytaiteen lähemmäksi taiteen kokijoita osallistaen heitä taiteen tekemisen prosessiin. Osallistumalla tekoälymuotokuviensa luomiseen, tuusulalaisilla on myös hyvä mahdollisuus oppia uutta kuvia luovan tekoälyn saralta, Sampela kertoi.

Tuusula palkkasi kesätaiteilijan ensimmäistä kertaa vuonna 2022, Sampela toimi järjestyksessään toisena kesätaiteilijana Tuusulassa. Kesätaiteilijan työn on tarkoitus kannustaa taiteilijan uransa alkupäässä olevaa henkilöä tekemään taiteellista työtään ja toteuttamaan hakuvaiheessa esittämänsä taideprojektin.

Kesätaiteilija työskenteli kesä-heinäkuun 2023 Tuusulan kunnalla kulttuurituottajien tiimissä. Hän osallistui myös Tuusula-viikon 17.–23.7.2023 tapahtumiin.

Matti Sampela
Kuvataiteilija Matti Sampela toimi Tuusulan kesätaiteilijana kesällä 2023.

Kesätaiteilija 2022: Tuusulan runopolku

Oululainen runoilija, tuottaja ja kirjallisuuden opiskelija Katariina Sarja, 28, toimi Tuusulan ensimmäisenä kesätaiteilijana. Paikkaa haki kymmenen eri taidealan edustajaa. Sarja toteutti osallistavia sanataidepajoja, joista syntyy kuunneltavia runoreittejä. Katariina Sarjan ehdottama Tuusulan runokesä 2022 sopi Minä elän! -merkkivuoteen, jota Tuusula ja Nurmijärvi viettävät yhdessä Aleksis Kiven kunniaksi. Vuodenvaihteessa 31.12.2022 Aleksis Kiven kuolemasta tuli kuluneeksi 150 vuotta ja merkkivuotta vietettiin mielenterveyden edistämisen teemalla.

– Kirjoittamisen hyödyt mielenterveyden edistämisessä ovat kiistattomia. Kirjoittaminen on ajattelua, ja kirjoittamalla ihminen kykenee paitsi ilmaisemaan tunteitaan ja ajatuksiaan, myös prosessoimaan niitä eteenpäin. Asiat selkenevät kummasti omassa mielessä, kun niitä on jäsennellyt paperille – olipa lopputulos sitten runo, päiväkirjan sivu tai pelkkää ajatuksen virtaa, Katariina Sarja kertoi.

Kesäkuun aikana Sarja järjesti sanataidetyöpajoja, joissa tuusulalaiset pääsivät kirjoittamaan runoja itselleen tärkeissä paikoissa ja lukemaan niitä Citynomadi-sivustolle. Projekti huipentui Runon ja Suven päivänä 6.7.2022, jolloin osallistujien runot julkaistiin runoreiteillä. Kuka tahansa voi kulkea reitit ja kuunnella samalla runot.

Kuuntele ja kävele runoja kuunnellen

Katariina Sarjan Tuusulan runokesä -projektin Runopolku on edelleen avoinna kaikille Rantatien ympäristössä ulkoileville.

Pajoissa syntyneistä runoista pääsee nauttimaan lataamalla mobiililaitteeseen Citynomadi-sivustolla. Kirjoita hakukenttään “Tuusulan runopolku” ja avaa Yhteisöt/Community-välilehti. Välilehdeltä löytyy Tuusulan Runopolku –reitti. Sovelluksen kartta näyttää merkittynä paikat, joista runot löytyvät. Pystyt tutustumaan runopolkuun myös alta löytyvän kartan kautta.

Katariina Sarja Aleksis Kiven kuolinmökin edustalla
Sanataiteilija Katariina Sarja toimi Tuusulan kesätaiteilijana kesällä 2022.