Siirry sisältöön
Ulkoilureitti metsässä Tuusulan Sarvikalliolla
Kuva: Sari Tsokkinen

Patikkareitti tutustuttaa kotiseutuusi ja innostaa liikkumaan

Taival alkaa Helsingistä, Kansallisteatterin edustalla olevalta Aleksis Kiven patsaalta, ja kulkee Helsingin Keskuspuiston halki ja edelleen Vantaan, Tuusulan ja Nurmijärven kautta Hyvinkään Sveitsinpuistoon. Reitille pääsee monesta kohtaa julkisella liikenteellä.

Tuusulaan reitti saapuu Vantaalta Kulomäentien ylikulkusillan kautta, jatkuu Ruotsinkylän tutkimusmetsän halki Professorin pytingille ja johtaa Lahelan kautta Nahkelaan. Osuus on pituudeltaan noin 15 kilometriä.

Reitin eteläpäässä kuljetaan metsäpolkuja Ruotsinkylän tutkimusmetsien halki. Ruotsinkylässä saavutaan pyöräteitä pitkin 1600-luvulta peräisin olevaan kulttuurimaisemaan, jota hallitsee viljava jokilaakso ja sen varrelle asettunut kyläasutus.

Lahelassa reitti kulkee osin hiekkapintaisia teitä eri vuosikymmeninä rakennettujen asuinalueiden lomitse. Nahkelassa palataan päällystettyä pyörätietä pitkin maisemallisesti arvokkaalle viljelysseudulle.

Mobiilisovelluksen tekstit ja kuvat kertovat kotiseudusta

Älypuhelimissa toimiva mobiiliopastus on toteutettu maksuttomalla suomalaisella Citynomadi-sovelluksella,

Tekstit ja kuvat kertovat mielenkiintoista tietoa kotiseudusta ja sopivat sekä paljasjalkaisille että tuoreemmillekin tuusulalaisille. Niitä ovat laatineet Ruotsinkylän kyläyhdistys, Tuuspartio, Tmi Hyvahappi, Lahela Seura, Tuusula-Seura, Liikuntaseura Syke Tuusula, ProAgria Etelä-Suomi ja Tuusulan kunta. Valokuvista suurin osa on Tomi Saurasen ottamia.

Vaellusreitillä eteneminen

Reittiä voi kulkea päivittäisenä kävelylenkkinä, edetä pätkä kerrallaan kylästä kylään tai viettää sillä jopa viikon. Taival tarjoaa mielenkiintoisia oppimishetkiä myös varrella oleville kouluille ja päiväkodeille. Monet leikkipuistot sopivat lapsiperheille hauskoiksi taukopuuhapaikoiksi.

Ruotsinkylän polkuosuus on paikoin kivinen. Lahelan ja Nahkelan osuudet ovat sen sijaan helppoja lukuun ottamatta Ristikiven metsätaivalta, jolta välttyy kulkemalla Ristikiventietä pitkin. Osa matkasta sopii myös hiihtoon ja maasto- tai maantiepyöräilyyn.

Reittiä täydentää Tuusulassa Ruotsinkylän tutkimusmetsässä kiertävä kolmen kilometrin mittainen lenkki, jonka varrella tutustutaan eläinlajeihin ja kuntoillaan Tmi Hyvahapen ohjeiden mukaan. Lahelassa menoa rytmittävät Liikuntaseura Syke Tuusulan kuntoiluvinkit. Liityntäreitti ohjaa Tuusulanjärveä kiertävällä Citynomadi-opastukselle.

Seitsemän veljeksen vaellusreitti Tuusulassa

Kohteita reitin varrella

Lähtöpaikkoja

Mainioita lähtöpaikkoja ovat:

Vaellusreitin historiaa

Idea pääkaupunkiseutua halkovasta vaelluksesta syntyi 1964, kun Akateeminen Urheiluliitto halusi luoda järjestämästään Oulu-Helsinki-hiihdosta jotain pysyvää. Niinpä kehitettiin Nurmijärven Palojoelta Helsingin Pirkkolaan kulkenut Seitsemän veljeksen vaellus ja sen rinnalle Impivaaran juoksu, johon osallistui tuhansia kuntoilijoita. Hyvinkään ja Helsingin välillä järjestettiin Seitsemän veljeksen hiihto. Impivaaran juoksun perinteitä ylläpitää nykyisin Keskuspuistossa järjestettävä Pääkaupunkijuoksu.

Tutustu myös: