Taidekokoelmat
Taidekokoelma keskittyy Tuusulan taiteilijayhteisön ja etenkin Pekka Halosen ja Martta Wendelinin taiteeseen. Talletuskokoelmista merkittävimmät ovat Pekka Halosen seuran, Martta Wendelin Seuran, Amerin Kulttuurisäätiön ja L-G Nordströmin säätiön kokoelmat. Museo huolehtii myös Tuusulan kunnan taidekokoelmasta ja siihen kuuluvasta julkisesta taiteesta.
Pekka Halosen taiteen kokoelma
Tuusulan museon Pekka Halosen taiteen kokoelman sisältää maalauksia, grafiikkaa ja luonnoksia. Kokoelman varhaisimmat teokset on hankittu vuonna 1949, jolloin Tuusulan kunta osti taiteilijan ateljeekodin Halosenniemen. Kokoelma on täydentynyt lahjoituksin, pitkäaikaistalletuksin ja ostoin. Merkittävin talletus on Pekka Halosen seuran kokoelma, joka perustuu taiteilijan pojan Antti Halosen testamenttilahjoitukseen 1989.

Kokoelmassa on varhaisia kansankuvauksia kuten Pyhäpäivä uudistalossa ja Kanteleensoittaja ja tyttö. Pekka Halosen symbolistisen kauden teoksia ovat Kaksoismuotokuva ja Kolme pyhää miestä metsässä. Halosen rakastettuja talvimaisemia edustavat maalaukset Kuutamo, Lumisia puita sekä Halosen modernistiset loppukauden teokset Talvinen järvimaisema ja Mänty lumisateessa. Tuusulan Rantatiehen liittyvät maalaukset Koira ulvoo kuuta, Tuonelan joella sekä Lastenrattaat puutarhassa.
Martta Wendelinin taiteen kokoelma
Martta Wendelinin taiteen kokoelma koostuu noin 70 vapaan taiteen maalauksesta ja piirustuksesta. Kokoelman varhaisimmat teokset ovat 1910-luvulta ja uusimmat 1960-luvulta. Kokoelma karttuu lahjoituksin, pitkäaikaistalletuksin ja ostoin. Kokoelmassa on akvarelleja ja öljymaalauksia Wendelinin matkoilta, asuinpaikoilta kuten Helsingistä, Porvoosta ja Tuusulasta, muotokuvia, maisema-aiheita, kaupunkikuvauksia sekä kukka-aiheisia maalauksia.

Martta Wendelin Seuran taidekokoelma on talletettu museolle. Se käsittää noin 40 öljy- ja akvarellimaalauksia, piirustuksia sekä kaksi kuvitusta. Kokoelmassa on hienoja muotokuvia ja interiööriaiheita herkkien akvarellilla maalattujen maisema-aiheiden ohella. Tuusulan entisen kirjastonjohtaja Kyllikki Kuuselan seuralle lahjoittama 15 maalauksen kokoelma on myös merkittävä kokonaisuus. Seura hankkii aktiivisesti uusia teoksia ja myös konservoi niitä.
Finnassa on julkaistu tiedot kokoelman teoksista, mutta tekijänoikeudellisista syistä ei niiden kuvia.
Martta Wendelinin kuvitustaiteen kokoelma
Kuvitustaiteen kokoelman perustana on Martta Wendelinin Tuusulan kunnalle lahjoittama noin 1 900 kuvitusoriginaalin kokoelma sisältäen kirjojen, lehtien ja postikorttien alkuperäiskuvituksia. Se on täydentynyt myöhemmin lahjoituksilla ja ostoilla. Tuusulan museon taidekokoelmaan tallennetussa Amerin Kulttuurisäätiön kokoelmassa on noin 600 Martta Wendelinin alkuperäiskuvitusta Valistuksen kustantamiin lehtiin ja kirjoihin.

Kokoelman tunnetuimpia kuvituksia ovat Martta Wendelinin kuvitukset lasten- ja nuortenkirjoihin kuten Anni Swanin ja Mary Marckin nuortenkirjoihin ja moniin koulu- ja satukirjoihin, sekä Carl Larsson -henkiset akvarellit vuosilta 1917–1918 Arvid Lydeckenin ”Kultaisilta päiviltä” -teokseen (1921), ja lehtien kuten Kotilieden kansikuvia sekä joulu- ja kesäaiheisten postikorttien originaaleja. Kuvituksia on vuosilta 1917–1977, ja ne on tehty tussi-, lyijykynä- ja hiilipiirustuksina tai peiteväri- ja akvarellitekniikalla.
Finnassa on julkaistu tiedot kokoelman teoksista, mutta tekijänoikeudellisista syistä ei niiden kuvia.
Tuusulan kunnan taidekokoelma
Tuusulan kunnan taidekokoelmaa on kartutettu ostoin sekä vastaanottamalla lahjoituksia aina 1950-luvulta saakka. Hankintoja on tehty eniten alueella järjestetyistä taidenäyttelyistä ja tilaustöitä on ostettu kunakin vuosikymmenenä eri kunnan tiloihin. Kokoelmassa on joitakin lasi-, valokuva- ja tekstiilitaideteoksia, mutta pääosin kokoelma sisältää maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa.

Kokoelman teoksia pidetään esillä kunnan julkisissa tiloissa mahdollisimman paljon. Kokoelman taiteilijoita ovat muun muassa Marika Mäkelä, Hannele Kylänpää, Anna-Maria Osipow, Paul Osipow, Outi Heiskanen, Riitta Nelimarkka, Risto Suomi, Helena Tynell, Kuutti Lavonen, Hannu Pakarinen ja Pirkko Ropponen.
Amerin Kulttuurisäätiön kokoelma
Amerin Kulttuurisäätiö on tallettanut vuonna 2013 Tuusulaan kulttuurihistoriallisesti merkittävän kuvituskokoelman, johon sisältyy noin 16 000 kirja‐ ja lehtikuvitusoriginaalia yli 80 suomalaiselta kuvittajalta. Kokoelman kuvittajia ovat muun muassa Rudolf Koivu, Martta Wendelin, Hilda Flodin, Väinö Hämäläinen, Eeli Jaatinen, Maija Karma, Onni Muusari, Alexander Paischeff, Helga Sjöstedt, Venny Soldan-Brofeldt ja Vihtori Ylinen.

Lastenkirjataiteen kokoelma syntyi Osakeyhtiö Valistuksen kustannustoimintaansa varten tilaamasta kuvitusmateriaalista. Vuonna 1901 perustettu Valistus tuli tunnetuksi koulukirjojen sekä kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen kustantajana. Yhtiö jatkoi toimintaansa vuoteen 1979, jolloin sen osake-enemmistö siirtyi Amer-yhtymälle ja arvokas kuvakokoelma tuli Amerin Kulttuurisäätiölle.
L-G Nordströmin säätiön kokoelma
L-G Nordströmin säätiön talletuskokoelma tuli Tuusulaan vuonna 2013. Lars-Gunnar Nordström (1924–2014) oli merkittävä suomalaisen nonfiguratiivisen taiteen edustaja. Hänet tunnetaan edelläkävijänä konstruktivistisen taiteen maalarina, graafikkona sekä veistäjänä. Nordström on palkittu taiteilijaprofessori ja hänen teoksiaan on lukuisissa yksityisissä sekä julkisissa kokoelmissa.

Reilun 150:n teoksen talletus Tuusulaan sisältää veistoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Nordströmin teokset rakentuvat geometrisistä muodoista, jotka jatkuvat järjestelmällisinä sarjoina. Maalauksissa värikentät ovat tiukasti rajattuja, usein kolmen värin yhdistelminä. Ankara geometrisuus on myös veistosten rakenteen pohjana. Talletuksen pääosan muodostavat 1960-luvulta lähtien valmistuneet teräsveistokset. Niissä katsojaa voi iloisesti yllättää painopisteen muutokset, tarkasteltaessa veistoksia eri puolilta.
Tiedustelut museon taidekokoelmista
