Oppimateriaalit
Tuotamme oppimateriaaleja ja digitaalisia sisältöjä, jotka ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Niiden avulla voit tutustua museoidemme aihealueisiin ja syventää museovierailua. Olemme suunnitelleet oppimateriaalit helpottamaan erityisesti opettajien ja varhaiskasvattajien arkea. Ne tarjoavat hauskoja tehtäviä sekä lisänäkökulmia aineistoihimme. Olemme huomioineet eri oppiasteiden opetussuunnitelmat tehtäviä ja oppimiskokonaisuuksia laatiessamme.

Materiaalit verkossa
Verkosta löydät museomme toteuttamia digitaalisia sisältöjä. Olemme kohdentaneet aineistopaketit ja valmiit tehtävät opetussuunnitelmien tavoitteisiin. Laajempia sisältöjä voit käyttää esimerkiksi oman kotiseudun historian opetuksessa tai kuvaamataidon opetuksessa vapaasti soveltaen. Digitaaliset materiaalit toimivat hyvänä apuna, kun haluat yksin tai ryhmän kanssa valmistautua museovierailuun ennakolta. Voit myös palata vierailun aiheisiin ja teemoihin jälkikäteen. Verkkomateriaalien kautta museomme kohteisiin, aihealueisiin ja kokoelmiin voi tutustua, vaikka vierailu paikanpäällä ei olisi mahdollista.

Tuusulan museon Finna
Tuusulan museon Finna -sivustolta löydät valokuvia Tuusulan historiasta, taidekokoelmiemme teoskuvia sekä muuta mielenkiintoista. Olemme tehneet kaksi kuvaamataidon opetukseen luokille 3−6 suunnattua aineistopakettia. Niiden avulla voitte koulussa tutustua maisemamaalaukseen sekä värien käyttöön taiteessa. Toinen paketeista on myös ruotsiksi.

Virtuaali-Tuusula
Virtuaali-Tuusula-sivusto on täynnä tietoa ja kuvia Tuusulan historiasta. Tuusulan koulujen opettajat voivat käyttää sivustoa taustatiedon etsimiseen. Sen avulla voit esitellä oppilaille Tuusulan eri alueita tai perehtyä vaikkapa teollisuushistoriaan tai taiteilijahuviloihin. Sopii hyvin myös vanhempien oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden omatoimisiin tiedonhakutehtäviin sekä kenelle tahansa Tuusulan historiasta kiinnostuneelle.

Tuusulan museo Youtubessa
YouTube-kanavaltamme löydät tietoiskuja, taiteilijaesittelyjä, dramatisoituja historian henkilöitä ja paljon muuta. Kanavalla on myös lapsille suunnattuja videoita: surullisen klovnin tarinoita Kellokosken sairaalamuseolta, nukketeatteriseikkailuja Halosenniemeltä sekä julkisen taiteen ihmettelyä Rykmentinpuiston alueella.

Markalla merkkareita
Keski-Uudenmaan museoiden yhteistyöhankkeena syntynyt verkkosivusto kertoo hauskalla tavalla elämästä ja lapsuudesta 1970-luvulla. Sivusto sopii peruskoulun alaluokille ja esikoululaisille. Se sisältää opetussuunnitelman kohtiin sidottuja tehtäviä. Lisäksi kirjastosta voi lainata laukun, jossa on aikakauden esineitä.

Kissa vieköön, mitä historiaa! omatoiminen etäpaja
Leikittelevä elämysmatka museoon sopii ensikosketukseksi historiaan. Kohderyhmä ovat lapset noin 6-8 vuotta. Tavoite on tarjota myönteinen kokemus museosta sekä antaa ensimmäisiä tiedonjyviä oppimisen myötä vähitellen hahmottuvaa historiallista maailmankuvaa varten. Huomaathan: Tuusulan 1.luokat vierailevat pajassa osana koulutyötä.
Lainattavat materiaalipaketit
Kirjastot lainaavat tuottamiamme monipuolisia oppimateriaaleja päiväkoteihin ja kouluihin. Materiaalipaketit ja laukut sisältävät vanhoja esineitä, tietoa ja tehtäviä, joiden ympärille voi kätevästi suunnitella oppitunnin tai opetuskokonaisuuden. Myös nämä aineistot soveltuvat museovierailun ennakkomateriaaliksi. Kirjastosta voit lainata Munkki-pelin, jossa seikkaillaan Keski-Uudenmaan maisemissa. Olemme jakaneet peliä aiemmin Tuusulan kouluille, joten sieltäkin se löytyy.
Lainattaviin laukkuihin sekä peliin kannattaa tutustua huolellisesti ennen niiden hyödyntämistä lasten kanssa. Vanhojen esineiden avulla voitte lisäksi harjoitella museotyötä sekä esineiden varovaista ja kunnioittavaa käsittelyä.
Pekka Halosen jäljillä
Ullakolta löytyneistä arkistolaatikoista paljastuu salaperäisiä esineitä. Kenelle pensselit ja maalituubit, kirjeet, kaunis pitsi ja lettinauhat ovat oikein kuuluneet? Esineiden, tehtävien ja valokuva-albumin kuvia katsellen lapset pääsevät kurkistamaan Halosten perheen elämään. Lisämateriaalina voi lainata myös kirjoja ja palapelejä.
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto@tuusula.fi
Martta-laukku
Martta-laukku esittelee Martta Wendelinin työtä ja taidetta. Laukusta paljastuu Wendelinin kuvittamia lehtiä, kortteja ja kirjoja sekä vanhanajan leluja ja leikkiohjeita Wendelinin henkeen. Painopisteenä on kokemuksellisuus ja aistisuus; laukkua ja sen esineistöä saa koskettaa ja hypistellä, toisin kuin yleensä museoesineitä.
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto@tuusula.fi
Markalla merkkareita -laukku
Laukku sisältää retkeilyaiheisen leikittävän kokonaisuuden, jonka avulla voi eläytyä 1970-luvun telttaretkeen. Laukun tarpeistoa voi käyttää vapaan leikin innoittajana, mutta se sisältää myös esineitä ja tehtäviä, joiden kautta voitte ryhmän kanssa tutustua ohjatummin 1970-lukuun. Laukun ja nettisivuston sisällöt tukevat toisiaan, mutta niitä voi käyttää myös erikseen.
Kohderyhmä: päiväkodit ja alakoulut
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto@tuusula.fi
Tuusulan teollisuushistoria matkalaukussa
Tuusulan museon toisen asteen opiskelijoille suunnattu lainattava toiminnallinen paja käsittelee Tuusulan teollisuushistoriaa ja luokkayhteiskuntaa pääpainon ollessa vuosissa 1860-1950.
Laukku sisältää materiaalia oppitunnille videon, visan, etuoikeuskävelyn ja valokuvatehtävän muodossa. Lisäksi laukusta löytyy Tuusulan teollisuushistoriaan liittyvää esineistöä sekä mustekyniä ja mustetta, joilla voi koittaa vanhanajan kirjoitusta. Pajaa voi käyttää kokonaisuutena tai osissa.
Kohderyhmä: toisen asteen opiskelijat
Varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto@tuusula.fi
Munkki -lautapeli
Munkki-lautapeli saattelee konstikkaalle retkelle Keski-Uudenmaan historiaan ja nykypäivään. Kotikentän ja minäkuvan rakenteita avataan pelin oheen kuuluvissa Paikallistu! Get Local! -identiteettiplansseissa sekä tutkimusraportissa Juuret ja juurettomuus Keski-Uudellamaalla. Paketin tavoitteena on tukea myönteisen identiteetin ja paikallisuuden muodostumista sekä auttaa reflektoimaan omaa kulttuurimaantieteellistä viitekehystä.
- kohderyhmä: alakoulun 4.luokasta ylöspäin, oheismateriaalit yläkoulu ja II-aste
- varaukset ja tiedustelut: lapset.kirjasto(at)tuusula.fi. Lautapeli oheismateriaaleineen on toimitettu Tuusulan oppilaitoksille.
- kiertonäyttely: lainattava näyttelypeli 2 x 3 metriä ja paikallistu-rollupit, tiedustelut harri.nyman@tuusula.fi
Tulostettavat aineistot
Tulostettavaa materiaalia
Helppoa tekemistä, jonka avulla voi elävöittää opetusta Tuusulan historiasta ja Pekka Halosen taiteesta.
Värityskuva Tuusulan vaakuna
Tuusulan vaakunan suunnitteli vuonna 1952 Olof Eriksson. Tiesitkö, että vaakunan yläosan aseenlukko kertoo pitäjän perustamisvaiheista ja muistuttaa myös sotilasperinteistä. Alaosan laakerinlehvä punaisine marjoineen kuvaa Tuusulan rikasta kulttuuriperinnettä; varsinkin kultakauden taiteilijoiden muodostamaa taiteilijayhteisöä. Tulosta vaakuna ja väritä se mallin mukaan.
Värityskuva Pekka Halosen Luminen rinne
Pekka Halosen Luminen rinne -teos on ihastuttanut ihmisiä jo vuodesta 1900. Nyt sinulla on mahdollisuus tehdä teoksesta oma versiosi.
Tuusulalaiset koululaiset tekivät klassikosta vuonna 2021 omia versioita. Annoimme ikonisen maisemataulun lasten käsiin, ja uudet luovat neromme maalasivat maisemaan sen, mitä heidän mielestään siitä vielä puuttui. Miltä Luminen rinne näyttää lasten silmin? Katso video koululaisten taiteesta, tulosta värityspohja ja anna mielikuvituksesi lähteä laukalle!
Tee oma Munkki-peli
Munkki-peli tarjoaa innostavan lähtökohdan Tuusulan ympäristön tutkimiseen, jossa historia ja nykyisyys voivat sulautua yhteen. Millaisia paikkoja ja henkilöitä löytyisi sinun pelistäsi? Olisivatko ne kaukaisesta menneisyydestä vai jokapäiväisestä elämästä?
Materiaalin ovat ideoineet Hyvinkään, Nurmijärven, Mäntsälän ja Tuusulan museot. Jokainen museo valitsi esimerkkipeliinsä inspiroivia henkilöitä ja kiinnostavia paikkoja. Tuusulan pelissä voit tutustua taidemaalari Pekka Haloseen, Kellokosken prinsessaan ja tiilitehtaalla työskentelevään savikukkoon. Visuaalisen ilmeen materiaalille on ideoinut graafinen suunnittelija Heli Tiensuu.
Materiaali ja ohjeet pelaamiseen
Pelin suunnittelussa voit hyödyntää liitteestä avautuvaa Munkki-pelin ohjetta, jonka kautta tarjoamme idean pelin kehittämiseen. Esimerkkipelissä liikutaan heittämällä arpakuutiota, mutta sinun pelissäsi voidaan liikkua vaikkapa mysteeritehtäviä ratkomalla. Lähde rohkeasti ideoimaan omaa peliäsi!
Pelilautana on Tuusulan kartta, joka tulostetaan kahdelle A3-paperille. Kartta kannattaa liimata pahville tai kartongille tukevuuden lisäämiseksi. Tämän jälkeen voit piirtää ja värittää sen sinun peliisi sopivalla tyylillä. Leikkisä peli voi täyttyä iloisista väreistä ja salaperäisen pelin värit voivat olla tummia ja salaperäisiä.
Pelimateriaalit
Pelin tekemiseen tarvittavat osat voit tulostaa. Mukana on leikattavia kuvia ja pelimerkkejä sekä Munkki-pelin ohje pdf-tiedostoina.
Ota yhteyttä
