Siirry sisältöön

Kuntalaisaloite

Voit jättää kuntalaisaloitteen sähköisesti tai toimittaa sen kirjallisena joko kunnan kirjaamoon tai TuusInfoon. Sähköiset aloitteet tehdään oikeusministeriön ylläpitämässä kuntalaisaloite.fi -palvelussa. Palvelussa voit myös selata 1.1.2019 jälkeen tehtyjä aloitteita ja niihin annettuja vastauksia.

Aloitteen ensimmäiselle allekirjoittajalle toimitetaan tieto aloitteen käsittelystä sekä pyydetään tarvittaessa lisätietoja. Kunta ilmoittaa aloitteen tekijälle aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.

Vapaamuotoisella kuntalaisaloitteella on oltava merkitystä yleisellä tasolla. Se ei voi koskea ainoastaan aloitteen tekijää. Aloite on käsiteltävä kuuden kuukauden kuluessa vireilletulosta, jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kuntalaisista.

Hyvän aloitteen laatimisen perusteet:

  • Otsikosta selviää mitä aloite koskee.
  • Aloite on lyhyt ja selkeä sekä helposti luettava.
  • Mukana on asian kannalta vain kaikkein keskeisimmät perustelut ja faktat.
  • Aloitteessa on ehdotuksia mahdollisesta asian etenemisestä.
  • Tekijän yhteystiedot on liitetty mukaan.

Aloite kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä

Neljä prosenttia kunnan 15 vuotta täyttäneistä asukkaista voi tehdä aloitteen neuvoa-antavan kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Aloitteen tekijöiden allekirjoitukset (kannatusilmoitukset) kerätään paperilla tai sähköisesti (vahvalla tunnistautumisella) tietoverkossa. Paperilla kerättävässä kannatusilmoituksessa on oltava omakätinen allekirjoitus ja siihen täytyy liittää aloitteen tekijän nimi ja syntymäaika.

Kun aloite saavuttaa riittävän kannatuksen, se on toimitettava kunnalle. Kunnanvaltuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa tarkoitettu kansanäänestys. Kansanäänestys voidaan toimittaa koko kuntaa tai jotakin kunnan osa-aluetta koskevana. Valtakunnan ensimmäinen kunnallinen kansanäänestys järjestettiin Tuusulassa 12.5.1991.

Myös hyvinvointialueelle voi tehdä aloitteen kansanäänestyksen toimittamisesta. Tähän tarvitaan vähintään kolme prosenttia 15 vuotta täyttäneistä hyvinvointialueen asukkaista.  

Voit lukea lisää hyvinvointialueilla ja kunnissa toimitettavissa neuvoa-antavissa kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä kertovasta laista finlex.fi-sivustolta.

Valtuustoaloite

Kunnanvaltuutettu, valtuustoryhmä tai nuorisovaltuutettu voi tehdä kirjallisen valtuustoaloitteen kunnan toimintaa tai hallintoa koskevissa asioissa. Aloite tehdään kirjallisesti valtuuston kokouksessa kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen.

Valtuustoaloitteisiin ja niihin annettuihin vastauksiin voi tutustua kunnan verkkosivuilla valtuustoaloitteet-sivulla.

Kansalaisaloite

Kansalaisaloitteen voi tehdä oikeusministeriön ylläpitämässä kansalaisaloite.fi -palvelussa. Aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Kansalaisaloitteen voi tehdä äänioikeutettu Suomen kansalainen, ja sillä voidaan ehdottaa uutta lakia, olemassa olevan lain kumoamista tai muutosta siihen.