Pormestariohjelma
Täältä löydät kuluvan valtuustokauden 2021−2025 alussa valmistellun pormestariohjelman.

Pormestariohjelma valtuustokaudelle 2021–2025
Kaikki kuntavaaleissa 2021 valtuutettuja saaneet ryhmät allekirjoittivat pormestariohjelman valtuustokaudelle 2021–2025. Pormestariohjelma esittelee niitä päämääriä ja tavoitteita, joita valtuustoryhmillä on Tuusulan kehittämisessä. Kunta muotoili ohjelman perusteella kuntastrategiansa vuosille 2021–2025.
Kasvutavoite
Tavoittelemme 0,75 %:n vuosittaista väestönkasvua ja MAL-sopimuksen mukaista asuntotuotantotavoitetta. Tavoitteeseen pyritään monimuotoisella kaavoituksella ja asuntotuotannolla koko Tuusulassa sekä panostamalla veto- ja pitovoimatekijöihin: hyvät palvelut, varhaiskasvatus, koulutus, turvallisuus, ympäristö ja toimiva liikenne.
Talous
Olemme sitoutuneet edistämään palveluverkkosuunnitelman investointeja. Pyrimme luopumaan vajaakäytössä olevista kiinteistöistä nopeasti tai tehostamaan niiden käyttöä. Teemme elinvoimaa kasvattavia päätöksiä, jotta investointivelka pystytään hoitamaan vastuullisesti.
Hoidamme kunnan taloutta ensisijaisesti muilla keinoin kuin veronkorotuksilla. Tasapainoisen talouden ehdoilla toteutetaan muita pormestariohjelman tavoitteita, toisin sanoen pidämme jatkossakin Tuusulan käyttötalouden tasapainossa edellisen valtuustokauden aikana tehdyn talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti sekä edistämme toiminnan tehostamista. Kehitämme investointien kustannusseurantaa rullaavaksi. Kaavoituksen tehokkuus, ketteryys ja riittävä resursointi ovat avainasemassa pormestariohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.
Lisää elinvoimaa
Edistämme koko Tuusulan elinvoiman kasvattamista poistamalla kasvun esteitä ja sääntelyä kaavoista, maapoliittisesta ohjelmasta ja rakennusjärjestyksestä.
Tuusula on pientalovaltainen kunta, ja rakennamme vahvuuksiemme varaan. Panostamme jatkossakin pientalovaltaiseen asuntotuotantoon. Tuusulasta tulee löytyä monipuolisia vaihtoehtoja asua ja elää eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa. Jalostamme yleiskaavaa sallivammaksi kaavamerkintöjen osalta ja varaamme yleiskaavasta riittävästi uusia laajenemissuuntia, jotta meillä on useita mahdollisuuksia ylläpitää kasvua. Kehitämme yleiskaavaprosessia rullaavaksi. Kaavoituksen tehokkuus, ketteryys ja riittävä resursointi ovat avainasemassa pormestariohjelman tavoitteiden saavuttamisessa.
Kehitämme Tuusulan maapoliittista ohjelmaa sallivammaksi ja kannustavammaksi. Haja-asutusalueiden osayleiskaavojen mukaiset rakennuspaikkamahdollisuudet tulee sallia. Kunta ei tee uusia lunastuspäätöksiä, kun tavoitteena on ansaintatarkoitus yksityisten omistuksessa olevien tai yksityisten omistamien yritysten omistuksessa olevien maa-alueiden osalta valtuustokaudella 2021−2025. Kunta hankkii työpaikka-alueiden maita omistukseensa vapaaehtoisilla kaupoilla tai solmii maankäyttösopimuksia hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa. Selvitämme mahdollisuutta laajentaa maankäyttösopimusten käyttömahdollisuuksia maapoliittisessa ohjelmassa ja jaamme syntyvän rakennusoikeuden kannustavammin kunnan ja maanomistajien kesken.
Edistämme vesi- ja viemäriverkkoon kytkettyjen kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutosta pysyviksi asunnoiksi. Mahdollistetaan laajentuminen olemassa olevien vesi- ja viemäriverkostojen varrella.
Uusien alueiden infrarakentamisen tulee olla kustannustehokasta, ja etsimme keinot, joilla lyhennämme lainvoimaisen kaavan ja infrarakentamisen valmistumisen välistä aikaa, jotta alueet ovat nopeammin rakennettavissa. Pyrimme rakentamaan viheralueet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta alueet ovat viihtyisiä nopeammin.
Liikenne
Tuusula on pientalovaltainen kunta, jossa yksityisautoilu on monissa perheissä välttämättömyys. Vastustamme ruuhkamaksuja/tietulleja. Pysäköintipaikkoja tulee varata riittävästi kaikkien uusien rakennusten kohdalla. Sekä auto- että pyörätiet tulee pitää kunnossa. Kehitämme HSL-linjastoa palvelemaan tuusulalaisia entistä paremmin. Tutkimme mahdollisuuksia järjestää kutsuliikennettä haja-asutusalueilla ja selvitämme suorien Helsinki-linjojen vaihtoehtoja. Edistämme pyöräilyä aiemmin laaditun suunnitelman pohjalta. Varaudumme pääradan lisäraiteiden tuomaan palvelutason parantumiseen.
Palvelut
Turvaamme riittävän rahoituksen tuusulalaisten sote-palveluiden nykyisen palvelutason säilyttämiseen, kunnes tehtävä siirtyy perustettavalle hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueiden suuntaan edunvalvonta tulee olla tavoitteellista.
Kunnan tarjoamat palvelut ovat ihmisiä varten. Palveluprosessien tulee olla organisaation rajat ylittäviä ja palvella kuntalaisia mahdollisimman tehokkaasti ja ketterästi.
Haluamme kehittää Tuusulaa yritysmyönteisenä kuntana. Tämä konkretisoituu yritykselle tarjottavana laadukkaina tuki- ja tietopalveluina. Kunnan tulee olla mahdollistaja kun yritys haluaa sijoittua Tuusulaan tai laajentaa toimintaansa. Edistämme nopeasti jo päätettyjä työpaikka-alueita ja varmistamme työpaikkatonttien saatavuuden jatkossakin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostetaan Tuusulassa. Ennaltaehkäisevää työtä kehitetään läpäisemään kaikki toimialueet. Lautakunnan roolia vahvistetaan niin, että se edistää jatkossa aktiivisesti kunnan hyte-työtä, luo sille tavoitteet ja mittarit, joita seurataan vuosittain.
Kunnan toimintojen kehittäminen
Teknologia muuttaa yhteiskuntaa koko ajan nopeammin. Julkisen sektorin tulee kehittää toimintaansa ja nostaa työn tuottavuutta. Edistämme ketterien menetelmien käyttöönottoa ja digitalisaatiota kunnan organisaatiossa. Tuusula on vetovoimainen työnantaja, joka huolehtii työntekijöiden koulutuksesta ja ammatillisesta kasvusta sekä terveellisestä ja turvallisesta työympäristöstä. Hyvä työnantajamielikuva auttaa pätevän henkilöstön rekrytoinnissa.
Tutkimme kunnan toimintojen kehittämistä ylikunnallisesti sekä yksityisen sektorin avulla. Merkittävien laatu- ja/tai tehokkuushyötyjen löytyessä olemme sitoutuneet uudelleenjärjestelemään kunnan toimintoja.
Korona-exit
Koronapandemia on aiheuttanut haasteita erityisesti sivistyksen toimialueella ja ihmisten hyvinvointiin. Varaamme resursseja koronan jälkihoitoon ja pyrimme korjaamaan pandemian aiheuttamat ongelmat oppilaiden oppimisessa ja erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnissa. Työllisyyden parantumiseen tulee myös osoittaa lisäresursseja.
Kestävä kehitys
Kunnan tulee omissa toimissaan etsiä kustannustehokkaita tapoja vähentää hiilijalanjälkeä ja hankinnoissaan suosia tuotteita ja palveluita, joiden tuottamisesta syntyy vähiten päästöjä ilman merkittävää elinkaaren aikaista kustannusvaikutusta. Edistämme kunnan toiminnoissa kestävää kehitystä edellisen valtuustokauden tavoitteiden ja toimenpiteiden pohjalta. Tuusula sitoutuu kestävän kehityksen tavoitteisiin. Otamme huomioon luonnon monimuotoisuuden, luonnonympäristömme ja virkistysaluetarpeet sekä kiertotalouden mahdollisuudet.
Kunnan valmistelee ilmasto-ohjelman, jossa määritellään Tuusulan ilmastotavoitteet, seurataan niiden toteutumista ja jonka pohjalta arvioidaan kunnan hankkeiden vaikutusta ilmastoon.
Kulttuuri, vapaa-aika ja harrastusmahdollisuudet
Teemme yhteistyötä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa, jotta voimme tuottaa monipuolisia kulttuuripalveluita, kaupallisia palveluita ja harrastusmahdollisuuksia koko Tuusulassa. Edistämme matkailupalveluiden mahdollisuuksia etenkin Tuusulanjärven alueella. Tuomme kulttuurihistorian rinnalle elävää kulttuuria Tuusulan pito- ja vetovoimatekijäksi.
Lisäämme yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa uusien palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien tarjoamiseksi kuntalaisille. Kehitämme lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi kansallisen Harrastamisen Suomen mallin mukaisesti.
Urheilu- ja liikuntamahdollisuuksia kehitetään koko kunnan alueella. Hyrylän urheilukeskus on kehittynyt alueellisesti merkittäväksi liikuntapaikaksi. Jatketaan Hyrylän urheilukeskuksen ja kunnan muiden liikuntapaikkojen kehittämistä ja tehdään niistä vieläkin vetovoimaisempia.
Sivistys
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin keskeisenä teemana on terveet ja pedagogisesti toimivat tilat niin varhaiskasvatuksessa kuin opetuksessa. Tuusula jatkaa nollatoleranssia sisäilmaongelmien kohdalla.
Kasvatuksen ja sivistyksen resurssit tulee kohdentaa siten, että ryhmäkoot pysyvät opetuksen ja toiminnan järjestämisen kannalta sopivan kokoisina niin varhaiskasvatuksessa kuin opetuksessa. Kasvun ja oppimisen tuen resurssien riittävyys tulee myös varmistaa. Valtuuston hyväksymä Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma on resurssien kohdentamista ohjaava keskeinen asiakirja.
Tuusula on laaja ja rakenteeltaan monimuotoinen kunta, joka rakentuu kolmesta keskuksesta ja niitä ympäröivistä kylistä. Myös palveluverkon tulee säilyä monimuotoisena lähikoulun arvopohjaan nojaavana kokonaisuutena, jossa keskustoihin rakentuvat monitoimikampukset sekä pienemmät yksiköt rakentavat yhdessä toimivan kokonaisuuden. Pienempien yksiköiden säilyttämistä tulee tarkastella yksikkökohtaisesti taloudellisten tunnuslukujen (tilojen toimivuus ja investoinnit, opetuksen resurssit) pohjalta edellä mainittuun lähikouluarvoon suhteuttaen.
Turvaamme ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja alakouluopetuksen Tuusulassa.
Tuusulan tavoitteena on olla kasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta.
Pormestarimalli ja kuntalaisten osallistumismahdollisuudet
Olemme sitoutuneet pormestarimalliin, sen jatkokehitykseen ja avoimeen demokraattiseen päätöksentekoon.
Kuntalaisia tulee kuulla muutosten yhteydessä, ja keskeisenä työkaluna on ennakkovaikutusten arviointi. Tulemme tarkastelemaan useita erilaisia vaikutuksia samanaikaisesti ja kokonaisvaltaisesti. Päätöksiä valmisteltaessa ja tehtäessä otamme huomioon, miten ne vaikuttavat kuntalaisiin, ympäristöön, organisaatioon ja henkilöstöön sekä talouteen.
Tuusula on Suomen kärkikuntia kuntalaisten osallistamisessa. Kehitämme kuntalaisten osallistumisen mahdollisuuksia tulevaisuudessakin.