Meidän Hyrylän yläaste
Hyrylän yläaste sijaitsee Etelä-Tuusulassa Hyrylässä. Koulurakennus tunnetaan nimellä Hyrylän koulukeskus. Koulumme on perustettu vuonna 1957 Tuusulan yhteiskouluna. Meille tulee oppilaita pääosin Ruotsinkylän, Vaunukankaan ja Nahkelan alakouluista. Hyrylän yläasteella on noin 430 oppilasta ja noin 40 opettajaa.

Yhteydenpito koulun kanssa
Käytämme kodin ja koulun väliseen viestintään Wilmaa. Opettajat tavoitat parhaiten Wilman kautta.
Opetushenkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi.
Koulun oppitunnit ja välitunnit
Oppitunnit Hyrylän yläasteella ovat pääsääntöisesti 60 minuuttia kestoltaan. Valinnaisissa aineissa ja liikunnassa oppituntien pituus voi vaihdella. Päivittäin on oppilailla yksi pakollinen ulkovälitunti.
Koulujen työ- ja loma-ajat
Koulujen työ- ja loma-ajat vaihtelevat kunnittain ja vuosittain.
Oppilaanohjaus
Lukuvuosi 2024–2025
Opinto-ohjaaja Tanja Vesala (7ABC + 8ABCD + 9ABC), 040 314 3265, tanja.vesala@tuusula.fi Opinto-ohjaaja Tiina Aitavaara (7DEF + 8EFG + 9EFGJ), 040 314 4129, tiina.aitavaara@tuusula.fi
Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaan persoonallista kasvua ja kehitystä siten, että oppilaan opiskeluvalmiudet ja sosiaaliset taidot kehittyvät ja elämänhallintataidot lisääntyvät. Oppilaanohjauksen avulla oppilaalle ja huoltajalle annetaan tietoa opiskelutaidoista, valinnaisaineista ja niiden merkityksestä oppimiselle ja tulevaisuudelle, eri ammateista sekä jatko-opintomahdollisuuksista. Ohjaus ja tiedon kulku korostuvat erityisesti opintojen nivelvaiheissa, kuten siirryttäessä alakoulusta yläkouluun ja peruskoulusta toiselle asteelle.
Oppilaanohjaus koostuu luokkamuotoisesta ja henkilökohtaisesta ohjauksesta, työelämään tutustumisesta (TET) sekä pienryhmäohjauksesta. Oppilaanohjausta järjestetään vuosiluokille 7–9 seuraavasti: 7. luokalla 0,5 kurssia, 8. luokalla 0,5 kurssia ja 9. luokalla 1 kurssi. Oppilaanohjauksen sisällöt eri vuosiluokilla esitellään kuntakohtaisessa opetussuunnitelmassa.
Yhdeksänsien luokkien vanhemmille järjestetään yhteishakua ja toisen asteen koulutusvaihtoehtoja käsittelevä vanhempainilta marras- tai joulukuussa, hyvissä ajoin ennen yhteishakua. Jokainen 9.-luokkalainen saa henkilökohtaista ohjausta jatko-opintovalintoihinsa. Oppilailla on myös mahdollisuus osallistua eri oppilaitosten esittely- ja tutustumistilaisuuksiin. Yhteishaun jälkeen opinto-ohjaaja seuraa oppilaiden sijoittumista toiselle asteelle sekä tapaa kaikki ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet, joiden kanssa laaditaan suunnitelma jatkotoimenpiteistä yhteistyössä kunnan etsivän nuorisotoimen kanssa.
Lukuvuoden aikana työelämään tutustumista (TET) on 8. luokalla viikko keväällä ja 9. luokalla 2 viikkoa syksyllä.
Lukuvuonna 2024–2025 9. luokkien TET-viikot ajoittuvat viikoille 36-37 ja 38–39. Kahdeksasluokkalaisilla TET-jaksot ovat viikoilla 13 ja 14. Oppilaat jaetaan jaksoille kahteen ryhmään luokittain.
Joustava perusopetus (Jopo)
Joustavan perusopetuksen toiminta tukee oppilaita perusopetuksen oppimäärän suorittamisessa.
Joustava perusopetus eli Jopo on tarkoitettu oppilaille, jotka haluavat ja/tai tarvitsevat tukea koulunkäyntiinsä. Jopo:ssa opetusmenetelmät sovitetaan nuoren yksilöllisiin tarpeisiin. Koulussa opetuksessa painotetaan toiminnallisia menetelmiä ja työelämään tutustumista.
Opiskelu tapahtuu muun muassa pienryhmäopiskeluna, henkilökohtaisena ohjauksena, työpaikkaopiskeluna, leirikouluina, retkinä ja tutustumiskäynteinä. Oppilaat ovat 9. vuosiluokan oppilaita.
Jopo-luokalle hakeudutaan erillisellä haulla. Haku lukuvuodelle 2025–2026 on päättynyt. Valinnat vahvistuvat kevään aikana.
Kiusaamisen ehkäisy ja selvittely
Lukuvuoden alussa oppilasryhmät pyritään aina ryhmäyttämään. Yhdessä toimiminen tutustuttaa oppilaat toisiinsa ja opettaa sosiaalisia taitoja oman vertaisryhmän kanssa. Varsinkin 7. luokkien ryhmäyttämiseen panostetaan, koska sosiaaliset ryhmät ja suhteet järjestäytyvät uudelleen yläkouluun siirtymisen jälkeen. Hyrylän yläasteella 7.luokille järjestetään syksyn alussa ryhmäyttämistä yhteistyössä nuorisotoimen ja kouluvalmentajan kanssa. Osa ryhmistä muodostaa toimivan luokkayhteisön varsin nopeasti. Toisten ryhmien kanssa jatketaan ryhmäyttämistä pidempään.
Jos oppilas kokee koulussa kiusaamista, hänen tulee olla heti yhteydessä omaan luokanvalvojaansa. Luokanvalvoja selvittelee tapahtumia ja antaa ohjeet, miten jatkossa tulee toimia. Keskustelutukea voi antaa myös koulukuraattori Seliina Takkinen (040 807 4203), jonka kanssa nuori voi pohtia sosiaalisen ryhmän toimintaa tai omaa rooliaan siinä. Myös huoltaja voi olla yhteydessä koulukuraattoriin. Jos kiusaaminen jatkuu, oppilas tai huoltaja voi olla oman luokanvalvojan lisäksi yhteydessä apulaisrehtori Henna Oikariseen (040 3143 277), joka vastaa pitkittyneiden kiusaamistapausten hoitamisesta.
Kiusaamistapaukset pyritään hoitamaan ensisijaisesti keskustelulla ja tilanteen säännöllisellä seurannalla. Jos kiusaaminen pitkittyy, koululla on käytössään rangaistusvalikossaan jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja jopa määräajaksi koulusta erottaminen. Jos fyysisen väkivallan raja ylittyy, koulu tekee asiasta aina rikosilmoituksen poliisille ja alle 15-vuotiaan kohdalla lastensuojeluilmoituksen. Tarvittaessa oppilas voidaan ohjata oppilashuollon toimesta myös väkivallan ehkäisyyn pyrkivään Ankkuri-toimintaan.
Oppilaan tukeminen
Oppilashuoltotyö tarkoittaa kaikkea koulupäivää ja opiskelun arkea tukevaa toimintaa. Koulussa toimii OHR eli oppilashuoltoryhmä, joka on moniammatillinen työryhmä. Oppilashuoltoryhmän puheenjohtajana toimii apulaisrehtori.
OHR:n toimintaan Hyrylän yläasteella osallistuvat apulaisrehtori, laaja-alainen erityisopettaja, koulupsykologi, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja ja sen luokan opettaja, jonka luokan tai oppilaan asioita käsitellään. Kaikki luokat käydään läpi kerran vuodessa oppilashuoltoryhmässä luokanopettajien kanssa. Myös vanhemmat ovat tervetulleita keskustelemaan oman lapsensa asioista OHR:ään. Keskusteluaika sovitaan erikseen.
Oppilashuoltoryhmän tehtävänä on tukea laadukasta perusopetusta ja hyvää koulupäivää, ruokkia kasvua- ja kehitystä edistävää toimintakulttuuria sekä järjestää ja antaa oppilaille koulunkäyntiin liittyvää tukea silloin kun sitä tarvitaan.
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä pyrkii myötävaikuttamaan siihen, että lasten ja nuorten arvot ja asenteet kehittyvät terveyttä edistävään suuntaan. Terveystarkastuksia tehdään oppilaille vuosittain ja terveydenseurantakäyntejä tarpeen mukaan. Tarvittaessa terveydenhoitaja auttaa akuutisti kesken koulupäivän sairastuneita oppilaita ja antaa ensiapua tapaturmissa. Varsinainen sairaanhoito ei kuitenkaan kuulu kouluterveydenhuoltoon, vaan hoidetaan terveysasemalla.
Kouluterveydenhoitaja Heidi Väyrynen:
Yhteydenotot Wilman kautta tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@keusote.fi tai puhelimitse numerosta 050 497 0006.
Koululääkärille ajan varaa terveydenhoitaja.
Hammaslääkäripäivystys
Hammaslääkäripäivystys kiireellistä hoitoa tarvitseville (esimerkiksi tapaturma, särky) toimii ajanvarauksella ja edellyttää aina yhteydenottoa suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puhelinnumero 019 226 0700.
Kouluruokailu ja oppilaiden erityisruokavaliot
Kouluruokailu järjestetään porrastetusti eri luokka-asteille.
Vastuu erityisruokavalion ilmoittamisesta on oppilaan vanhemmilla. Otathan yhteyttä koulun terveydenhoitajaan (yhteystiedot kohdassa Kouluterveydenhuolto). Hän välittää tiedon erityisruokavaliosta edelleen kunnan Ruokapalveluille. Huomioithan, että ruokavalio pystytään toteuttamaan kahden päivän kuluttua siitä, kun ilmoitus on saapunut koulun keittiöön.
Koulussamme on päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto.
Tutustu Tuusulan kunnan ohjeistukseen erityisruokavalioista!
Löytötavarat
Löydettyjä vaatteita, jalkineita ja asusteita varten on kaksi erillistä löytötavarakoria. Toinen sijaitsee opettajien huonetta vastapäätä ja toinen kirjastosiiven lasikanslian edessä.
Löytötavarapisteet tyhjennetään kaksi kertaa vuodessa vaatekeräykseen. Tämä tehdään joulu- ja kevätjuhlien jälkeen, joten viimeistään näiden juhlien yhteydessä vanhempien kannattaa käydä tarkistamassa löytötavarapisteet.
Löydetyt arvotavarat (puhelimet, kellot, korut, avaimet yms.) toimitetaan pääkäytävän kansliaan, josta ne on noudettavissa tuntomerkkejä vastaan.
Suunnitelmat
- Kiusaamisen vastainen suunnitelma Hyrylän yläasteella
- Hyrylän yläasteen kurinpitomenettelyjen suunnitelma
- Hyrylän yläasteen oppilaanohjauksen suunnitelma
- Hyrylän yläasteen suunnitelma kiusaamiselta ja väkivallalta suojautumiseksi
- Hyrylän yläasteen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Harrastus- ja kerhotoiminta
Koulut järjestävät harrastus- ja kerhotoimintaa. Niistä välitetään tietoa Wilman kautta ja koulun ilmoitustaululla. Koulujen harrastuskalenterit löytyvät myös kunnan verkkosivuilta.
Hyrylässä toimivat kokkikerho, taidekerho, hevikerho, poppikerho, palloilukerho ja vapaamuotoinen liikuntakerho.