Siirry sisältöön

Sairaalaopetuksen tehtäviä Kalliomaassa

Tehdä yhteistyötä, konsultoida ja neuvotella oppilaan asioissa kodin, oman koulun, hoidon ja tarvittaessa lastensuojelun kanssa. Sairaalakoulu on koulu, ei hoidollinen yksikkö.

Mahdollistaa nuorisopsykiatrian päiväsairaalan hoitojaksolla oleville lapsille ja nuorille koulun yhtenä normaaleista arjen toiminnoista, pyrkimys tavallisuuteen.

Ylläpitää ja tarvittaessa palauttaa koulunkäyntirutiineja.

Aloittaa korjaava opetus esimerkiksi pitkien poissaolojaksojen jälkeen.

Arvioida oppilaan toimintakykyä yhteistyössä hoidon kanssa.

Kartoittaa oppimisvaikeuksia ja muita koulunkäyntiä hankaloittavia asioita, sekä etsiä oppilaan vahvuuksia ja keinoja oppimisen mahdollistamiseen.

Noudattaa perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulun toiminnassa tähdätään sairaalakoulujakson jälkeiseen elämään ja pyritään antamaan oppilaille keinoja, tietoja ja taitoja tulevaisuutta varten.

Sairaalaopetukseen liittyvä lainsäädäntö

Sairaalakouluun tulevalle oppilaalle tehdään PoL 4a§ päätös sairaalaopetuksesta sekä tarvittaessa voidaan tehdä päätös  PoL 18§ opetuksen erityisjärjestelyistä, joka koskee koulupäivien lyhentämistä terveydellisin perustein.

Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se hänen terveytensä huomioon ottaen on mahdollista. Hoidosta vastaavan sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään myös muulle erikoissairaanhoidossa olevalle oppivelvolliselle oppilaalle opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua, jos opetuksen järjestäminen muutoin ei ole tämän tai muun lain mukaisista tukitoimista huolimatta oppilaan edun mukaista. (PoL 4 a §)

Sairaalakoulun oppilaaksi oton yhteydessä tai myöhemmin lukuvuoden aikana, oppilaalle voidaan tehdä myös päätös Erityisistä opetusjärjestelyistä terveydellisin perustein. (PoL 18§, 3 mom). Koulu arvioi yhteistyössä kodin ja hoidon kanssa koulupäivän pituutta lukuvuoden kuluessa ja tekee tarvittavat muutokset lukujärjestykseen.

Kalliomaan koulun arvopohja

Koulumme arvoja ovat yhteisöllisyys, turvallisuus, toiveikkuus ja toisten hyväksyvä kohtaaminen. Arvomme näkyvät kaikessa toiminnassamme. Harjoittelemme koulun arvojen mukaista toimintaa Pro-koulu toimintamallia hyödyntäen.

Turvallisuus on yksi Kalliomaan koulun arvoista. Kunnioitetaan  muiden omaa tilaa ja tehdään kouluympäristöstä kaikille miellyttävä ja turvallinen. Kuva kertoo myös tarkemmat keinot tämän toteuttamiseen.
Toiveikkuus on yksi Kalliomaan koulun arvoista. Harjoitellaan sinnikyyttä, rohkeutta ja yhteisiä toimintatapoja. Kuva kertoo myös tarkemmat keinot tämän toteuttamiseen.
Hyväksyvä kohtaaminen on yksi Kalliomaan koulun arvoista. Harjoitellaan ystävällisyyttä ja ryhmässä toimimista. Kuva kertoo myös tarkemmat keinot tämän toteuttamiseen.

Koulujen työ- ja loma-ajat

Vertaistuellinen vanhempainryhmä

Lukuvuoden 2024–2025 vanhempainryhmät

Syksy 29.8., 26.9., 31.10., 28.11. 

Kevät 30.1., 27.2., 27.3., 24.4., 22.5.

Kalliomaan koulun vanhempainryhmät pidetään Kalliomaan koulussa osoitteessa Mannilantie 43. Ennen ryhmän tapaamista on kahvit kello 16.30 alkaen. Vanhempainryhmä perustuu vertaistukeen ja sen toiminta rakennetaan yhdessä lukuvuoden kuluessa. Vanhempainryhmän toiminnasta vastaa koulukuraattori Minttu Bragge ja sairaanhoitaja Pertti Utriainen. Mukana on joillain tapaamiskerroilla myös Järvenpään nuorisopsykiatrinen poliklinikalta sairaanhoitaja Merja Paananen. Vertaisryhmä on tarkoitettu Kalliomaassa opiskelevien oppilaiden vanhemmille.

Oppilaan tukeminen

Opiskeluhuoltotyö tarkoittaa kaikkea koulupäivää ja opiskelun arkea tukevaa toimintaa. Koulussa toimii OHR eli opiskeluhuoltoryhmä, joka on moniammatillinen työryhmä. Opiskeluhuoltoryhmän puheenjohtajana toimii rehtori.

OHR:n toimintaan Kalliomaassa koulussa osallistuvat rehtori, laaja-alainen erityisopettaja, koulupsykologi tarvittaessa, koulukuraattori, sairaanhoitaja, toimintaterapeutti ja sen luokan opettaja, jonka luokan tai oppilaan asioita käsitellään. Kaikki luokat käydään läpi kaksi kertaa vuodessa opiskeluhuoltoryhmässä erityisluokanopettajien kanssa. Myös vanhemmat ovat tervetulleita keskustelemaan oman lapsensa asioista OHR:ään. Keskusteluaika sovitaan erikseen.

Opiskeluhuoltoryhmän tehtävänä on tukea laadukasta perusopetusta ja hyvää koulupäivää, ruokkia kasvua- ja kehitystä edistävää toimintakulttuuria sekä järjestää ja antaa oppilaille koulunkäyntiin liittyvää tukea silloin kun sitä tarvitaan.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä pyrkii myötävaikuttamaan siihen, että lasten ja nuorten arvot ja asenteet kehittyvät terveyttä edistävään suuntaan. Terveystarkastuksia tehdään oppilaille vuosittain ja terveydenseurantakäyntejä tarpeen mukaan. Tarvittaessa terveydenhoitaja auttaa akuutisti kesken koulupäivän sairastuneita oppilaita ja antaa ensiapua tapaturmissa. Varsinainen sairaanhoito ei kuitenkaan kuulu kouluterveydenhuoltoon, vaan hoidetaan terveysasemalla.

Kouluterveydenhoitaja Riina Ahola (riina.ahola@keusote.fi), 050 4970032 tai Wilman kautta.

Koululääkärille ajan varaa terveydenhoitaja.

Kouluruokailu ja oppilaiden erityisruokavaliot

Vastuu erityisruokavalion ilmoittamisesta on oppilaan vanhemmilla. Otathan yhteyttä koulun ohjaaja Minna Oksaseen. Hän välittää tiedon erityisruokavaliosta edelleen kunnan Ruokapalveluille. Huomioithan, että ruokavalio pystytään toteuttamaan kahden päivän kuluttua siitä, kun ilmoitus on saapunut koulun keittiöön.

Koulussamme on päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto.

Tutustu Tuusulan kunnan ohjeistukseen erityisruokavalioista!