Siirry sisältöön

Oppilaita portailla

Yhteydenpito koulun kanssa

Käytämme kodin ja koulun väliseen viestintään Wilmaa(siirryt toiseen palveluun). Opettajat tavoitat parhaiten Wilman kautta.

Opetushenkilöstön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Iltapäiväkerho

Nahkelan koululla ei ole iltapäiväkerhoa, mutta oppilas kuljetetaan tarvittaessa Vaunukankaan koululla toimivaan koululaisten iltapäiväkerhoon. Täältä löydät lisätietoja Vaunukankaan iltapäiväkerhosta.

Tuusulan kunnan iltapäiväkerhojen toiminnasta ja hakuprosessista löytyy tietoa Tuusulan kunnan verkkosivuilta.

Kiusaamisen ehkäisy ja selvittely

KiVa Koulu® on kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, joka on myös Nahkelan koululla käytössä.

Lisätietoja KiVa Koulu® -ohjelman sisällöstä(siirryt toiseen palveluun).

Oppilaan tukeminen

Oppilasta autetaan oppimisvaikeuksissa eri tukimuodoin, jotka määräytyvät vaikeuksien laadun ja laajuuden mukaan. Keskeistä on varhainen oppimisvaikeuksien tunnistaminen ja tukitoimien aloittaminen, jotta oppimisvaikeuksien kielteisiä vaikutuksia oppilaan kehitykselle voidaan ehkäistä.

Tukitoimia ovat muun muassa

  • opetuksen eriyttäminen
  • tukiopetus
  • osa-aikainen erityisopetus ja/tai oppimissuunnitelma
  • erityisopetussiirtopäätös ja HOJKS eli henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma.

Koulupsykologi

Psykologi on koulussa lapsen ja nuoren psyykkisen kasvun ja kehityksen, oppimisen ja mielenterveyden asiantuntija. Koulupsykologitoiminta painottuu ala-asteille ja erityisluokille. Psykologi on jäsenenä koulun oppilashuoltoryhmässä. Koulupsykologi voi olla avuksi:

  • oppimisvaikeuksissa
  • keskittymisvaikeuksissa
  • tunne-elämän ongelmissa
  • käyttäytymisen ja sopeutumisen ongelmissa.

Aloite psykologin tapaamisiin voi tulla lapselta, vanhemmilta, opettajalta tai muulta lapsen kanssa työskentelevältä. Psykologi tapaa lasta vanhempien suostumuksella.

Koulunkäyntiongelmien selvittelyssä käytetään menetelminä

  • lapselle ja vanhemmille ohjausta ja neuvontaa
  • lapsen psykologisia tutkimuksia ja arviointia
  • opettajille konsultaatiota
  • neuvotteluja vanhempien ja opettajien kesken.

Psykologipalvelut ovat luottamuksellisia.

Koulupsykologi on tavattavissa Nahkelan koululla sopimuksen mukaan.

Koulukuraattori

Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä. Koulun sosiaalityön perustehtävänä on peruskouluikäisten lasten oppivelvollisuuden toteutumisen turvaaminen sekä lasten ja nuorten psykososiaalisen hyvinvoinnin tukeminen koulussa. Oppilaiden ja heidän verkostojensa tapaamisten lisäksi koulukuraattorit toimivat koulujen oppilashuoltoryhmissä ja kouluyhteisöissä konsultteina oppilashuollollisissa asioissa.

Kuraattori on tavattavissa Nahkelan koululla sopimuksen mukaan. Yhteydenoton voit tehdä myös lähettämällä viestin Wilman kautta.

Koululaisten tukihenkilö

Koululaisten tukihenkilöinä työskentelevät perhetyöntekijät tukevat ja täydentävät koulunkäyntivaikeuksissa olevien ala-asteikäisten lasten kanssa tehtyä oppilashuoltotyötä.

Työtä tehdään yhteistyössä vanhempien sekä muiden oppilashuollossa toimivien työntekijöiden kanssa. Työtapa aktivoi lapsia omavastuiseen tavoitteita kohti pyrkimiseen ja niiden saavuttamiseen. Tavoitteena on tukea koululaista/oppilasta erilaisten kouluvaikeuksien voittamisessa ja perhettä erilaisissa tilanteissa.

Tukihenkilön puoleen voi kääntyä esimerkiksi silloin, kun erilaiset huolet koulussa tai kotona painavat oppilaan mieltä, kouluun ei jaksa lähteä, läksyjä on usein tekemättä, kaveripiirissä on hankaluuksia tms. Koululaisten tukihenkilö voi tarjota tarvittaessa oppilaalle ja perheelle nopean ”ensiavun”. Perheen ynnä muiden kanssa mietitään tilannetta ja ohjataan mahdollisesti muiden palvelujen piiriin, jos siihen on tarvetta. Oppilaan kanssa tehdään työtä niin koulussa kuin kotonakin, tilanteesta riippuen.

Tukihenkilön asiakkaaksi pääsee pääsääntöisesti koulun oppilashuoltoryhmän tai rehtorin ohjaamana. Kiireellistä apua tarvitsevissa tilanteissa voi opettaja tai vanhempi ottaa suoraan yhteyttä tukihenkilöön. Kaikista tukihenkilön tuen piirissä olevista oppilaista keskustellaan koulun oppilashuoltoryhmässä niiltä osin, kuin lapsen opetuksen järjestäminen sitä edellyttää.

Oppilaan tukihenkilö Sinikka Kynäslahti 040 314 4630, sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Oppilashuoltoryhmä

Ryhmään kuuluvat rehtori, opettajat, koulupsykologi, erityisopettaja, koulukuraattori ja kouluterveydenhoitaja. Oppilashuoltoryhmä kokoontuu säännöllisesti ja toimii tarvittaessa myös kriisityöryhmänä (esimerkiksi kuolemantapaukset, perheväkivalta).

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä pyrkii myötävaikuttamaan siihen, että lasten ja nuorten arvot ja asenteet kehittyvät terveyttä edistävään suuntaan. Terveystarkastuksia tehdään oppilaille vuosittain ja terveydenseurantakäyntejä tarpeen mukaan. Tarvittaessa terveydenhoitaja auttaa akuutisti kesken koulupäivän sairastuneita oppilaita ja antaa ensiapua tapaturmissa. Varsinainen sairaanhoito ei kuitenkaan kuulu kouluterveydenhuoltoon, vaan hoidetaan terveysasemalla.

Kouluterveydenhoitaja on Nahkelan koululla kuukauden 1. ja 3. keskiviikko. Kouluterveydenhoitajan tavoittaa Wilman kautta, sähköpostitse tai puhelimitse.

Koululääkäri käy Nahkelan koululla kaksi kertaa lukukauden aikana. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan huoltajille. Koululääkäri tekee terveystarkastuksia 1. ja 5. luokkalaisille. Koululääkärille ajan varaa terveydenhoitaja.

Alakoululaisten hammashoito

Kaikille 1., 3. ja 5. luokan oppilaille tehdään suun terveystarkastus sekä hoitosuunnitelma PopUp -hammashoitolassa koululla. PopUp -tarkastusten jälkeen oppilaille järjestetään terveydenedistämistuokio pienryhmissä. Tuokion aiheena on hampaiden omahoito.

Tämän lisäksi oppilaita kutsutaan suun terveystarkastuksiin yksilöllisen tarpeen mukaan hammashoitolaan.

Jos lapsi tarvitsee hoitoa, koti saa tiedon hoitoajasta. Jatkohoidot tehdään aina hammashoitolassa. Vanhemmat vastaavat lapsen kuljetuksesta hammashoitolaan.

Hammaslääkäripäivystys

Hammaslääkäripäivystys kiireellistä hoitoa tarvitseville (esimerkiksi tapaturma, särky) toimii ajanvarauksella ja edellyttää aina yhteydenottoa suun terveydenhuollon keskitettyyn ajanvaraukseen, puhelinnumero 019 226 0700.

Kouluruokailu ja oppilaiden erityisruokavaliot

Vastuu erityisruokavalion ilmoittamisesta on oppilaan vanhemmilla. Otathan yhteyttä koulun terveydenhoitajaan, Hän välittää tiedon erityisruokavaliosta edelleen kunnan ruokapalveluille. Huomioithan, että ruokavalio pystytään toteuttamaan kahden päivän kuluttua siitä, kun ilmoitus on saapunut koulun keittiöön.

Koulussamme on päivittäin tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto. Koulujen viikottaiset ruokalistat(siirryt toiseen palveluun) löytyvät kunnan verkkosivuilta.

Tutustu Tuusulan kunnan ohjeistukseen erityisruokavalioista.

Harrastus- ja kerhotoiminta

Koulut järjestävät harrastus- ja kerhotoimintaa. Niistä välitetään tietoa Wilman kautta ja koulun ilmoitustaululla. Koulujen harrastuskalenterit löytyvät myös kunnan verkkosivuilta.

Harrastus- ja kerhotoimintaa järjestetään koulujen ja muiden toimijoiden tiloissa sekä verkossa.

Suunnitelmat

  • Nahkelan koulun kiusaamisen vastainen suunnitelma
  • Nahkelan koulun suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä  
  • Nahkelan koulun oppilaanohjauksen suunnitelma
  • Nahkelan koulun kasvatuskeskustelun ja kurinpitomenettelyn toteuttamisen suunnitelma
  • Nahkelan koulun suunnitelma toiminnasta äkillisissä kriiseissä sekä uhka- ja vaaratilanteissa