Kissa vieköön, mitä historiaa!
Leikittelevä elämysmatka museoon sopii ensikosketukseksi historiaan. Kohderyhmä ovat lapset noin 6-8 vuotta. Tavoite on tarjota myönteinen kokemus museosta sekä antaa ensimmäisiä tiedonjyviä oppimisen myötä vähitellen hahmottuvaa historiallista maailmankuvaan varten. Huomaathan: Tuusulan 1.luokat vierailevat pajassa osana koulutyötä.
Oppimistavoite
1) Pajan tavoite on tarjota oppilaille myönteinen kokemus museosta. Museo on kiva ja ajatuksia herättävä paikka ja se saa mielihyvin olla osa elämääni
2) Antaa ensimmäisiä rakennusosia – historiaan liittyviä mielleyhtymiä – iän ja oppimisen myötä vähä vähältä hahmottuvaa historiallista maailmankuvaan varten.
Työskentelyaika
Videot ja niihin liittyvät tehtävät toimivat hyvin kolmena erillisenä opetuspalana. Videot 3 kpl kestävät 12 min, 9 min ja 20 min. Ehdotetut keskusteluaiheet voi suorittaa noin 10-20 minuutissa. Mikäli hyödynnätte myös pajan muita osia, kasvaa työskentelyaika asteittain.
Esitehtävä
Jos teillä on käden ulottuvilla Mauri Kunnaksen kuvakirjoja Koiramäen talossa ja Koiramäen talvi, niin voitte selailla niitä. Bongailkaa kirjoista kissoja. Näkyykö paljon kissoja, miten ne ovat mukana elämänmenossa? Tehtävä orientoi mukavasti videoiden teemoihin.
Leffat ja oheistehtävät
1. Katsokaa video KISSALA
- Videon pointti: Museo on historian koti. Siellä voi vertailla nykyaikaa ja vanhaa aikaa – mikä on muuttunut?
- Poimintoja videon katsomisen jälkeen: a) ennen vanhaan ei tullut vettä hanasta b) ennen vanhaan ei ollut sähkölaitteita c) ennen vanhaan ei ollut lämpöpattereita.
- Ehdotus keskusteluksi: Millaisia sähköllä toimivia laitteita teillä on keittiössä? Entä millaisia sähköllä toimivia laitteita teillä on kotona? Jos pitäisi valita vain kolme sähkölaitetta, mitä saisi käyttää, niin mitkä te valitsisitte? (keittiö / koti) Millaista mahtoi olla elämä ennen sähköä ja sähkövaloa?
- Tausta: Tuusulaan Hyrylän alueelle saatiin sähköt vuonna 1918. Ensimmäinen sähkölaitos perustettiin Tuusulan joen niskalle kosken luo. Muualla Tuusulassa sähkön tuloa jouduttiin vielä odottamaan.
2. Katsokaa video ANTTONIN UNI
- Videon pointti: Ennen kuin lapset alkoivat käydä koulua sekä myös ennen tutkitun tiedon aikakautta ihmisillä oli hurja määrä erilaisia uskomuksia ja kuvitelmia. Monet uskomukset koskivat onnea: miten saada lisää hyvää onnea ja torjua huonoa onnea.
- Poimintoja videon katsomisen jälkeen: a) musta kissa ja pääsiäisnoita b) pääsiäisvalkia c) virpovitsat
- Ehdotus keskusteluksi: Minkälaisia onnea tuottavia asioita tiedätte (neliapila, hevosenkenkä, sateenkaari, leppäkerttu)? Keksikää omia ja ihan uusia onnea tuottavia asioita. Ja lopuksi, minkälaiset asiat tekevät sinut oikeasti onnelliseksi?
- Tausta: Suomessa kaikki lapset ovat käyneet koulua eli oppineet lukemaan ja kirjoittamaan vasta noin yhden pitkän ihmisiän ajan. Oppivelvollisuuslaki täytti 100 vuotta 15. huhtikuuta 2021.
3. Katsokaa video KLOVNI JA NUKKETEATTERI
- Videon pointti: Ihan tavallisillakin asioilla voi olla yllättävä ja ihmeellinen historia. Nukketeatteri raottaa salaisuuksien verhoa meille kaikille tutun lemmikin – kissan – historian edestä. Missähän kaikkialla kissat ovat historiansa aikana seikkailleet?
- Poimintoja katsomisen jälkeen: a) kissa oli tärkeä eläin muinaisille egyptiläisille b) kissat tulivat Suomeen viikinkien mukana c) muinaiset suomalaiset tunsivat haltijakissa Kipinättären. Se voitiin taikoa varkaan perään. Huom! Kipinöinti johtuu kissan turkkiin kertyvästä hankaussähköstä.
- Leikki tai teatteri: Tehkää oma pieni kissa-aiheinen teatteri tai leikki. Siinä voi seikkailla muitakin eläimiä – vuh! Voitte myös kokeilla olla klovneja. Klovnit kompastelevat hassusti. Ne voivat itkeä ja nauraa ja ne saavat muutkin itkemään ja nauramaan. Klovnin tai kissahahmon voi myös kasvomaalata.
- Keskusteltavaa: Minkä nimisiä kissoja te tunnette? Onko teillä kivoja muistoja kissoista. Miksi kissat olivat ennen vanhaan ihmisille niin tärkeitä. Millä tavoin kissat ja muutkin lemmikit ovat meille tärkeitä nykyään? Mitä me voisimme oppia kissoilta ja muiltakin eläimiltä?