Siirry sisältöön
Lapset istuvat päiväkodin liikuntasalin lattialla ja osa viittaa.

Tuusulan kunnan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelma sisältää vision lasten ja nuorten hyvästä elämästä sekä viisi tavoitetta toimenpiteineen. Näiden avulla tuomme lapsen oikeudet vahvemmin osaksi kuntamme rakenteita.

Visiossa nostamme esiin hyvän elämän ainekset:

  • Lapset ja nuoret kokevat, että heidän ajatuksensa huomioidaan aidosti. Lapset ovat tasa-arvoisia kunnan asukkaita. Jokaisella lapsella on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. 
  • Lapset ja aikuiset saavat tietoa lapsen oikeuksista. Lapset ja nuoret rohkaistuvat toimimaan kansalaisyhteiskunnassa ja kokevat itsensä lähiyhteisön arvokkaiksi jäseniksi.
  • Tuusula edistää lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa. Lasten ja nuorten tietämys omasta arjestaan ja lapsivaikutusten arviointi vaikuttavat kunnan päätöksentekoon ja kunnan kehittämiseen. Lapset voivat suunnitella, arvioida ja kehittää kunnan palveluita. Lapsiin kohdistuvat toimenpiteet näkyvät Tuusulan taloudessa.

Tutustu tavoitteisiimme ja niihin liittyviin toimenpiteisiin alta avautuvien painikkeiden kautta.

Lasten ja nuorten harrastusten ja vapaa-ajan toiminnan saavutettavuus paranee.

Parannetaan lasten ja nuorten harrastusten ja vapaa-ajan toiminnan saavutettavuutta.

Toimenpiteet:

  • Kehitetään monikielistä ja -kanavaista tiedottamista kerho-, harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuuksista.
  • Lisätään keinoja, joilla erityisesti 12–15-vuotiaat tuusulalaiset pääsevät osallistumaan harrastustoiminnan ja vapaa-ajan suunnitteluun ja järjestämiseen.

Lasten näkemykset ja kokemukset vaikuttavat ympäristön suunnitteluun.

Kaupunkiympäristön suunnittelussa selvitetään ja otetaan huomioon lasten kokemuksia ja näkemyksiä. Näin toimitaan prosessin eri vaiheissa ja eri suunnittelutehtävissä, kuten maankäytön suunnittelussa ja kaavoituksessa sekä muuten julkisia tiloja suunniteltaessa.

Toimenpiteet:

  • Lisätään nuorten tietoisuutta mahdollisuuksista osallistua kaupunkiympäristön suunnitteluun, muun muassa käymällä kertomassa kaavoituksesta ja muista kaupunkiympäristön suunnitteluprosesseista osana yläasteen ja/tai lukiolaisten yhteiskuntaopin tai maantieteen kursseja sekä pitämällä lasten ja nuorten toimintaympäristön kannalta keskeisten suunnitteluhankkeiden osalta lapsille ja nuorille suunnattuja työpajoja yhteistyössä päiväkotien ja/tai koulujen kanssa. 
  • Luodaan toimintamalli ja ohjeistus lasten ja nuorten näkemyksien systemaattisempaan kuulemiseen sekä selvittämiseen osana maankäytön ja tilojen suunnitteluprosesseja. ​

Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään eri lapsiryhmien kannalta monipuolisesti. 

Lapsia koskevaa tutkimus-, kokemus- ja viranomaistietoa eritellään kunnassa niin, että keskiarvon sijaan pystytään analysoimaan eri lapsiryhmien tilanne (esimerkiksi koulukiusaamisen osalta ulkomaalaista syntyperää olevien ja toimintarajoitteisten lasten tilanne sekä kunnan sisäiset alueelliset erot).

Toimenpiteet:

  • Kokemustiedon kautta on tunnistettu ilmiöitä, joita on tarpeen analysoida. Erityisesti syrjinnän vaarassa tai haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten näkökulmien selvittämiseen panostetaan. 
  • Lapsia koskevaa tilastotietoa (tutkimus- ja viranomaistietoa) on hyödynnetty monipuolisesti toiminnan suunnittelussa.​

Ymmärrys lapsen oikeuksista lisääntyy.

Kunnan viranhaltijat, työntekijät, luottamushenkilöt ja keskeiset sidosryhmät on perehdytetty lapsen oikeuksiin. Lapsen oikeudet ovat osana kunnan perehdytysohjelmia.

Toimenpiteet:

  • Kaikki Tuusulan kunnan toimialueet osallistuvat vuotuisen lapsen oikeuksien viikon toteuttamiseen.​
  • Laaditaan sähköinen koulutusmateriaali, jota hyödynnetään kunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden perehdyttämisessä. Materiaali sisältää ”Johdatus lapsen oikeuksiin” -osion hyödyntäen Kansallisen lapsistrategian koulutusta.
  • Järjestetään perehdytystilaisuuksia, joissa lapsen oikeudet ovat esillä. Tilaisuuksissa käsitellään lapsen oikeuksien lakisääteisyyttä, yleisperiaatteita ja käytäntöjä sekä Tuusulan kunnan toimintasuunnitelman sisältöjä ja vaikuttamismahdollisuuksia. ​Tilaisuuksia järjestetään henkilöstölle ja muille kohderyhmille (lapset ja nuoret, kunnan asukkaat, järjestöt, kumppanit) luontaisissa kohtaamispaikoissa kuten päiväkodeissa, kouluissa, nuorisotiloilla ja kaikille avoimissa kuntalaisilloissa. ​

Lapset otetaan huomioon päätöksenteossa.

Lapset ryhmänä: Lapsivaikutusten arvioinnin (LAVA) käyttöönoton ja systemaattiseen toteuttamisen tueksi on kunnassa käytössä selkeät ohjeistukset. Lapsivaikutusten arviointia tekee yhdessä pätevien ammattilaisten joukko.

Toimenpiteet:

  • Laaditaan koulutussuunnitelma. Vastuutetaan osallistuminen LAVA-koulutukseen​ esihenkilöille, valmistelijoille​, asiantuntijoille ja muille kiinnostuneille​ (eOppiva: Lapsen oikeudet – Työkaluina lapsivaikutusten arviointi ja lapsibudjetointi)​
  • Laaditaan ja kuvataan LAVA-prosessi ja sen vaiheet.

Seuraamme tavoitteidemme toteutumista puolivuosittain ja kerromme myös eri kanavissamme keskeisistä toteutuneista toimenpiteistämme.