Siirry sisältöön

Kuluvana lukuvuotena 2024–2025 on toteutettu skididialogi-keskustelut kaikilla tuusulalaisilla peruskouluilla. Keskustelujen aiheena on ollut oppilaiden turvallisuus, ja dialogihetkiin ovat osallistuneet mukaan ilmoittautuneet oppilaat kouluittain sekä edustajat koulujen henkilökunnista.  
 
Keskustelujen anti oivalluksineen on koottu yhteen ja tullaan hyödyntämään kehitettäessä koulujen yhteistä toimintakulttuuria. Lasten ja nuorten ajatukset ovat tärkeää pohjatietoa myös Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työssä. 
 
Skididialogi on Erätauko-keskusteluun perustuva malli, jossa lapset ja nuoret saavat tuoda esille omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan käsiteltävästä aiheesta. Keskusteluissa rakennetaan myös yhteistä ymmärrystä asiasta.  

Turvallisuutta yhteisistä säännöistä ja toimintamalleista

Käydyissä keskusteluissa oppilaat ovat tunnistaneet, että turvallisuutta luovat erityisesti koulujen selkeät säännöt. Ne antavat rauhaa oppitunneille ja turvaa välitunneille. Aikuisten aktiivinen puuttuminen sääntöjen rikkomiseen ja läsnäolo riitatilanteissa on lasten ja nuorten mielestä tärkeää. Koulujen aikuisten yhtenäinen näkemys ja toimintamallit turvallisuudesta tuovat oppilaille turvaa.  
 
Välitunnit kohtaamisineen tuovat uutta virtaa oppimiseen. Aikuisten läsnäolo siirtymistilanteissa tunneilta välitunneille ja toisinpäin on tärkeää välitunti- ja ruokailuvalvonnan rinnalla. 
 
Yhteisöllisyys, hyvä luokkahenki sekä toisten huomioon ottaminen ja ystävällinen kohtelu tuovat turvallisuudentunnetta kouluyhteisöihin. Ryhmäytymistunneilla, joita pidetään esimerkiksi siirryttäessä seitsemännelle luokalla, on tärkeä merkityksensä opittaessa tuntemaan uudet luokkakaverit.  
 
Myös laitteistoilla ja rakennusten rakenteilla on merkitystä turvallisuuden luomisessa. Puhelimien käyttörajoitukset ja -säännöt, lukitut ovet, valvontakamerat, siistit tilat sekä aidatut piha-alueet ja määritellyt välituntialueet luovat turvallisuudentunnetta. Kouluissa usein hieman jännittävimmäksi paikaksi koetaan teknisen työn luokat, joissa turvallisuusohjeita tuleekin noudattaa tarkasti.  
 
Koulujen aktiivisesti päivittämät turvallisuussuunnitelmat puolestaan kokoavat yhteen turvallisuuden kannalta keskeiset asiat ja antavat yhteiset toimintaohjeet yllättävien tilanteiden varalle. Myös oppilaiden kanssa tehdään erilaisia harjoituksia, kuten poistuminen sisätiloista kuvitteellisessa tulipalotilanteessa. Harjoitteleminen luo osaltaan turvallisuutta.  

Vaikuttamismahdollisuuksien merkitys oppilaiden hyvinvointiin

Oppilaat voivat vaikuttaa koulun asioihin useilla eri tavoilla. Käytössä olevat vaikuttamisfoorumit, kuten luokkavaltuusto, oppilaskunnan hallitus ja kouluruokaryhmä, ovat tärkeitä paikkoja, joissa oppilaat voivat tuoda esille mielipiteitään ja vaikuttaa koulun toimintaan. 

Keskusteluissa oppilaat kertoivat, että heidän mielipiteitään kuunnellaan, ja he voivat vaikuttaa esimerkiksi kouluruokaan ja koulun piha-alueen toiminnallisuuteen. Lisäksi oppilaskunnan hallitus kokoontuu säännöllisesti ja oppilaat voivat tuoda esiin mielipiteitään ja ehdotuksia koulun toiminnan parantamiseksi. Kouluissa toimii myös ruokaryhmät, jotka kokoontuvat kerran vuodessa, ja jossa oppilaat voivat keskustella ja vaikuttaa kouluruokailuun liittyviin asioihin. Oppilaat voivat vaikuttaa myös luokkatasolla esimerkiksi läksyjen määrään tai opiskelutapoihin.  

Yhteinen ymmärrys syntyy oivalluksista

Käydyt keskustelut ovat osaltaan myös lisänneet yhteistä ymmärrystä ja oivalluksia siitä, mitkä asiat lisäävät oppilaiden turvallisuutta, ja avanneet keskustelijoiden silmät myös sille, mikä kouluissa on hyvin ja mitä voisi vielä kehittää. Oppilaiden osallisuuden lisääminen, muutenkin kuin edustuksellisesti, sekä toisia kunnioittava ja ystävällinen kohtaaminen ovat koulujen yhteisiä tavoitteita. Keskusteluissa on tunnistettu, että yhteisöllisyys elää vahvana Tuusulan kouluissa.  
 
Oppilaat ovat oivaltaneet, miten tärkeää on kertoa aikuisille, jos jokin asia painaa mieltä, tai haluaa vaikuttaa itselleen tärkeäksi kokemaansa asiaan. Lapset ja nuoret ovat oivaltaneet myös entistä paremmin, miten tärkeää on kohdella toisia hyvin ja millainen merkitys on sillä, että jokainen saa olla oma itsensä osana kouluyhteisöä. Hyväksyvässä ilmapiirissä oppilaat voivat hyvin ja moninaisuus nähdään voimavarana.  
 
Aikuiset puolestaan ovat saaneet vahvistusta oman läsnäolonsa merkityksestä sekä yhteisten toimintamallien tärkeydestä. Tuusulan kouluissa yhteisessä käytössä oleva ProKoulu-malli antaa kouluille eväitä yhtenäisen toimintakulttuurin luomiseen. Malli luo turvallisuutta sekä vahvistaa yhdenvertaisuutta ja toisten huomioon ottamista. 
 
Kiitämme kaikkia skididialogeihin osallistuneita tärkeistä keskusteluista! 
 
Lisätiedot:  
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi, 040 314 3410 
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, laura.aalto@tuusula.fi, 040 314 3485 

Tutustu myös Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työhön, joka nostaa lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet keskeisesti esiin: