Unelmien koulupiha houkuttelee viihtymään ja virkistymään
Millainen on unelmien koulupiha ja mitä sieltä löytyy? Tätä pääsivät pohtimaan tulevaisuudessa Lahelan kouluun siirtyvien koulujen oppilaskuntien jäsenet 23.4.2025 pidetyissä työpajoissa.
Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työn yhtenä tavoitteena on lasten ja nuorten näkemysten huomioon ottaminen ympäristön suunnittelussa, kuten julkisia tiloja suunniteltaessa. Uusien koulujen ja päiväkotien pihojen tulevien käyttäjien ajatukset ovat erityisen arvokkaita. Viihtyisät ja toimintaan innostavat pihat lisäävät energiaa ja hyvinvointia.
Toiminnalliset menetelmät innostivat jakamaan ajatuksia
Huhtikuisissa työpajoissa alakoulujen ja yläkoulujen oppilaskuntien edustajat Vaunukankaan ja Ruotsinkylän kouluilta sekä Hyrylän yläkoululta kertoivat kokemuksiaan nykyisistä koulupihoista ja toiveitaan unelmapihasta Lahelan kouluun. Osallistujia oli eri luokka-asteilta. Ennen työpajoja koulujen kaikilla oppilailla oli mahdollisuus vastata kyselyyn. Vastauksia saatiin useampi sata
Lahelan koulun yhteyteen sijoittuvan päiväkodin tulevat pienimmät käyttäjätkin pääsivät kertomaan ajatuksistaan unelmien päiväkotipihasta. Vaunukankaan päiväkodin kaksi ryhmää kiersi 25.4.2025 havainnoimassa päiväkoti Martta Wendelinin ja Tuusulanjärven päiväkodin piha-alueita ja kertoivat, mitä kivaa niissä oli heidän mielestään.
Kyselyn, työpajat ja havainnointikäynnin luotsasi palvelumuotoilun harjoittelija Noora Heikkinen. Tuotosten antia hyödynnetään suunniteltaessa tulevan Lahelan koulun ja päiväkodin piha-alueita. Lahelan koulu, päiväkoti ja nuorisotila on osa mittavaa Tuusulan kunnan palveluverkkouudistusta. Kokonaisuus on tämänhetkisen arvion mukaan valmistumassa vuonna 2029.
Nykypihojen mahdollisuuksista kohti unelmien pihaa
Työpajat käynnistyivät alkulämmittelyllä, joissa tutustuttiin toisiin ja viriteltiin ajatukset aiheen pariin. Työpajoissa mietittiin kirjoittaen ja piirtäen oman nykyisen koulun pihan mahdollisuuksia ja tuntemuksia, joita piha-alueella oleminen herättää. Toiveita uuden Lahelan koulun pihasta hahmoteltiin kokoamalla unelmapihoja ja -välineitä legoista. Tuotoksista myös vaihdettiin ajatuksia.

Koulujen pihat näyttävät alakoulujen oppilaiden mielestä hauskoilta alueilta, joissa on oppilaita, hiekkakenttiä, lähimetsiä ja kasveja. Alakoulujen pihoilla voisi olla oppilaiden mielestä myös tekonurmi, verkkomaalit, penkkejä, lisää keinuja, korkeammat aidat häkkiin, putkiliukumäki, karuselli, vaijeriliuku ja luistelukenttä. Yläkoulun oppilaat toivoivat pihan, joka näyttäisi siltä, että siellä on kiva olla. Piha sisältäisi myös enemmän vihertäviä kasveja sekä penkkejä. Sisäänkäyntien edustan ruuhkautumiseen tulisi heidän mielestään kiinnittää huomiota.
Ensimmäisenä aamulla kouluun mennessä etsitään kaverit. Alakoulujen pihoilla oppilaita innostaa kaverien seura, lähimetsä välituntialueena, rampeilla olo ja jalkapallon pelaaminen yhdessä muiden kanssa. Tylsää koetaan olevan, jos ei pääse kavereiden kanssa leikkimään tai tulee riitaa heidän kanssaan. Myös sateinen tai kylmä sää voi tehdä olon välitunnilla tylsäksi. Yläkoulun välitunneilla istutaan mielellään ja katsotaan puhelimia, tehdään läksyjä tai harjoitellaan kokeisiin.
Koulujen pihat täyttyvät välitunneilla äänistä. Oppilaiden mielestä koulujen pihat kuulostavat puheelta, naurulta, välillä myös huudolta sekä leikkimisen ja lähitien ääniltä. Välituntien aikana ollaan metsässä, rakennetaan majaa, pelataan jalkapalloa, ollaan rampeilla ja leikitään hippaa, kirkkistä tai virusta (lisääntyvää hippaa) yhdessä kavereiden kanssa. Jonojakin ja ruuhkaa syntyy alakouluilla esimerkiksi keinuille ja kiipeilytelineisiin ja yläkoululla ovien läheisyyteen.
Työpajojen lopuksi piirrettiin ja tehtiin legoista unelmien koulupiha. Alla olevassa kuvassa on alakoulun työpajan yhteistuotos.

Unelmien koulupiha sisältää alakoululaisten mielestä kiipeilytelineitä, keinuja, leikkimökin, jossa voi pitää kahvilaa, metsää, vettä sekä rauhoittumisen mahdollistavia sateensuojapaikkoja.
Yläkoululaiset toivovat uudelle pihalle tervetuloportin, ison kiipeilytelineen, temppuradan, pyörivän keinun, välinelainaamon, jossa on muun muassa hyppynaruja ja palloja, karusellin sekä kuntoiluun sopivia tankoja, salilaitteita ja maatrampoliinin.
Lisätiedot työpajoista:
Projektitoimiston päällikkö Jyri Olkkonen, jyri.olkkonen@tuusula.fi, 040 314 3555
Palvelumuotoilun harjoittelija Noora Heikkinen, noora.heikkinen@tuusula.fi
Seuraa Tuusulan matkaa kohti lapsiystävällisempää kuntaa:
Lapsiystävällinen kunta -työ Tuusulassa