Siirry sisältöön

Tuusulan kunnan Lapsiystävällinen kunta -työn toimintasuunnitelmassa on viisi tavoitetta, ja kullekin on määritelty omat tavoitetta edistävät toimenpiteet. Kokosimme puolivuotiskatsaukseen keväällä ottamamme askeleet tavoitteittain sekä otteita syksyn suunnitelmistamme.

Lasten ja nuorten harrastusten ja vapaa-ajan toiminnan saavutettavuus paranee

Harrastamisella ja vapaa-ajalla on merkittävä rooli lasten ja nuorten elämässä. Edistämällä yhdessä lasten ja nuorten itse valitsemaa ja heille erityisen tärkeää tavoitetta, voimme tarjota entistä paremman elämän Tuusulassa.  
 
Kevät onkin ollut oivallista aikaa tarkastella lapsille ja nuorille tarjolla olevia harrastusmahdollisuuksia yhdessä Tuusulan harrastusverkoston ja lapsiperheiden parissa toimivien yhdistysten kanssa. Tuusulan harrastusverkostoon kuuluu kunnan lisäksi monien muiden toimijoiden edustajia. Myös 12–15-vuotiaita nuoria on kutsuttu mukaan tapaamisiin kertomaan omia ajatuksiaan tarjonnasta sekä osallistumaan yhteiseen suunnitteluun. Alkuvuonna toteutunut yhteistyötapaaminen yhdistysten kanssa antoi arvokasta tietoa lasten ja nuorten harrastus- ja osallistumismahdollisuuksista Tuusulassa ja vahvisti yhteiseen hiileen puhaltamista niiden laajempaan tietoon saattamisessa.
 
Valmistaudumme parasta aikaa laatuaan toisiin alueellisiin lapsille ja nuorille suunnattuihin harrastusmessuihin, joita vietetään tänä vuonna Hyrylässä, Jokelassa ja Kellokoskella 19.–21.8. Toivotamme harrastusesittelijät lämpimästi tervetulleiksi mukaan! 

Lasten näkemykset ja kokemukset vaikuttavat ympäristön suunnitteluun 

Tulevaisuudessa Lahelan kouluun siirtyvien koulujen oppilasedustajat kokoontuivat huhtikuussa työpajoihin pohtimaan unelmiensa koulupihaa. Ruotsinkylän ja Vaunukankaan alakoulujen sekä Hyrylän yläkoulun oppilaat hahmottelivat unelmapihaansa kirjoittaen ja piirtäen, tehtiinpä yhdessä myös tuotoksia legoilla. Lisäksi kaikkien kolmen koulun oppilailla oli mahdollisuus vastata kyselyyn.  

Suunnitteilla olevan Lahelan rakennuskokonaisuuden pienimpiäkään käyttäjiä ei unohdettu, sillä koulun yhteyteen tulossa olevan päiväkodin tulevat pienemmät käyttäjät pääsivät haaveilemaan. Vaunukankaan päiväkodin kaksi ryhmää kävi havainnoimassa Tuusulan kahden uusimman päiväkodin pihalla heille mieluisia asioita.  
 
Kuluvana keväänä olemme suunnitelleet myös yläkouluikäisten kanssa syksyllä toteutettavia kohtaamisia, joiden tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta osallistumismahdollisuuksistaan kaupunkiympäristön suunnittelussa.   
 
Puistosuunnittelussa lapset ja nuoret ovatkin jo Tuusulassa konkareita. Koulujemme lähiliikuntapaikkoja, päiväkotiemme piha-alueita ja yleisiä leikkipuistojamme on uudistettu lapsia ja nuoria kuullen. Tavoitteena on laatia toimijoille käyttöön yhteinen pohja, jossa lasten ja nuorten näkemysten ja kokemusten kysyminen on merkittävä osa-alue.  

Lapsia koskevaa tietoa hyödynnetään eri lapsiryhmien kannalta monipuolisesti

Käytössämme on monenlaista lapsia ja nuoria koskettavaa​ tutkimus-, kokemus- ja viranomaistietoa, jota emme hyödynnä vielä toivomallamme tavalla. Osana Lapsiystävällinen kunta -työtämme monipuolistamme tietojen erittelyä ja analysointia eri lapsiryhmien osalta. ​ 
 
Olemme tunnistaneet tarkemmin eriteltäviksi tiedoiksi esimerkiksi heikommassa asemassa olevien lasten ja nuorten tilanteen sekä kunnan sisäiset alueelliset erot. ​Työtä tiedon entistä laajemman hyödyntämisen osalta tehdään systemaattisesti arjessa. 

Ymmärrys lapsen oikeuksista lisääntyy

Olemme käynnistäneet henkilöstömme perehdyttämisen lapsen oikeuksiin. Jokainen työntekijämme käy läpi johdatuskoulutuksen, ja tämän jälkeen yksiköissämme tutustutaan yhdessä lapsen oikeuksien neljään keskeiseen periaatteeseen: yhdenvertaisuuteen, lapsen etuun, oikeuteen elämään ja kehittymiseen sekä osallisuuteen. Perehtymisaikaa on kuluva vuosi. 

Uuden valtuustokauden luottamushenkilöt perehdytetään lapsen oikeuksiin ja Lapsiystävällinen kunta -malliin syksyllä. Tavoitteena on pysähtyä pohtimaan, miten lapsen edun ensisijaisuus huomioidaan tehtävissä päätöksissä, ja millainen on päättäjän oma rooli lapsen oikeuksien edistäjänä.  
 
Lapsen oikeudet ovat esillä myös erilaisissa tilaisuuksissa, kuten järjestöfoorumissa ja huoltajailloissa. Erityinen lapsen oikeuksien esille nosto tapahtuu marraskuussa vietettävällä Lapsen oikeuksien viikolla. Kunnan kaikki yksiköt ja muut toimijat, kuten yhdistykset, yhteisöt ja yritykset, kutsutaan mukaan. Viime vuonna ensimmäistä kertaa toteutettu Tuusulan lapsiystävällisin teko -etsintä saa jatkoa. 

Lapset otetaan huomioon päätöksenteossa 

Kunnassamme on käytössä ennakkovaikutusten arviointimalli, jonka osaksi on suunniteltu Lapsiystävällinen kunta -työhön vahvasti linkittyvää lapsivaikutusten arviointia (LAVA). 
 
Lapsivaikutusten arvioinnin käyttäminen vaatii erityisesti niiden lapsiryhmien tunnistamista, joiden osalta päätösten vaikutuksia tulee lieventää ennen toimeenpanoa. LAVA:n hyödyntäminen vaatii aktiivista työotetta ja yhteistä kouluttautumista. 

Syksyllä käynnistyvä lapsille ja nuorille suunnattu osallistuvan budjetoinnin (osbu) kierros liittyy vahvasti Lapsiystävällinen kunta -työhön. Lasten osbu -nimellä kulkeva kierros mahdollistaa alle 18-vuotiaiden äänen kuulumisen luotaessa viihtyisää ja hyvinvoivaa Tuusulaa. Osbu-prosessia on kehitetty keväällä lapsiystävällisesti lasten kanssa Valta lapsille -työpajoissa ja yhdessä nuorten neuvonantajaryhmän kanssa. 

Tullaksemme entistä lapsiystävällisemmäksi kunnaksi, on kaikkien aika tarttua toimeen. Myös sinä voit pohtia, miten voit edistää lapsiystävällisyyttä omassa elämässäsi tai edustamassasi toiminnassa kohdatessasi lapsia ja nuoria. Tehdään yhdessä Tuusulasta lapsiystävällinen!

Lisätiedot: 
Vt. sivistysjohtaja Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi, 040 314 3410 
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, laura.aalto@tuusula.fi, 040 314 3485