Siirry sisältöön

Uuden asemakaavan tai asemakaavamuutoksen hakeminen

Uuden asemakaavan tai asemakaavamuutoksen hakeminen on prosessi, jonka myötä mahdollistetaan alueen kaavatilanne vastaamaan paremmin nykyisiä tai tulevia tarpeita. Suosittelemme ensin ottamaan yhteyttä Tuusulan kunnan kaavoituspäällikköön. Prosessi alkaa kirjallisen hakemuksen jättämisellä kunnalle. Hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Tutustu alla olevasta linkistä asemakaavan laatimis- ja muutoshakemushinnastoon.

Poikkeaminen asemakaavasta

Asemakaavasta poikkeaminen tarkoittaa lupaa poiketa kaavamääräyksistä tietyissä tapauksissa, joissa kaavan noudattaminen sellaisenaan ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Poikkeamislupa voi koskea esimerkiksi rakennuksen sijaintia, kokoa, käyttötarkoitusta tai muita yksityiskohtia, jotka eivät täytä asemakaavan ehtoja. Hakemuksen jättäminen edellyttää huolellista perustelua siitä, miksi poikkeaminen on tarpeen ja miten se soveltuu ympäristöönsä sekä edistää alueen kehitystä. Poikkeamista haetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelussa. 

Poikkeamisluvan hakeminen Lupapiste-palvelussa

  1. Rekisteröidy Lupapiste-palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia eikä mobiilivarmenetta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Rekisteröitymisen yhteydessä annat itsellesi salasanan palveluun. Tunnuksena on sähköpostiosoitteesi.  
  2. Aloita hakemus ilmoittamalla esimerkiksi osoitteella kohde, johon lupaa haet. Palvelu ohjaa sinua valitsemaan oikeat toimenpiteet hakemuksellesi. Tekemiesi valintojen pohjalta muodostuu hakemusluonnos. Hakemusta voi täydentää koko hakemuksen käsittelyn ajan, myös hakemuksen jättämisen jälkeen.  
  3. Viranomainen pääsee kommentoimaan hankettasi silloin, kun se on Näkyy viranomaiselle -tilassa. Luonnostilassa oleva hanke muuttuu sellaiseksi, kun kysyt keskustelupalstalla viranomaiselta jotakin tai kun jätät hakemuksen. Viranomainen ohjaa ja opastaa hankkeen etenemistä Lupapiste-palvelussa keskustelupalstalla. Kaikista viranomaisen kirjoittamista kommenteista tulee sähköpostiin ilmoitus, jonka saa hankkeella kytkettyä pois Osapuolet -välilehdellä. Huomioithan, ettei sinun kysymyksistäsi mene vastaavasti sähköpostitse tietoa viranomaiselle. Jos asialla on kiire, ole lupavalmistelijaan suoraan yhteydessä sähköpostitse tai puhelimitse. 
  4. Hankkeen kuvauskohdan Selostus rakennushankkeesta -kohdassa kerrotaan mitä halutaan rakentaa eli rakennusten koot ja käyttötarkoitukset. Lisäksi kerrotaan mitä ja minkä kokoisia rakennuksia tilalla mahdollisesti jo on. Jos tilalla on purettavia rakennuksia, ilmoitetaan niiden koot ja käyttötarkoitukset. Vastataan myös kysymyksiin, onko kiinteistölle virallinen tieliittymä vai tarvitaanko uusi liittymä? Miten vesi- ja jätevesihuolto aiotaan järjestää? Mitä tarkempi on selostus hankkeesta, sen helpompaa ja nopeampaa hakemuksen käsittely on. 
  5. Hakemuksen Poikkeamiset säännöksistä perusteluineen -kohdassa hakijan on esitettävä hyvät perustelut mahdolliselle poikkeamiselle sekä arvio hankkeen keskeisistä vaikutuksista. 
  6. Hakijoiksi pitää laittaa kaikki rakennuspaikan omistajat tai näiden valtuuttama henkilö (valtakirja on liitettävä hakemukseen) 
  7. Hakemuksen liitteisiin on lisättävä: 
    • Osaavan suunnittelijan laatima asemapiirros 
      • Asemapiirroksen pohjana voidaan käyttää paikkatiedon ylläpitämää ja ajan tasalla olevaa pohjakarttaa tai sen suurennosta, jonka saa tilattua asiakaspalvelusta.  Asemapiirros laaditaan pienehköillä tonteilla mittakaavassa 1:200, muualla 1:500 tai 1:1 000. Isoilla, useiden hehtaarien kokoisilla tiloilla, jos asemapiirroksessa esitetään vain osa tilaa, on koko rakennuspaikka (= tila tai sen määräala) esitettävä selvästi karttaliitteessä tai erillisellä sijaintipiirroksella mittakaavassa 1:2 000 tai 1:5 000 
      • Asemapiirroksessa on esitettävä:  
        • uuden rakennuksen sijainti, kerrosala, kerrosluku, ja käyttötarkoitus 
        • jo olevien ja purettavien rakennuksien käyttötarkoitukset ja kerrosalat 
        • talousvesikaivon sijainti (myös rajan läheisyydessä olevat naapurien talousvesikaivot) 
        • suunniteltu jätevesien käsittely rakennuspaikalla 
        • virallinen tai suunniteltu tieyhteys rakennuspaikalle 
        • etäisyysjana ajoradan keskilinjaan sekä naapurien rajoihin 
        • nimiö, josta ilmenee suunnitelman tekijä, mittakaava, päivämäärä, osoite, jos se on tiedossa sekä kiinteistönumero 
        • rakennuspaikan kerrosalalaskelma. 
    • Viralliset liiteasiakirjat 
      • lainhuutotodistus  
        • jos hakijalla ei ole lainhuutoa, hakemukseen liitetään valtakirja, kauppakirja, esisopimus, vuokrasopimus tai perinnönjakokirja
        • jos hakijana on yhtiö, tarvitaan lisäksi ote kaupparekisteristä ja yhtiön hallituksen pöytäkirja, joista ilmenee päätös poikkeamisluvan tai sijoittamisluvan hakemisesta sekä nimenkirjoittamisoikeus)
      • kiinteistörekisteriote 
      • ote pohjakartasta 
      • ote kaavasta ja kaavan määräyksistä 
    • Hakemuksen liiteasiakirjat saavat olla enintään kolme kuukautta vanhoja. Liitteet kannattaa pyytää asiakaspalvelustamme. Liiteasiakirjoista veloitetaan palveluhinnaston mukaisesti.
  8.  Hankkeesta on kuultava naapureita ja muita osallisia, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa. Valmistelija merkitsee kuultavat naapurit lausunnot- välilehdelle. Jos hanke on vaikutuksiltaan merkittävä, saattaa laajempi kuuleminen lehtikuulutuksen keinoin olla tarpeen (hakijan kustannuksella). Kunta voi hakijan pyynnöstä suorittaa naapureiden kuulemisen palveluhinnaston taksan mukaan. Hakija voi myös itse kuulla naapurit. Hakemus ja asemapiirros on kuulemisen yhteydessä esitettävä naapureille, ja naapureilta pitää saada kirjallinen vahvistus kuulemisen suorittamisesta.