Kaavoituksen keskeiset käsitteet
Kaavoitukseen liittyy paljon monenlaisia käsitteitä ja termejä. Avaamme tällä sivulla niistä yleisimpiä.

Kaavakartta
Kaavakartta on maankäytön suunnittelun kartta, joka esittää kaavamääräykset ja alueen käyttötarkoitukset, kuten asumiseen, virkistykseen tai liikenteeseen varatut alueet. Se havainnollistaa kaavan sisällön visuaalisesti ja toimii työkaluna maankäytön suunnittelussa ja päätöksenteossa.
Kaavaselostus
Kaavaselostus on asiakirja, joka täydentää kaavakarttaa ja selittää kaavan tavoitteet, ratkaisut ja vaikutukset. Se sisältää perustelut kaavan sisällölle, kuten alueen käyttötarkoitusten ja suunnitteluratkaisujen taustat. Kaavaselostus auttaa ymmärtämään kaavan vaikutuksia muun muassa ympäristöön, yhteiskuntaan ja talouteen. Kaavaselostus ei ole oikeusvaikutteinen asiakirja.
Maakuntakaava
Maakuntakaavassa määritellään maankäytön suuret linjat. Lisäksi maakuntakaavassa sovitetaan yhteen valtakunnalliset ja seudulliset alueidenkäyttötavoitteet. Uudenmaan maakuntakaavaa on täydennetty vaihekaavoilla, joissa on keskitytty eri teemoihin. Maakuntakaavan laatii Uudenmaan liitto ja vahvistaa maakuntavaltuusto. Kun olemassa olevaa kaavatilannetta tulkitaan, on kaikki voimassa olevat maakuntakaavat huomioitava samanaikaisesti.
Yleis- ja osayleiskaava
Yleis- ja osayleiskaavat ovat yleispiirteisiä maankäytön ja yhdyskuntarakentamisen suunnitelmia, jotka ohjaavat asemakaavoitusta. Yleiskaavan laatii ja hyväksyy kunta.
Asemakaava
Asemakaava ohjaa yksityiskohtaista maankäyttöä ja rakentamista. Asemakaava määrää rakennusoikeuden, alueen käytön, kerrosluvun sekä muita yksityiskohtaisia rakentamisen ehtoja. Asemakaavan laatii ja hyväksyy kunta.
Yleissuunnitelma
Yleissuunnitelma on maankäytöstä käytävän keskustelun pohjaksi laadittava suunnitelma, jolla voidaan tunnustella mielipiteitä ja kartoittaa suunnittelun reunaehtoja. Yleissuunnitelmalla ei ole oikeusvaikutuksia. Yleissuunnitelman laatii ja hyväksyy kunta.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) kertoo kaavahankkeen lähtökohdista ja hankkeen vuorovaikutusmahdollisuuksista, aikataulusta, tavoitteista ja vaikutusten arvioinnista. Osallinen tarkoittaa kaikkia niitä tahoja, joiden oloihin kaavalla merkittävästi vaikutetaan.
Mielipide ja muistutus
Mielipiteeksi kutsutaan palautetta, joka annetaan kaavan alkuvaiheessa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kaavaluonnoksesta. Muistutus on myöhemmin eli ehdotusvaiheessa annettu palaute.
Vastine
Vastine on vastaus jonkun kirjoittamaan tekstiin. Kaavatyöhön kuuluvat vastineet, joilla vastataan kootusti ja perustellen asukkaiden antamiin kaavapalautteisiin. Vastineet kirjoitetaan sekä kaavasta jätetyille mielipiteille että muistutuksille. Vastineet käsittelee ja hyväksyy kuntakehityslautakunta.
Rakennusjärjestys
Rakennusjärjestys antaa asemakaavaa täydentäviä määräyksiä sekä asemakaava-alueen ulkopuolisen alueen rakentamista koskevia määräyksiä. Tuusulan rakennusjärjestys on tullut voimaan 20.3.2018. Rakennusjärjestyksen laatii ja hyväksyy kunta.
Poikkeuslupa
Poikkeuslupaa tarvitaan, kun kaavasta tai määräyksistä poiketaan. Lupa voidaan myöntää erityisistä syistä esimerkiksi kaavamääräyksistä tai muista säännöksistä poikkeamiseen.