Siirry sisältöön

Osallistavat kokonaisuutemme on suunniteltu innostamaan museovieraita omiin tutkimuksiin ja tekemään havaintoja. Tavoite on, että museokäynnistä muodostuu innostava ja mieleenpainuva kokemus.

Museo-opastukset

Tuusulan museon kohteista Halosenniemi ja Taiteilijakoti Erkkola ovat avoinna ympäri vuoden. Aleksis Kiven kuolinmökki ja Kellokosken sairaalamuseo ovat avoinna kesäkautena. Tilausryhmät ovat tervetulleita läpi vuoden. Historiallisten rakennusten ohella voit tutustua museoissamme kiinnostaviin vaihtuviin näyttelyihin. Kaikissa museoissamme on oppaita, joilta saat lisätietoa kohteesta ja meneillään olevasta näyttelystä. Ryhmät voivat tehdä opastusvarauksia museokohteisiin. 

Opastusvaraukset museoilta

Opastusvarauksen yhteydessä kannattaa kertoa ryhmän toiveista ja mahdollisista liikuntarajoitteista. Varaathan opastuksen vähintään viikkoa ennen suunniteltua vierailua. Tuusulan oppilaitoksille opastukset ovat pääasiassa maksuttomia. Muiden kuntien ja kaupunkien ryhmiltä perimme opastusmaksun.

Tarkemmat tiedot ja ohjeet ryhmävarauksia varten löydät museoiden omilta nettisivuilta:

Avoimet yleisöopastukset

Järjestämme museokohteissamme lisäksi kaikille avoimia yleisöopastuksia, jotka kuuluvat pääsylipun hintaan. Yleisöopastuksille ei tarvitse varata paikkaa etukäteen. 

Lapsia istuu Halosenniemen ateljeen lattialla ja seuraa opastusta. Taustalla tauluja ja kirjastonurkkaus, jossa kirjoja.

Tupatöllin salaisuus -opastus

Halosenniemeen voi varata ennakkoon lapsille ja perheille suunnatun opastuksen. Siinä tutustutaan taiteilijaperheen elämään ja heidän kotiinsa vihjeiden, tehtävien ja tarinoiden kautta. Mitä jälkiä taidemaalari Pekka Halonen on jättänyt jälkeensä? Millaista oli Maija-emännän arki ja mitä lapset ajattelivat mallina olosta? Kokonaisuuden sisältö vaihtelee lasten iän mukaan.

  • Opastuksen kesto on 45 minuuttia.
  • Opastusmaksu on 40 € ja pääsymaksut hinnaston mukaisia. (Tuusulan koulu- ja varhaiskasvatusryhmille opastus on maksuton.)
  • Ryhmän koko on enintään 15 henkilöä.
  • Varaukset: museopeda@tuusula.fi

Työpajat

Monipuoliset museokohteemme tarjoavat upeat puitteet taide- ja kulttuurihistoriallisiin pajoihin. Järjestämme pajoja pääasiassa Halosenniemessä, Taiteilijakoti Erkkolassa, Klaavolan talossa ja Kellokosken Sairaalamuseossa, mutta aika ajoin irtaudumme museomiljööstä ja lähdemme seikkailemaan eri puolille Tuusulaa. Järjestämme pajoja myös tapahtumien yhteydessä. Meillä on lisäksi kiertäviä pajoja, joita voit tilata päiväkodeille tai kouluille.

Menetelminä käytämme usein kuva- ja sanataidetta sekä teatteri-ilmaisua. Myös erilaiset ajattelua ja mielikuvitusta ruokkivat tehtävät toimivat apuvälineinä. Järjestämme monenlaisia museoaktiviteetteja Tuusulan kulttuuriperinnön parissa. Vaihtuvien pajojemme innoituksena ovat yleensä museoidemme näyttelyt. Aiheet, työtavat ja tehtävät liittyvät kiinteästi meneillään olevien näyttelyiden teemoihin tai museokohteidemme aihepiireihin.

Pajojen sisällöt vaihtuvat kausittain. Tiedotamme uusista pajoista erikseen kohderyhmille, ja myös tämän sivun lopusta löydät ajankohtaiset, meneillään olevat pajat, joita voivat varata niin tuusulalaiset kuin muualta tulevat ryhmät.

Iso osa pajatoiminnastamme liittyy Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmiin. Kultsujen pajoista löydät erikseen tietoa Tuusulan kulttuurikasvatuksen sivuilta. Varhaiskasvatusikäisten pajoista ja muusta opetustarjonnasta ilmoitamme Taika−Kultsun ohjelmistossa. Vaikka varhaiskasvatusyksiköt, koulut ja oppilaitokset ovat pääkävijöitämme, myös yksityishenkilöt voivat varata pajoja omille ryhmilleen. Olisiko hauska tulla vaikka juhlimaan kesäisiä synttäreitä Halosenniemeen? Ensin lasten opastus talolla ja sitten eväsretki puutarhaan?


Erityisryhmät

Jos ryhmäsi tarvitsee kuvailutulkattua tai selkokielistä opastusta, sellainen järjestyy. Voit olla yhteydessä museon opetuspalveluihin, tai mainitse ryhmäsi tarpeista tehdessäsi opastusvarausta suoraan johonkin kohteistamme. Mikäli ryhmälläsi on muita erityistarpeita, jotka toivoisit meidän huomioivan opastuksen tai vierailun yhteydessä, ole siinäkin tapauksessa meihin yhteydessä, niin räätälöidään teille sopiva opastus tai paja!

Lisätietoja esteettömyydestä ja saavutettavuudesta voit kysellä museokohteistamme. Museotaloiltamme löytyy myös oheismateriaalia erityisryhmien ja asiakkaiden tueksi. Halosenniemessä on saatavilla esittelyteksti ja talon pohjakaava pistekirjoituksella. Myös oppailtamme voit aina pyytää apua ja neuvoja.

Virtuaalimuseo Muste on tehnyt Aleksis Kiven kuolinmökistä viittomakielisen opastuksen omille sivuilleen.

Tiedustelut

Tuusulan museon logo, taustalla vaaleanpunainen pelargonia
Tuusulan museon opetuspalvelut

Luennot

Museomme henkilökunnalla on runsaasti asiantuntemusta Tuusulan paikallishistoriasta − esihistoriasta, keskiajasta ja teollisuushistoriasta. Sekä tietysti Tuusulan kulttuurista ja kulttuurihistoriasta −taiteesta ja taiteilijoista. Asiantuntijamme käyvät luennoimassa omien erityisalojensa aiheista tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Pidettyjä ovat olleen esimerkiksi intendentti Jaana Koskenrannan Tuusulan kulttuurihistoriaa valottavat luentosarjat sekä näyttelyamanuenssi Päivi Ahdeoja-Määtän Martta Wendelinistä kertovat luennot.

Suosittuja, erityisesti kouluille ja oppilaitoksille sopivia luentoja ovat Keskiajasta kertova Keskiaika. Tuusula Anno Domini 1000–1500, esihistoria-aiheinen Tuusula 11 000–1 000 vuotta ennen nykyaikaa sekä Lumisia leikkejä – talven historiaa takapihoillamme. Ilmoitamme ajankohtaisista luennoista Tuusulan tapahtumakalenterissa ja näillä sivuilla. Meiltä voit myös tiedustella asiantuntijaluentoja ja oppitunteja monesta muustakin aiheesta, esimerkiksi Pekka Halosen taiteesta, Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä tai julkisesta taiteesta.

Varattavia luentoja

Tuusula 11 000–1 000 vuotta ennen nykyaikaa

Suomen ensimmäiset asukkaat samosivat jääkauden päätyttyä 11 000 vuotta sitten myös nykyisen Tuusulan alueelle. Tuusulanjärvi oli kapean merenlahden pohjukka ja kivikauden ihmisen tärkein saaliseläin hylje. Meren vetäytyessä elämän merkit muuttuvat satunnaisiksi, mutta 5 000 vuotta sitten Suomen yli pyyhkäisevä vasarakirveskansa jättää Tuusulaan selvät merkit itsestään. Metallikausia tutkimme Tuusulanjärven pohjasedimenttien siitepölyanalyysien ja Etelä-Tuusulan hautaröykkiöiden valossa. Entä Tuusulan pysyvän asutuksen juuret, meidän juuremme? Arkeologinen data viittaa 1000 vuoden taa, viikinkiaikaan.

Yleisötyön amanuenssi Harri puolilähikuvassa ikkunan äärellä. Silittää valkoiset puuvillahanskat kädessä muinaista kiviesinettä. Taustalla vanhan talon sisustusta, kapioarkku ja sinisävyiset tapetit.
Yleisötyön amanuenssi Harri ja esihistoriallinen kivikirves. Kuva Anton Soinne
  • Kohderyhmä: Suositus 5. luokasta ylöspäin, II aste, aikuiset
  • Kesto: Noin 60 minuuttia
  • Varaukset ja tiedustelut: Yleisötyön amanuenssi Harri Nyman, harri.nyman@tuusula.fi, 040 314 3474

Keskiaika. Tuusula Anno Domini 1000–1500

Kaukjärven, sittemmin Tuusulanjärven, ympäristö on keskiajalla käymistilassa. Kasken poltto ja kiinteä asutus leviävät seudulle Hämeestä 1000-luvun alussa. Hyvinkään ja Tuusulan talonpojat kiistelevät Jokelan taustassa sijaitsevan Vantaankorvenmaan nautinnasta. Jylhä Tapionkivi lienee muinaisten hämäläisten seita. Käännekohdaksi muodostuu Hämeen ristiretki 1200-luvulla. Rakennetaan Hämeenlinna ja kirkot ja Ruotsista tullut uudisasutus etenee hämäläisten naapuriksi. 1420 Hans Nahkelasta kirjoittaa Tallinnaan lunastaakseen perintönsä. Oliko keskiajalla elänyt Hans ensimmäinen nimeltä tunnettu tuusulalainen …vai sittenkin erämies Tuusa?  

Lähikuvassa museo-ope Harri ritariasussa.
Ritari-Harri eläytyy keskiaikaan.
  • Kohderyhmä: Suositus 6.luokasta ylöspäin, II aste, aikuiset
  • Kesto: Noin 60 minuuttina
  • Varaukset ja tiedustelut: Yleisötyön amanuenssi Harri Nyman, harri.nyman@tuusula.fi, 040 314 3474

Lumisia leikkejä – talven historiaa takapihoillamme

Harri Nyman tarinoi talvisten ulkoleikkien hämmästyttävästä historiasta. Tiesitkö, että sata vuotta sitten lumienkeleiden tekemistä saatettiin paheksua, jopa hieman pelätä. Lumilinnojen rakentelumme puolestaan on lähes muuttumattomana säilynyttä keskiaikaista perintöä. Entä mistä tulee lumiukon porkkananenä ja onko maailman tunnetuin lumiheppa tosiaan Suomesta. Lumileikit ovat arvokkaaksi luokiteltua elävää kulttuuriperintöä, mutta miten lienee niiden tulevaisuuden laita?

Lapset poseeraavat vanhassa valokuvassa ison lumilinnan edustalla.
Lapsuuden lumiriemua 1980-luvulla. Kuva tutkimuskokoelma H. Nyman / Lahden hiihtomuseo
  • Kohderyhmä: Suositus 3.- ja 4.luokasta ylöspäin, aikuiset
  • Kesto: Noin 60 minuuttia
  • Varaukset ja tiedustelut: Yleisötyön amanuenssi Harri Nyman, harri.nyman@tuusula.fi, 040 314 3474

Etäpajat ja -opastukset

Etäoppitunnit lisäävät museo-opetuksen saavutettavuutta alueellisesti laajassa kunnassa. Olemme kehittäneet etäoppitunnit opettajien toiveesta, ja otamme jatkossakin vastaan ideoita oppituntien aiheiksi. Etäoppitunteja voivat varata myös ryhmät muualta Suomesta.

Pystymme tilauksesta järjestämään näyttelyopastuksia etänä. Nämä opastukset on suunnattu palvelutaloille ja muille ryhmille, joiden on mahdotonta päästä paikalle. Etäopastuksella liikumme kohteessa, ja asiakas näkee näyttelyn kameran välityksellä. Opastus vaatii vastaanottajalta ison näyttöruudun, äänentoistojärjestelmän sekä etäyhteyden esimerkiksi Teams-tai Zoom-sovelluksen kautta.

Halosenniemen ateljeen iso ruutuikkuna ulkoapäin alhaalta otetussa lähikuvassa. Harjakaton yllä pieni kaistale sinistä taivasta ja puun lehtiä. Puita heijastuu ikkunasta.

Arkkitehtuurin löytöretki

Mitä utelias katse voi löytää arkkitehtuurista? Tutustumme Halosenniemen hirsilinnan ja oman koulun arkkitehtuuriin yllättävistä näkökulmista.

Oppitunnin yhteisen osion jälkeen oppilaat pääsevät tekemään itsenäisiä tehtäviä.

Opettajalle lähetetään ennen oppituntia selkeät ohjeet ja ideoita, miten aiheeseen voi valmistautua. Etäoppitunnista on lyhyempi versio esiopetusikäisille.

Ajankohta: Lukukausien aikana

Kohderyhmä: Alakoulu; sisältö modifioidaan luokka-asteelle sopivaksi; esiopetukselle oma sisältö
Kesto: 45 minuuttia/koulut; esiopetusikäisille 30 minuuttia

Varaukset ja tiedustelut: museopeda@tuusula.fi

Opastuksia, luentoja, työpajoja museoilla

Tuusulan museon logo, taustalla vaaleanpunainen pelargonia
Tuusulan museon opetuspalvelut
Yleisötyön amanuenssi

Harri Nyman

Sivistys
Klaavola ja A.Kiven kuolinmök.
+358403143474