Siirry sisältöön
Kaksi lasta tutkii käpyjä

Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2025–2026 on ollut ajalla 12.12.2024–12.1.2025.

Uudet avautuvat yksiköt, joissa on tarjolla esiopetusta:
Rykmentinpuiston päiväkoti

Esiopetukseen ilmoittautuminen

Lukuvuonna 2025–2026 esiopetukseen osallistuvat vuonna 2019 syntyneet lapset. Lisäksi oikeus esiopetukseen on niillä 7-vuotiailla, joiden koulunkäynnin aloittamista on siirretty vuodella sekä niillä 5-vuotiailla, joille on tehty päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta.

Esiopetukseen ja täydentävään varhaiskasvatukseen ilmoittautuminen on joulu-tammikuun vaihteessa. Ilmoittautumisajan alkamisesta tiedotetaan kunnan verkkosivulla, paikallislehdissä ja varhaiskasvatuksen asiakasperheille DaisyFamilyssä. Esiopetukseen ilmoittautuminen on mahdollista myös ilmoittautumisajan jälkeen. Jos lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi täydentävää varhaiskasvatusta, sitä haetaan esiopetukseen ilmoittautumisen yhteydessä. Täydentävä varhaiskasvatus on maksullista.

Ilmoittautuminen tehdään eDaisy-asioinnissa(siirryt toiseen palveluun). Yksityisen päiväkodin esiopetukseen ilmoittaudutaan samalla sähköisellä lomakkeella kuin kunnalliseen.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta sähköiseen ilmoittautumiseen, ota yhteyttä daisy.tuki@tuusula.fi.

Kielirikasteinen esiopetus

Esiopetuksessa tutustutaan vuoden aikana lapsiryhmän eri kieliin ja kulttuureihin. Kielirikasteisella esiopetuksella tarkoitetaan esiopetusta, jossa alle 25 % toiminnasta järjestetään säännöllisesti ja suunnitellusti jollakin muulla kuin perusopetuslaissa säädetyllä opetuskielellä. Kielirikasteinen esiopetus antaa luontevia mahdollisuuksia tuoda monikielisyyttä ja kulttuurien kohtaamisia esiin esiopetuksen arjessa ja toimintakulttuurissa. Tavoitteena on, että lapset olisivat sekä kielen oppijoita että käyttäjiä.

Tuusulassa kielirikasteista esiopetusta on seuraavissa yksiköissä:
Englannin kielirikasteinen esiopetus Pellavan päiväkodissa / English language-enriched preschool education in Pellava daycare center

Esiopetuksen järjestäminen

Esiopetusta järjestetään kunnallisissa varhaiskasvatuksen toimintayksiköissä ja yksityisissä päiväkodeissa, joille Tuusulan kunta on myöntänyt esiopetuksen järjestämisluvan. Esiopetusta järjestetään sekä päiväkotien että koulujen tiloissa. Yksikkökohtaisten kunnallisten ryhmien muodostumiseen vaikuttaa ilmoittautumisten tilanne.

Yksityisten päiväkotien osalta kunta korvaa esiopetuksen kustannukset niissä päiväkodeissa, jotka ovat saaneet esiopetuksen järjestämisluvan. Yksityisessä päiväkodissa järjestettävä esiopetus perustuu vapaaseen hakeutumiseen (kunta ei osoita esiopetuspaikkaa), joten esimerkiksi kuljetusetuutta ei voi saada.

Esiopetuksen järjestämispaikat päätetään lukuvuodeksi kerrallaan ennen esiopetukseen ilmoittautumisen käynnistymistä. Seuraavan lukuvuoden järjestämispaikat julkaistaan verkkosivuilla joulukuussa.

Esiopetusta järjestetään neljä tuntia päivässä, pääsääntöisesti kello 8.30-12.30 (20 tuntia/viikko) koulujen toiminta-aikoina. Poikkeuksena on kevätlukukauden päätöspäivä. 

Tuusulan kunnan esiopetuksen järjestämisen periaatteet

Kuntien velvollisuus esiopetuksen järjestämiseen tuli voimaan elokuun alusta 2001. Myös yksityiset perusopetuksen järjestäjät ja valtion oppilaitokset voivat erillisen luvan perusteella järjestää esiopetusta. Kunta voi myös hankkia esiopetuksen ostopalveluna julkiselta tai yksityiseltä palveluiden tuottajalta, esimerkiksi yksityiseltä päiväkodilta. Kunta vastaa siitä, että ostopalveluna tuotettu esiopetus toteutetaan säädösten ja määräysten mukaisesti.

Perusopetuslain (628/1998) mukaan esiopetus on suunnitelmallista ja tavoitteellista kasvatus- ja opetustoimintaa, jota tarjotaan ennen oppivelvollisuuteen kuuluvan opetuksen antamista joko varhaiskasvatuksessa tai peruskoulussa. Esiopetuksen laajuus on vähintään 700 tuntia eli keskimäärin neljä tuntia päivässä. Päivään saa kuulua enintään viisi tuntia esiopetusta.

Esiopetus on maksutonta ja siihen kuuluu perusopetuslain mukaisen matkaedun saaminen, mikäli edellytykset täyttyvät. Esiopetusta saavilla oppilailla on oikeus samoihin opintososiaalisiin etuihin kuin perusopetuksen oppilaalla, tähän kuuluvat mm. oppilashuoltopalvelut. Esiopetuksessa oppilaat saavat jokaisena työpäivänä maksuttoman aterian. Esiopetukseen osallistumisesta päättää lapsen huoltaja.
Esiopetuksen henkilöstöllä ja huoltajilla on yhteinen kasvatusvastuu lapsesta.

Lapsella on oikeus saada esiopetusta vuotta ennen oppivelvollisuusiän alkua eli sinä vuonna, jolloin hän täyttää kuusi vuotta. Esiopetusta tulee järjestää myös lapsille, jotka aloittavat perusopetuksen vuotta säädettyä myöhemmin ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville lapsille. Pidennetty oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää kuusi vuotta. Tällöin lapsella on oikeus saada esiopetusta varhaiskasvatuksessa jo viisivuotiaana.

Esiopetuksen tehtävä

Esiopetuksen keskeisenä tehtävänä on edistää lapsen suotuisia kasvu-, kehitys-, ja oppimisedellytyksiä. Siinä tuetaan ja seurataan fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä sekä ennaltaehkäistään mahdollisesti ilmeneviä vaikeuksia. Tärkeää on vahvistaa lapsen tervettä itsetuntoa myönteisten oppimiskokemusten avulla sekä tarjota mahdollisuuksia monipuoliseen vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Lapsen kokemusmaailmaa rikastutetaan ja häntä autetaan suuntautumaan uusiin kiinnostuksen kohteisiin.

Periaatteena esiopetuksessa on lasten innostaminen oppimaan uusia asioita oman kiinnostuksensa mukaisesti leikin ja toiminnan kautta, eheyttävän kokonaisopetuksen avulla. Esiopetuksessa taataan lapsille tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen. Varhaiskasvatus, esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kehityksen ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden. Esiopetuksessa seurataan ja tuetaan lapsen fyysistä ja sosioemotionaalista kehitystä sekä luovan ja kriittisen ajattelun edistymistä. Esiopetuksella on tärkeä tehtävä oppimisen vaikeuksien kartoittamisessa ja ennaltaehkäisemisessä. Esiopetuksessa lapselle luodaan mahdollisuudet edetä oppimisessaan ikätasonsa ja edellytystensä mukaisesti.

Esiopetuksen toteuttamisesta vastaa ryhmän opettaja yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Vuorohoidon esiopetuksessa korostuu hoitoaikojen epäsäännöllisyydestä johtuen selkeä ja johdonmukainen ajan, vuorokaudenaikojen ja päivien rytmitys. Vuorohoidon esiopetus on kokonaisvaltaista, eheyttävää ja sen toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa korostuu lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Vuorohoidon
esiopetuksessa lapsen läsnäolo voi olla hyvinkin epäsäännöllistä. Esiopetus ajoitetaan siten, että se annetaan lapsen hoitoaikojen puitteissa päiväaikaan.

Esiopetuksen opetussuunnitelmassa on kuvaus opetuksen tavoitteista, sisällöistä ja toteuttamisesta ja se ohjaa lastentarhanopettajan toiminnan suunnittelua ja toimii hänen työvälineenään. Kunnan opetussuunnitelma toimii pohjana yksikkökohtaisille esiopetuksen työ-, arviointi- ja kehittämissuunnitelmille, joissa käy ilmi esiopetusryhmän toimintaympäristöt, oppimisjärjestelyt, pedagogiikka, lukuvuoden päätavoitteet, teemat, kasvun ja oppimisen tuen järjestelyt sekä resursointi. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyömuodot, oppilashuolto, monikulttuurinen esiopetus, henkilökunnan ammattitaidon kehittäminen, monipuolinen toiminnan arviointi ja kehitettävät asiat.

Oppilaan koulupaikan määräytyminen (PoL 1998/628 § 6)

Opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Esiopetusta järjestettäessä tulee lisäksi ottaa huomioon, että opetukseen osallistuvilla lapsilla on mahdollisuus käyttää varhaiskasvatuspalveluita.

Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä varhaiskasvatuspaikka tai muu soveltuva esiopetuksen järjestämispaikka. Lähikoulu tai -päiväkoti ei aina ole esioppilaan kotia maantieteellisesti lähin. Myös muu edellytykset täyttävä esiopetuspaikka voidaan osoittaa lapsen esiopetuspaikaksi. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

Lasta ei ilman huoltajan suostumusta saa osoittaa opetukseen, jossa peritään oppilaalta maksuja, eikä opetukseen, jossa kunnan päätöksen tai opetuksen järjestämisluvan perusteella noudatetaan erityistä maailmankatsomuksellista tai kasvatusopillista järjestelmää.

Esiopetukseen hakeminen (Perusopetusasetus § 23 a)

Esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiopetuksen järjestämispaikoista, opetuksen alkamis- ja päättymisajankohdasta sekä siitä, miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.

Esiopetukseen voi hakea oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan, perusopetuslain mukaan tällöin huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Näitä oppilaita otettaessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Kunta voi kuitenkin päättää, että sen itse järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia. Lapsen asuinpaikan tai huoltajan työ- tai opiskelutilanteen muuttuessa taikka muusta vastaavasta erityisestä syystä esiopetukseen voi hakea opetuksen järjestäjän edellyttämää ajankohtaa myöhemmin.

Esiopetuksen järjestämisen periaatteet

Perusopetuslain mukaan opetus järjestetään oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti ja siten, että se edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä.

Opetusministeriö on antanut suosituksen esiopetusryhmän koosta. Sen mukaisesti yhden opettajan esiopetusryhmässä saa olla enintään 13 lasta tai 20 lasta, jos ryhmässä on toinen koulutettu aikuinen. Esiopetuspaikkaa määriteltäessä on toimittava kuntalaisiin nähden tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti. Tuusulassa esiopetusoppilaalle osoitetaan esiopetuspaikka siten, että huomioidaan kaikki kunta-alueella asuvat esiopetukseen oikeutetut lapset, heillä mahdollisesti olevat terveydentilaan liittyvät ja muut erityiset syyt.

Esiopetuspaikkaa osoitettaessa otetaan huomioon lapsen täydentävän varhaiskasvatuksen tarve ja lisäksi otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon huoltajien esittämä toive. Tuusulan kunta ottaa järjestämäänsä esiopetukseen oppilaiksi ensisijaisesti kunnassa asuvat lapset.

Esiopetusikäisen perheen muuttaessa kesken esiopetusvuoden, lapselle pyritään osoittamaan esiopetuspaikka lähikoulusta tai -päiväkodista. Huoltajalla on kuitenkin halutessaan oikeus hakea jatkoa esiopetuksen jatkumiseksi vanhassa esiopetuspaikassa, tällöin huoltaja vastaa mahdollisista kuljetuskustannuksista. Esiopetusta annetaan Tuusulan kunnassa koulujen yhteydessä toimivissa yksiköissä, kunnallisissa päiväkodeissa, ostopalvelupäiväkodeissa sekä yksityisissä päiväkodeissa.
Kukin esiopetusta antava yksikkö laatii työ-, arviointi- ja kehittämissuunnitelman toimintansa pohjaksi. Esiopetusta annetaan noin 750 tuntia/vuosi. Opetus noudattaa pääosin koulujen työ- ja loma-aikoja.

Esiopetusryhmien koko vaihtelee lukuvuosittain lapsimäärästä riippuen. Kunnallisissa päiväkodeissa ja kouluilla toimivissa esiopetusryhmissä ryhmäkoko tulee olla vähintään 10 lasta tai sen tulee muodostaa alueellisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti järkevä kokonaisuus. Tuusulan kunta hyväksyy yksityisen päiväkodin esiopetuksen tuottajaksi, jos yksikössä on vähintään viisi esiopetusikäisiä lasta. Perheen valitessa esiopetusikäisen lapsen päivähoitopaikaksi yksikön, johon esiopetusryhmää ei perusteta, lapsen varhaiskasvatusmaksu määrittyy normaalin varhaiskasvatusmaksukäytännön mukaisesti.

Koulukuljetukset esiopetuksessa

Tuusulan kunta järjestää esiopetusoppilaille sekä peruskoulun oppilaille maksuttoman kuljetuksen tai avustaa oppilaan kuljettamista tai saattamista kouluun tietyissä tapauksissa.

Tuusulan kunnan esiopetuspaikkavaihtoehdot 2024–2025


Muutoksia toimintakaudelle 2024–2025:

  • Tuusulanjärven päiväkoti / Tusby träsk daghem ja Peltokaaren päiväkoti ovat uusia yksiköitä, joissa järjestetään esiopetusta.
  • Esiopetusta ei järjestetä Vanhankylän koululla.

Pelkkää esiopetusta (4 tuntia/pvä) järjestetään seuraavissa kunnallisissa yksiköissä:

  • Riihikallion koulu

Esiopetusta ja täydentävää varhaiskasvatusta järjestetään seuraavissa kunnallisissa yksiköissä:

  • Kolsan päiväkoti
  • Lahelan tertun päiväkoti, luonto ja liikunta esiopetus
  • Lepolan päiväkoti
  • Vuoropäiväkoti Maininki (Huomaa Etelä-Tuusulan vuorohoitoyksikkö)
  • Päiväkoti Martta Wendelin
  • Notkopuiston päiväkoti (Huomaa Pohjois-Tuusulan vuorohoitoyksikkö)
  • Nummenharjun päiväkoti/Paijalan koululla toimiva ryhmä
  • Pellavan päiväkoti, yksi englannin kielirikasteinen esiopetusryhmä
  • Peltokaaren päiväkoti
  • Pertun päiväkoti / Pertun koululla toimivat ryhmät
  • Roinilan päiväkoti, ensisijaisesti iltahoidon tarve
  • Torpparin päiväkoti: Kellokosken koululla toimivat ryhmät
  • Tuusulanjärven päiväkoti/Tusbyträsk daghem, suomen- ja ruotsinkielinen esiopetus sekä ruotsin
    kielirikasteinen esiopetus
  • Vaunukankaan päiväkoti

*Yksikkökohtaisten kunnallisten ryhmien muodostumiseen vaikuttaa ilmoittautumisten määrä.

Esiopetusta ja/tai varhaiskasvatusta järjestetään seuraavissa yksityisissä yksiköissä:

  • Lahelanniityn päiväkoti
  • Pilke liikuntapäiväkoti Huiske
  • Päiväkoti Venlantupa
  • Steinerpäiväkoti Pohjantähti
  • Tuusulan Montessori-leikkikoulu Pikkulukkari

Jos yksityisen palveluntuottajan yksikössä on vähintään viisi esiopetusikäisiä ilmoittautujaa, voidaan
esiopetus aloittaa yksityisessä päiväkodissa.

Tuusulan kunnan esiopetuspaikkavaihtoehdot 2025–2026

Uudet yksiköt, joissa järjestetään esiopetusta:

  • Rykmentinpuiston päiväkoti

Esiopetusta ja täydentävää varhaiskasvatusta järjestetään seuraavissa kunnallisissa yksiköissä:

  • Kolsan päiväkoti
  • Lahelan tertun päiväkoti, luonto ja liikunta esiopetus
  • Lepolan päiväkoti
  • Vuoropäiväkoti Maininki (Huomaa Etelä-Tuusulan vuorohoitoyksikkö)
  • Päiväkoti Martta Wendelin: Mikkolan koululla toimivat ryhmät
  • Notkopuiston päiväkoti (Huomaa Pohjois-Tuusulan vuorohoitoyksikkö)
  • Paijalan esiopetusryhmä (Vaunukankaan päiväkoti)
  • Pellavan päiväkoti: Riihikallion koululla toimivat ryhmät
    yksi englannin kielirikasteinen esiopetusryhmä
  • Peltokaaren päiväkoti
  • Pertun päiväkoti: Pertun koululla toimivat ryhmät
  • Roinilan päiväkoti, ensisijaisesti iltahoidon tarve
  • Rykmentinpuiston päiväkoti/Rykmentinpuiston koululla toimivat ryhmät
  • Torpparin päiväkoti: Kellokosken koululla toimivat ryhmät
  • Tuusulanjärven päiväkoti/Tusbyträsk daghem, suomen- ja ruotsinkielinen esiopetus sekä ruotsin kielirikasteinen esiopetus
  • Vaunukankaan päiväkoti

*Yksikkökohtaisten kunnallisten ryhmien muodostumiseen vaikuttaa ilmoittautumisten määrä.

Esiopetusta ja/tai varhaiskasvatusta järjestetään seuraavissa yksityisissä yksiköissä:

  • Lahelanniityn päiväkoti
  • Pilke liikuntapäiväkoti Huiske
  • Päiväkoti Venlantupa
  • Steinerpäiväkoti Pohjantähti
  • Tuusulan Montessori-leikkikoulu Pikkulukkari

Jos yksityisen palveluntuottajan yksikössä on vähintään viisi esiopetusikäisiä ilmoittautujaa, voidaan esiopetus aloittaa yksityisessä päiväkodissa.

Esiopetuksen työ- ja loma-ajat

Esiopetuksen voimassaolevat työ- ja loma-ajat löydät perusopetuksen sivujen alta.

Esiopetukseen osallistuminen

Lapsi osallistuu esiopetukseen sinä vuonna, kun täyttää 6 vuotta. Lisäksi oikeus esiopetukseen on 7-vuotiailla, joiden koulunkäynnin aloittamista on siirretty vuodella sekä 5-vuotiailla, joilla on päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta. Esiopetus on maksutonta.

Esiopetus on velvoittavaa ja huoltajan tulee huolehtia lapsen osallistumisesta esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Laissa ei säädetä lapsen velvollisuudesta osallistua perusopetuslain mukaisesti järjestettyyn esiopetukseen. Huoltajat voivat päättää myös kotona toteutettavasta esiopetuksen tavoitteet saavuttavasta toiminnasta tai esiopetuksen toteuttamisesta muun kuin perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen järjestäjän toimesta. Lisätietoa Kuntaliiton tiedotteesta(siirryt toiseen palveluun).

Poissaolot esiopetuksessa

Esiopetuksessa noudatetaan koulujen työ- ja loma-aikoja. Huoltajat vastaavat lapsen säännöllisestä osallistumisesta esiopetukseen. Yli kahden viikon poissaolot anotaan päiväkodin johtajalta oheisella lomakkeella. Lomake toimitetaan lapsen esiopetusryhmään.

Kasvun ja oppimisen tuki esiopetuksessa

Esiopetuksen kasvun ja oppimisen tuen suunnittelussa tehdään tiivistä yhteistyötä vanhempien ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan sekä opiskeluhuollon henkilöstön kanssa. Esiopetuksen osa-aikainen erityisopetus toteutuu esiopettajan ja laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan yhteistyönä.  

Esiopetuksen oppimisen tuen uudistus tulee voimaan 1.8.2025 alkaen. Silloin siirrytään kolmiportaisen tuen (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) mallista ryhmä- ja lapsikohtaisen tuen malliin.

Lue lisää Opetushallituksen sivuilta uudistuksen etenemisestä valtakunnallisesti.

Lisätietoa tuesta liittyen täydentävään varhaiskasvatukseen löydät tuetun varhaiskasvatuksen sivuiltamme.

Opiskeluhuolto esiopetuksessa

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Opiskeluhuolto koostuu yhteisöllisestä- ja yksilöllisestä opiskeluhuollosta. 

Opiskeluhuollon painopiste on yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä, joka on ennaltaehkäisevää ja koko yhteisön hyvinvointia tukevaa työtä. Tätä tavoitetta varten jokaisessa esiopetusyksikössä toimii opiskeluhuoltoryhmä. 

Yksilökohtainen opiskeluhuolto sisältää psykologi- ja kuraattoripalveluiden lisäksi monialaisen yksilökohtaisen opiskeluhuollon, jota toteutetaan monialaisessa asiantuntijaryhmässä yhteistyössä lapsen ja heidän huoltajiensa kanssa. Tähän tarvitaan aina lapsen ja/tai huoltajien suostumus. 

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluista vastaa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote).

Lisätietoja kuraattori- ja psykologipalveluista 

Löydät lisätietoja kuraattori- ja psykologipalveluista Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen sivuilta.