Varhaiskasvatuksessa aloittaminen
Varhaiskasvatuksen aloittaminen on uusi vaihe koko perheen elämässä ja iso muutos lapselle. Lapsen varhaiskasvatuksessa aloittamiseen kuuluu palvelukeskustelu ja aloituskeskustelu sekä tutustumisjakso lapsen ja huoltajien kanssa.

Kun olette saaneet päätöksen varhaiskasvatuspaikasta sähköisesti, muistattehan ottaa paikan vastaan eDaisyssä.
Paikan vastaanottamisen jälkeen, ennen varhaiskasvatuksen aloittamista, lapsenne tulevasta päiväkodista ollaan teihin yhteydessä. Jos lapsi on saanut perhepäivähoitopaikan, perhepäivähoidon ohjaaja on teihin yhteydessä.
Palvelukeskustelun huoltajat käyvät päiväkodin johtajan tai perhepäivähoidon ohjaajan kanssa lapsen varhaiskasvatuksen alkaessa. Keskustelussa sovitaan muun muassa varhaiskasvatuksen määrästä, päivittäisistä hoitoajoista, varahakijoista sekä lupa-asioista, jotka liittyvät lapsen osallistumiseen hoitopäivän aikana olevaan toimintaan.
Varhaiskasvatuksessa huoltajien ja ryhmän kasvattajan yhteistyö alkaa tapaamisella, jota kutsumme aloituskeskusteluksi. Aloituskeskustelun tarkoituksena on, että huoltajat ja varhaiskasvatuksen henkilökunta tutustuvat toisiinsa, luovat pohjaa yhteistyölle ja varhaiskasvatuksen henkilökunta oppii tuntemaan lapsen paremmin. Aloituskeskustelussa suunnitellaan muun muassa toimintatapoja, joiden avulla tuetaan lasta kotoa varhaiskasvatukseen siirtymisessä.
Varhaiskasvatuksen aloitusta suunniteltaessa on hyvä varata siihen riittävästi aikaa. Ennen varhaiskasvatuksen palvelusopimuksen alkamista lapsi tulee yhdessä huoltajan/huoltajien kanssa tutustumisjaksolle, jonka pituus on hyvä pohtia lapsen tarpeiden mukaisesti. Pääsääntöisesti alle 3-vuotiaalle tutustumiseen on hyvä varata päiväkodissa kaksi (2) viikkoa. Perhepäivähoidossa ja yli 3-vuotiaan kohdalla päiväkodissa tutustumisjakso voi olla lyhempi. Lapsi voi jäädä ilman huoltajaa varhaiskasvatukseen vasta, kun palvelusopimus on voimassa.
