Siirry sisältöön
Kolme lasta ja aikuinen päiväkodin sisällä katsomassa aikuisen kädessä olevaa kuvaa

Tuen järjestämisen periaatteet  

Tuen järjestämisen lähtökohtanamme ovat lapsen vahvuudet sekä oppimiseen, kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät tarpeet. Varhaiskasvatuksemme tuki koostuu

  • yhteisöllisistä eli lapsiryhmän toimintaan liittyvistä pedagogisista ratkaisuista  
  • oppimisympäristöihin liittyvistä ratkaisuista  
  • lapsen yksilöllisiin tarpeisiin vastaamisesta.

Varhaiskasvatuksessa huolehdimme siitä, että jokainen lapsi kokee itsensä hyväksytyksi omana itsenään sekä ryhmän jäsenenä. Kannustamalla lasta ja antamalla hänelle mahdollisuuksia onnistumisen kokemuksiin tuemme lapsen myönteisen minäkuvan kehittymistä. Lapsen tarvitsema tuki ja toimenpiteet kirjataan päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan (VASU).   

Esiopetuksen kasvun ja oppimisen tuen suunnittelussa teemme tiivistä yhteistyötä sekä vanhempien että opiskeluhuollon henkilöstön ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa. Esiopetuksen osa-aikainen erityisopetus toteutuu esiopettajan ja laaja-alaisen varhaiskasvatuksen erityisopettajan yhteistyönä.  

Henkilöstömme tehtävä on havainnoida lasta parhaiten tukevat tavat toimia. Havainnoinnin kohteena ovat varhaiskasvatuksessa käytössä olevat toimintatavat, menetelmät ja oppimisympäristöt sekä niiden tarkoituksenmukaisuus lapsiryhmälle varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perhepäivähoitoryhmässä.

Tarkastelun pohjalta arvioimme, miten toimintaa ja/tai oppimisympäristöä muuttamalla voimme toteuttaa aikaisempaa paremmin lapsiryhmälle sopivia pedagogisia ratkaisuja. Henkilöstömme voi tarvittaessa pyytää tarkasteluun mukaan varhaiskasvatuksen erityisopettajan. Tarvittaessa varhaiskasvatuksen lapsiryhmään voidaan kohdentaa lisäresurssia. Mikäli lapsen varhaiskasvatuspaikan tukitoimet eivät riitä, lapsella on mahdollisuus sijoittua pienempään ryhmään / integroituun erityisryhmään. Integroidut erityisryhmämme sijaitsevat Etelä-Tuusulan alueella Pellavan, Martta Wendelinin ja Tuusulanjärven päiväkodeissa ja Jokelan alueella Notkopuiston päiväkodissa. 

Lapsen tuen tarve voi olla lyhytaikaista tai kokoaikaista, tilapäistä, säännöllistä tai jatkuvaa. Tuki voi sisältää yksittäisiä tai useita tukimuotoja. Lapsen tuen tarve arvioidaan, tuki suunnitellaan ja järjestetään tarvittaessa monialaisessa yhteistyössä (konsultoiva varhaiskasvatuksen erityisopettaja, muu lasta hoitava asiantuntijataho). Tuen tasot ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. 

Hallintopäätös tehdään varhaiskasvatuksessa tehostetusta ja erityisestä tuesta sekä yleisen tuen tukipalveluista. Esiopetuksessa hallintopäätös tehdään erityisestä tuesta. 

Varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja (Kveo) 

Varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja (Kveo) työskentelee yhdessä lapsen huoltajien, ryhmän henkilöstön ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Hän ovat mukana havainnoimassa lapsiryhmän toimintaa, suunnittelemassa osaltaan lapsiryhmän pedagogisia ratkaisuita ja lasten tarvitsemia yksilöllisiä tukitoimia, sekä osallistuu lapsiryhmien toimintaan samanaikaisopettajuuden periaatteella.  

Varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja etsii yhdessä huoltajien ja ryhmän henkilöstön kanssa ratkaisuja lapsen tarpeiden huomioimiseen, lapsiryhmän toimivuuteen ja pedagogisen toiminnan sisältöihin. Hän antaa konsultaatiota lapsen kasvuun, kehitykseen, oppimiseen ja kuntoutukseen liittyvissä asioissa.

Varhaiskasvatuksen erityisopettajaan voivat ottaa yhteyttä huoltajat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö sekä muut yhteistyötahot huoltajan suostumuksella. 

Varhaiskasvatuksen konsultoivat erityisopettajat

Kandén Jaana  Pellavan päiväkoti ja Pikku-Pellavan perhetupa, Rykmentintien päiväkoti 
Lindenius Elina, Peltokaaren ja Pertun päiväkoti sekä esiopetus Pertun koululla 
Puhtimäki Tarja  Päiväkoti Martta Wendelin 
Pyy Satu  Lahelan tertun päiväkoti, Mainingin päiväkoti ja Myötätuulen perhetupa 
Riekkinen Maisa  Etelä-Tuusulan perhepäivähoito, Neitoperhon, Nummenharjun ja Vaunukankaan päiväkodit sekä esiopetus Paijalan koululla 
Soini Leena Tuusulanjärven päiväkoti 
Vaalivirta Paula  Jokelan perhepäivähoito, Kolsan, Lepolan ja Notkopuiston päiväkodit, Notkopuiston perhetupa  
Vihersalo-Nieminen Mia Kellokosken perhepäivähoito, Roinilan päiväkoti ja Perhetupa Ikioma, Torpparin päiväkoti ja esiopetus Kellokosken koululla  

Varhaiskasvatuksen lapsiperheiden ohjaaja 

Perheohjaajan kanssa voit keskustella vanhemmuuteen, lapsesi kasvuun ja kehitykseen sekä perhe-elämään liittyvistä asioista. Ohjauksen, yhdessä tekemisen ja mallintamisen avulla pyritään löytämään toimintatapoja ja keinoja perheesi arkeen. Perheohjaajalta saat neuvoa ja ohjausta muiden tukitoimien pariin. Perheohjaus on luottamuksellista. 

Varhaiskasvatuksen perheohjaajan voit ottaa yhteyttä ja sopia tapaamisen, joka voidaan toteuttaa ohjaajan työhuoneella, yhdessä sovitussa paikassa tai etäyhteydellä. 

Varhaiskasvatuksen perheohjaus on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen ohjausta yhteistyössä vanhempien, varhaiskasvatuksen ja muun yhteistyöverkoston kanssa perheen luvalla. Palveluun ei tarvitse lähetettä, ja se on maksutonta. Palvelun piiriin voivat hakeutua varhaiskasvatuksen piirissä olevat perheet. 

Lapsiperheiden ohjaajat

Etelä-Tuusula 
Varhaiskasvatuksen perheohjaaja Nella Kytönummi

Pohjois-Tuusula 
Varhaiskasvatuksen perheohjaaja Anita Junnila

Kieli-, kulttuuri- ja katsomustietoinen varhaiskasvatus 

Kieli- ja kulttuuriopettaja ohjaa ja tukee henkilöstöä ja lapsiryhmiä kaksi- ja monikielisten lasten asioissa, sekä vahvistaa henkilökunnan olemassa olevaa kieli-, kulttuuri- ja katsomustietoisen varhaiskasvatuksen toteuttamista. Kieli- ja kulttuuriopettaja osallistuu lapsiryhmien toimintaan samanaikaisopettajuuden periaatteella.  

Kieli- ja kulttuuriopettaja on mukana monikielisten lasten suomen kielen opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa, seurannassa ja arvioinnissa sekä monialaisessa yhteistyössä. Huoltajana sinulla on aina mahdollisuus keskustella kieli- ja kulttuuriopettajamme kanssa. 

Suomi toisena kielenä -opetus (S2-opetus) tapahtuu vuorovaikutuksessa leikin, pelien, tutkimisen ja toimimisen avulla lapsen omassa lapsiryhmässä. S2-opetus toteutetaan suunnitelmallisesti osana lapsiryhmän pedagogiikkaa, vuorovaikutusta ja oppimistilanteita. Lapsiryhmissä suomen kielen oppimista tuetaan kuvien, piirtämisen, tukiviittomien, eleiden ynnä muiden toimien avulla.

Varhaiskasvatuksen kieli- ja kulttuuriopettaja

Varhaiskasvatuksen opettaja Anne Hautajoki