Tapaturmat, sairaudet ja lääkehoito varhaiskasvatuksessa
Lapset ovat vakuutettuja varhaiskasvatus- ja esiopetuspäivän aikana sekä näihin liittyvillä välittömillä matkoilla. Vakuutus kattaa myös muun opetussuunnitelman mukaisen toiminnan, kuten retket. Lääkehoidon ja sairauksien osalta noudatamme hyvinvointialueen ohjeita.

Tapaturmat
Tapaturman sattuessa varhaiskasvatuksessa ensiavun antaa, mikäli mahdollista, varhaiskasvatusyksikön henkilöstö. Huoltajille ilmoitetaan välittömästi tapaturmasta. Huoltajat ovat ensisijaisesti vastuussa lapsen viemisestä hoitoon. Varhaiskasvatus voi tarvittaessa kuljettaa tapaturman sattuessa lapsen julkiseen terveydenhuoltoon. Lapselle sattuneesta tapaturmasta tehdään vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön mahdollisimman pian (viikon kuluessa tapaturman sattumisesta). Tuusulan kunnan henkilövahinkoja koskevat vakuutukset ovat Protectorissa.
Tapaturman vaatiessa lääkärissä käyntiä, hoitoon tulee hakeutua mahdollisimman pian. Hoitoon voi hakeutua terveyskeskukseen, päivystykseen, ensiapuun tai mihin tahansa yksityiseen lähinnä olevaan hoitolaitokseen. Huoltajan tulee ensin itse maksaa käynti ja hakea korvausta alla olevan ohjeistuksen mukaisesti. Mikäli sairauden tai vamman hoitamiseksi on ehdotettu jotakin tiettyä hoitotoimenpidettä yksityisellä sektorilla, tulee korvattavuus selvittää ennakkoon vakuutusyhtiöstä lääkärin kirjoittaman E-lääkärinlausunnon avulla.
Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vakuutus
Tuusulan kunta on vakuuttanut Tuusulassa kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevat lapset. Varhaiskasvatuksen työntekijä tekee vahinkoilmoituksen lapselle sattuneesta tapaturmasta sähköisesti suoraan Protectorin verkkosivujen kautta. Ilmoitus on tehtävä noin viikon kuluessa tapaturman sattumisesta. Lapsen huoltaja hakee heille aiheutuneista kuluista korvauksen suoraan vakuutusyhtiöstä verkossa, puhelimitse tai sähköpostilla. Vakuutusnumero ja korvauksensaajan tilinumero tulee olla tiedossa vahinkoilmoitusta tehdessä.
Vakuutusnumero on 3198169.
Hae korvausta Protectorilta
- verkossa: Ryhmätapaturmavahinko
- puhelimitse: (+358) 020 741 4000
- sähköpostitse: info@protectorvakuutus.fi
Vakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa vakuutuskirjalla määritellyissä kunnan toiminnoissa, kun kunta on pääjärjestäjänä esimerkiksi
- varhaiskasvatuksessa
- esi- ja peruskoulun opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa, mukaan lukien käytännön harjoittelutyö, leirikoulut ja luokkaretket
- aamu- ja iltapäivähoidossa
- nuoriso- ja kerhotoiminnassa
- leireille ja retkillä.
Vakuutuksesta korvataan vakuutusehtojen mukaisesti
- hoitokulut yksityisellä tai julkisella ilman omavastuuta
- julkisen ja yksityisen sektorin palvelut, jatkohoitoja varten on hankittava erillinen maksusitoumus vakuutusyhtiöltä yksityisen hoidon kulujen kattamiseksi.
Sairaudet ja lääkehoito
Jos lapsi sairastuu
Tartuttaminen on suurimmillaan taudin alussa, joten lapsen tulee jäädä kotiin heti ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Mikäli lapsi sairastuu varhaiskasvatuspäivän aikana, päiväkodin henkilökunta on huoltajiin yhteydessä. Lapsi toivotaan haettavan mahdollisimman pian.
Varhaiskasvatuksessa noudatamme hyvinvointialueen ohjauksella kansallisesti annettuja THL:n ohjeita ja suosituksia infektiotaudeista.
Tutustu infektioihin ja niiden vaikutuksesta päivähoitoon Terveyskirjaston sivuilla.
Lääkehoito varhaiskasvatuksessa
Ensisijaisesti lapsen lääkehoito toteutetaan aina kotona. Huoltajien on hyvä pyytää lääkäriä määräämään lapselle mahdollisuuksien mukaan pitkävaikutteisia lääkkeitä, jotka annetaan kotona ennen tai jälkeen varhaiskasvatuspäivän.
Jos kuitenkin tarve lääkehoidolle on myös varhaiskasvatuspäivän aikana, lapselle tehdään aina kirjallinen lääkehoitosuunnitelma. Lapsen lääkehoitosuunnitelman kirjaamiseen on omat lomakkeet sekä pitkäaikaissairauden lääkitykseen että lyhytaikaiseen lääkehoitoon. Lapsen lääkehoitosuunnitelma tulee tehdä ennen lapsen lääkehoidon aloittamista varhaiskasvatuksessa. Lapsen lääkehoitosuunnitelma liitetään lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan.
Lapsen lääkehoitosuunnitelmassa sovitaan varhaiskasvatuksessa toteutettavasta lääkehoidosta yhdessä lapsen huoltajan ja varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Suunnitelmassa sovitaan muun muassa lapselle annettavista lääkkeistä, lääkkeen antamiseen liittyvistä asioista, lääkehoitoon mahdollisesti liittyvästä seurannasta ja toimenpiteistä sekä lääkehoidon vastuu- ja varahenkilöistä varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksessa lapselle annettavat lääkkeet tuodaan päiväkotiin annostusohjeineen niiden alkuperäispakkauksessa.
Lapsen huoltajalla on keskeinen vastuu sekä tiedonkulusta että varhaiskasvatusyksikön henkilöstön riittävästä perehdyttämisestä lapsen lääkehoitoon. Huoltajan velvollisuutena on varmistaa lapsen lääkehoitoon liittyvän tarvittavan tiedon välittyminen lasta hoitavalta lääkäriltä varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Vastaavasti huoltajan tehtävänä on myös välittää varhaiskasvatuksen henkilöstöltä saatu tieto lasta hoitavalle lääkärille.