Kansallisia dialogeja käydään säännöllisesti Tuusulassa

Tuusulassa halutaan kuulla asukkaiden mielipiteitä ja kokemuksia hyvinvoinnista, osallisuudesta ja kotikunnasta.  Näkemyksiä kerätään niin arjen sujuvuudesta, kuntapalveluista kuin asuinalueen viihtyvyydestä ja kehittymisestäkin.  
 

Perinteisten kyselyjen, palautteen antamisen ja asukastilaisuuksien lisäksi tuusulalaisten näkemyksiä kuullaan myös dialogin keinoin. Erätauko on vakiintunut yhdeksi kunnan ja asukkaiden välisen vuoropuhelun tavaksi Tuusulassa. Dialogia käydään ajankohtaisista paikallisista ja kansallisista asioista ja ilmiöistä, joita halutaan tarkastella yhdessä ja luoda yhteistä näkemystä ja tilannekuvaa.   

  • Eri puolilla Suomea järjestettävillä kansallisilla dialogeilla rakennetaan ymmärrystä erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, haasteista ja mahdollisuuksista asukkaiden, viranhaltijoiden ja poliitikkojen yhteistyönä. Dialogissa ymmärrys lisääntyy niin käsiteltävistä asioista ja toisista ihmisistä kuin omasta itsestäkin. Dialogi on demokratian kiistaton ydin, jonka avulla voidaan vahvistaa jokaisen ihmisen osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja vapautta, toteaa yhteisömanageri Katja Repo.  

Kansallisissa dialogeissa keskustelun tarkoituksena ei ole saavuttaa yksimielisyyttä tai tehdä päätöksiä, vaan vahvistaa yhteenkuuluvuuden kokemusta ja keskinäistä luottamusta vuorovaikutuksen ja kuuntelun keinoin. Tavoitteena on lisätä kansalaisten osallisuutta ottamalla mukaan keskusteluun myös ne ihmiset, joiden ääni ei yleensä kuulu. Dialogit kirjataan ja anonymisoidut kirjaukset lähetetään valtionhallinnolle, jossa niistä kootaan kansalliset yhteenvedot. 

  • Tuusulan kunta on yksi Kansallisten dialogien vakituisista järjestäjistä ja olemme mukana mallin kehittäjäryhmässä osallisuustyön edelläkävijänä. Meillä on pitkä kokemus dialogien järjestämisestä ja olemme osallistuneet myös Korona-pandemian aikana järjestettyihin Poikkeusajan dialogeihin sekä Ukrainan sodan myötä käynnistyneisiin Demokratian puolustusdialogeihin, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman. 

Ensimmäinen paikallinen Kansallinen dialogi järjestettiin Halosenniemessä maaliskuussa 2023 teemasta epävarmuudessa eläminen. Demokratiapäivänä 1.11.2023 Tuusulan pääkirjastolla järjestetyssä Yhdessä ja yksin -dialogissa keskusteltiin kohtaamisen kokemuksista, yhteisöjen merkityksestä ja tulevaisuudesta. Myös yleisöllä oli mahdollisuus seurata keskustelua ja kommentoida sitä. Huhtikuussa 2024 Tuusulan pääkirjastolla järjestettiin Kansallinen dialogi turvallisuudesta ja luottamuksesta. Keskustelijoina oli tuusulalaisia vapaaehtoisia, asukkaita, asiantuntijoita ja vaikuttajia. Kyseessä oli suljettu ja luottamuksellinen keskustelu. 

  • Tuusulassa Kansallisten dialogien kevään teema nivoutuu ajankohtaisesti myös kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä turvallisemman tilan periaatteiden laatimiseen. Kunnan luottamushenkilöitä koskevat eettiset ohjeet hyväksyttiin vuonna 2022 ja henkilöstöpoliittinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma valmistui loppuvuodesta 2023, mutta nyt valmisteilla olevan suunnitelman tarkoituksena on edistää henkilöstön lisäksi asukkaiden ja palvelujen käyttäjien yhdenvertaisuutta kaikessa kunnan toiminnassa, kertoo suunnittelija Hanna Vesimäki. 

Lue lisää Kansallisista dialogeista: Kansalliset dialogit 

Tuusulan kunta on ollut mukana kehittämässä Kansallisten dialogien mallia yhdessä DialogiAkatemian, Erätauko-säätiön, Lastensuojelun keskusliiton, Rovaniemen kaupungin, Sitran, valtioneuvoston kanslian ja valtionvarainministeriön kanssa. Kansallinen dialogi on keskustelutilaisuus, jossa kansalaiset, viranomaiset ja päättäjät keskustelevat yhdessä ja yhdenvertaisina yhteiskunnallisista ilmiöistä. Tilaisuuksia järjestetään ympäri Suomen kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. 

 

Lisätietoja Tuusulan Kansallisista dialogeista: 

Yhteisömanageri Katja Repo 
katja.repo@tuusula.fi 

040 314 3048 
 
Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, 
heidi.hagman@tuusula.fi 

040 314 3052  

Kehittämispäällikkö (sivistys) Katja Elo 
katja.elo@tuusula.fi 
040 314 4028