Tuusula valittiin Vuoden pientalomyönteisimmäksi kunnaksi 

14.05.2024 klo 13.30

Omakotiliitto, Pientaloteollisuus ja Hirsitaloteollisuus ovat valinneet Tuusulan Vuoden 2024 pientalomyönteisimmäksi kunnaksi. Palkitsemisen taustalla olevassa selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta Suomessa on asukkaiden, rakentajien ja talotoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta.

Tuusula palkittiin parhaana alle 50 000 asukkaan kuntana. Suurempien kuntien sarjassa palkinto meni Kuopiolle.  

Molemmat kunnat tarjoavat paljon pientalotontteja ja pitävät tärkeänä sitä, että asukkaille on tarjolla monenlaisia asumisvaihtoehtoja kaikkiin elämänvaiheisiin, kiitellään palkitsemisen perusteluissa.  

- Riittävä omakotitonttitarjonta on veto- ja pitovoimatekijä kaikenkokoisille kunnille. Sekä Kuopio että Tuusula ovat onnistuneet tässä hyvin, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että molemmat ovat voittajia kuntien välisessä muuttoliikkeessä, sanoo Pientalotaloteollisuuden Kimmo Rautiainen. 

Hieman yli 40 000 asukkaan Tuusulaa kehitetään laajamittaisesti paitsi asumisen myös koulujen ja päiväkotien osalta, kertoo Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä. Lapsiperheitä ajatellen pidetään huolta siitä, että pientalotontteja on tarjolla uusien koulujen läheisyydessä ja tasaisesti ympäri kuntaa. 

- Seuraavien kymmenen vuoden aikana tarkoituksena on tarjota noin sata pientalotonttia vuosittain. Panostamme monipuoliseen väljempään asumiseen, toteaa Ikkelä. 

Vihreä ympäristö  

Omakotiliiton järjestämään kyselyyn vastanneet kiittelivät tonttitarjonnan lisäksi Tuusulan ja Kuopion luontoa ja hyviä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Tuusulan kaavoituksessa vihreä ympäristö onkin keskeisessä asemassa, sanoo pormestari Kalle Ikkelä.  

- Pohdimme jatkuvasti, millaista luontoa säästetään ja mihin rakennetaan. Meille on tärkeää, että kotiovelta pääsee luontoon. Tuusulassa on upeita viher- ja virkistysalueita ulkoiluun ja myös suojeltua metsää poikkeuksellisen paljon Etelä-Suomen mittakaavassa, jatkaa Ikkelä. 

- Suomalaisten unelma on pientalo ja oma piha, josta on hyvät yhteydet luontoon ja harrastuksiin. Tuusulassa ja Kuopiossa on selkeästi vastattu asukkaiden toiveisiin. Tontteja on kaavoitettu runsaasti hienot luonto- ja harrastusyhteydet huomioiden, sanoo Hirsitaloteollisuuden Seppo Romppainen. 

Aktiiviset omakotiyhdistykset  

Sekä Kuopiossa että Tuusulassa arvostetaan kumppanuutta omakotiyhdistysten kanssa, todetaan palkitsemisperusteissa. Kunnissa toimii aktiivisia omakotiyhdistyksiä, jotka välittävät asukkaiden näkemyksiä kuntien kehittämisestä. 

- Tuusulassa tehdään omakotiyhdistysten kanssa hyvää yhteistyötä. Olemme pilotoineet omakotiyhdistysten talkkaritoimintaa, jolla tuetaan ikääntyneiden pientaloasujien kotona asumista. Pilottia ollaan parhaillaan laajentamassa koko kunnan laajuiseksi, sanoo pormestari Ikkelä. 

- Palkituissa kunnissa omakotiyhdistykset ovat tehneet systemaattista yhteistyötä kunnan kanssa asumisen asioiden parantamiseksi. On palkitsevaa huomata, että tavoitteellinen kumppanuus asukkaita edustavien yhdistysten kanssa tuottaa parasta mahdollista satoa eli vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinnon. Yhdistysten kokemusosaamisen valjastaminen kunnan päätöksenteon avuksi on arvokasta pääomaa, kiittää Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors. 

Vuoden pientalomyönteisin kunta 2024

 Palkitsemistilaisuus 14.5.2024 Lukio ja kulttuuritalo Monion tiloissa

Jokelan aluetta Tuusulassa

Jokelan aluetta Tuusulassa

 

Lisätietoa: 

Pormestari Kalle Ikkelä, Tuusulan kunta 
040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi 

Järjestöpäällikkö Sami Toivanen, Omakotiliitto 
040 847 4440 

 

Takaisin