Tuusulan valtuuston seminaari: Tuusulan kunta etenee luottavaisesti toimintaympäristön haasteista huolimatta

17.05.2024 klo 14.15

Tuusulan valtuusto kokoontui seminaariin 15.–17.5.2024. Seminaarissa valmisteltiin vuositavoitteita 2025 ja pohjustettiin vuoden 2025 talousarviota. Yhtenä pääaiheena oli myös TE-palveluiden uudistus.

− Valtuutetut perehtyivät vuositavoitteiden 2025 luonnoksiin ja kävivät niistä rakentavaa keskustelua. Priorisoimme tavoitteita ja varmistamme osaltamme, että kunnan strategia toteutuu, kertoo valtuuston puheenjohtaja Jari Immonen 

− Kunnat ovat saaneet tarkentuneet valtionosuus- ja verotuloennusteensa, ja kehysneuvotteluissa on käyty läpi toimialueiden tuloja ja menoja. Menopaineita aiheuttavat etenkin varhaiskasvatuksen palveluiden piirissä olevien lasten määrä kasvu, työehtosopimusten mukaiset palkankorotukset ja TE-palveluiden siirto kunnille, kertoo vs. talousjohtaja Heli Hippeläinen. 

− Tuusulan talous on vahvalla pohjalla, ja haluamme jatkossakin pitää kunnan talouden tasapainossa. TE25-uudistus, julkisen sektorin palkkaratkaisu, valtion kehysriihessä päätetyt leikkaukset ja lapsimäärän kasvu varhaiskasvatuksen palveluissa haastavat kunnan taloutta, ja tulemme käyttämään monia erilaisia keinoja, jotta talous pysyy jatkossakin tasapainossa: parannamme tuottavuutta, arvioimme palveluiden järjestämisen tapoja, teemme hankinnat mahdollisimman kustannustehokkaasti ja priorisoimme investointeja, tiivistää pormestari Kalle Ikkelä. 

TE-palveluiden uudistuksessa työllisyyspalvelut siirretään kunnille ja kuntien muodostamille työllisyysalueille vuoden 2025 alussa. Tuusula on liittynyt mukaan Keski-Uudenmaan työllisyysalueeseen, joka vastaa jatkossa kuuden Keski-Uudenmaan kunnan työllisyydenhoidosta. Valtio kattaa kunnille aiheutuvia TE-palveluiden kuluja valtionosuuksien muodossa. 

− Tämän hetken arvio on, että valtion kompensaatio ei riitä täysin kattamaan kustannuksia vuonna 2025, eli kunnan maksettavaksi jää osa kustannuksista. Siirtyvien TE-palveluiden osalta kustannuksia lisäävät sekä lakisääteiset että vapaaehtoisesti järjestettävät, työllisyyttä ja elinvoimaa edistävät palvelut, vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas kertoo. 

Seminaarin aikana tutustuttiin lisäksi kahteen Tallinnan aluerakentamisen kohteeseen, Noblessneriin ja Telliskiveen, ja kuultiin Tallinnan kaupungin digitalisaatiojohtajan esitys sähköisen asioinnin mahdollisuuksien hyödyntämisestä Tallinnassa.  

 

Lisätiedot: 

Valtuuston puheenjohtaja Jari Immonen, jari.immonen@luottamus.tuusula.fi, 045 856 1828 

Pormestari Kalle Ikkelä, kalle.ikkela@tuusula.fi, 040 314 3001 

Vs. talousjohtaja Heli Hippeläinen, heli.hippelainen@tuusula.fi, 040 314 3061 

Vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas, markku.vehmas@tuusula.fi, 040 314 3060 

Takaisin