Painotettu opetus Tuusulassa jatkuu – tasapuolisempaa järjestämistapaa pohditaan

20.05.2024 klo 10.00

Tuusulan kunta järjestää painotettua opetusta lukuvuonna 2024–2025 musiikissa sekä urheiluvalmennuksessa. Musiikkipainotus toteutetaan Riihikalliossa ja urheiluvalmennus kaikissa yläkouluissa. Painotettua opetusta halutaan kehittää Tuusulassa edelleen. Tuusulassa välimatkat eri kuntakeskusten välillä ovat pitkiä ja siten painotuksia on syytä kehittää jatkossa kunnan eri alueet huomioiden, joko kuntakohtaisena tai alueellisena painotuksena.

Riihikallion koulussa yläkoulun musiikkipainotusta on järjestetty luokkamuotoisena toimintana vuosiluokille 3–9. Musiikkipainotus pitää sisällään 2 tuntia viikossa lisäopetusta musiikissa. Yläkouluun siirtymisen yhteydessä on viime vuosina pohdittu toiminnan järjestämisen osalta muutakin kuin luokkamuotoista järjestelyä. Lukuvuodelle 2023–2024 yläkoulun alussa musiikkiluokan oppilaat on jaettu kahteen opetusryhmään työjärjestysperusteisesti. Sama tilanne toteutuu lukuvuodelle 2024–2025. Ryhmän jakamisesta huolimatta oppilaille on edelleen tarjolla lisätunti 7. luokalla musiikin opetuksessa, jonka jälkeen opetus toteutuu taito- ja taideaineiden valinnaisten kautta, ja mahdollisuus esiintymisiin sekä niihin harjoitteluun. Ratkaisuun on vaikuttanut muun muassa oppilaiden lisääntyneet valinnat. Lisäksi nykyinen luokkamuotoinen malli ei ole oppilaiden tuen organisoinnin tai tasa-arvon näkökulmasta koko koulun kaikkien oppilaiden näkökulmasta tasapuolinen.

Urheiluvalmennusta järjestetään kunnan kaikilla yläkouluilla. Toteuttamisessa on koulukohtaista eroa ja oppilaat ovat joko yhtenä opetusryhmänä tai opetusryhmässä on muitakin kuin urheiluvalmennukseen otettuja oppilaita. Urheiluvalmennuksessa tärkeässä roolissa on oppilaille järjestettävä aamuvalmennus urheiluseurojen kanssa. Tämä yhteistyömuoto halutaan säilyttää jatkossakin keskeisenä osana urheiluvalmennusta ja kuulla myös seurojen näkemystä toiminnan kehittämistarpeista.

Tuusulassa pohditaan tulevana syksynä osana palveluverkon uudistamista ja ikäluokkien pienenemistä, mikä olisi paras tapa järjestää painotettua opetusta kunnassa siten, että se palvelisi kunnan kaikkia koululaisia tasapuolisemmin ja huomioisi paremmin myös koulun muun toiminnan. Tätä keskustelua käydään niin musiikki- kuin urheiluvalmennuspainotuksen osalta. Samalla arvioimme, miten painotettua opetusta voitaisiin järjestää tasapuolisesti koko kunnan alueella. Tavoitteena on, että arviointi toiminnasta on tehty syyslukukauden 2024–2025 aikana. Kunta ei ole luopumassa painotuksista, mutta näkee tärkeänä arvioida, millainen malli on kaikkia kouluyhteisön jäseniä tasapuolisesti kohteleva ja toteutustavalta koulun arjessa toimivin. Syksyn aikana asiasta tehdään arviointia yhdessä eri sidosryhmien kanssa ja painotetun opetuksen periaatteista päätetään kasvatus- ja sivistyslautakunnassa.

Lisätiedot:
Opetuspäälikkö Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi, 040 314 3410
Sivistysjohtaja Tiina Simons, tiina.simons@tuusula.fi, 040 314 3403

Takaisin