Kesän osbu-projektit ilahduttavat tuusulalaisia ja pörriäisiä

20.05.2024 klo 15.15

Kukkapellot, kesäistutukset ja niittykukat ilahduttavat tuusulalaisia tänä kesänä eri puolilla kuntaa.

Osallistuvan budjetoinnin (osbu) Koko Tuusula kukkimaan -projektissa kannustetaan asukkaita kylvämään kukkia omille pihoille jakamalla niittysiemenpusseja. Pusseja jaetaan TuusInfon palvelupisteissä luonnon monimuotoisuuden päivästä 22.5. alkaen. Pusseja on jaossa myös Tuusulan pääkirjastolla Luonnon monimuotoisuus omalla pihalla -tapahtumassa keskiviikkona 22.5. klo 18. Samalla kuulet lisää meneillään olevasta pihakilpailusta.

Jaettavissa pusseissa on seos yksivuotisia pölyttäjäystävällisiä niittykukkien siemeniä. Seos sisältää ruiskaunokkia, aitohunajakukkaa, keltapäivänkakkaraa, ruisunikkoa ja kesälemmikkiä. Yksi pussi riittää noin 5 neliömetrille.

Jokelassa järjestetään myös kesäkukkien istutustalkoot 12.6. Yli 600 kesäkukkaa kaipaa istuttajaa. Istutettavana on mm. kannoja, daaliota, sateenkaaripalsameita, tsinnoita ja jättiverbenoita.

Lisäksi istutetaan kukkapeltoja ympäri Tuusulaa. Näistä pelloista saa kukkien kasvettua käydä keräämässä kukkia vaikkapa omaan maljakkoon. Peltojen kukkimisaika alkaa arvioilta heinäkuun lopussa tai elokuun alussa.

Kukkapeltojen paikat:
Hyrylä: Rantatie 86
Hyrylä: Rantaniityntien ja Hankkijantien risteyksen luona
Lahela: Lahelantiellä Ristikiventien liikenneympyrän lähellä
Jokela: Höyhensaarentien ja Ridasjärventien risteyksessä olevalla peltoalueella
Kellokoski: Koulutiellä Kellokosken koulun eteläpuolella

Asukkaiden toivomaa osbu-toimintaa on myös kesällä

Seuraavat asukkaiden osallistuvassa budjetoinnissa äänestämät tapahtumat ovat luvassa kesäkuussa. MONI ON ICON nuorten musiikkitapahtumassa Monion piha-alueella 8.6. klo 17–21 pääsee esiintymään paikallisia nuoria artisteja ja bändejä. Pääesiintyjänä on suomalais-kreikkalainen rap-artisti Ares ja tapahtuman juontaa Duudsonien Jarno Laasala.

Nuorille ja työttömille on vielä jaossa muutamia osbulla kustannettavia uimahalli- ja kuntosalikortteja Hyrylässä, Jokelassa ja Kellokoskella. Ota yhteyttä työllisyyspalveluihin (Heidi Kuitunen, 040 314 3057, heidi.kuitunen@tuusula.fi) tai Ohjaamoon (Antti Peltola, 040 314 4044, antti.peltola@tuusula.fi) ja hae omasi!

Kellokoskella kunnostetaan parhaillaan Laivapuistoa, minkä jälkeen juhlistetaan yhdessä uudistettua puistoa. Ristikiven metsässä avautuu kesäkuun puolella perheen pienemmille ja muille leikkimielisille suunnattu seikkailureitti. Reitillä voi havainnoida alueen luentoa ja metsään piiloutuneita örkkejä seuraamalla maastoon merkittyä reittiä tai Seppo-sovelluksen avulla. Osallistuvan budjetoinnin projektien toteutukseen kutsutaan kaikki kiinnostuneet yhteisöt ja asukkaat mukaan. Esimerkiksi seikkailureitti on toteutettu yhdessä Tuuspartion ja asukkaiden kanssa.

Seikkailureitin merkitseminen käynnissä
Kuvassa Tuuspartiosta Aino Suotula ja Janne Vehmas merkitsemässä Ristikiven seikkailureittiä. 

Näiden ja muiden osbu-projektien toteutumista voit seurata osoitteessa osallistu.tuusula.fi.

Lisätiedot:
Yhteisömanageri Katja Repo, 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi

Takaisin