Tuusulan viherympäristöjä vaalitaan yhdessä

04.06.2024 klo 11.10

Tuusulan luonnon monimuotoisuuden, viherympäristöjen ja vesistöjen vaaliminen on asetettu yhdeksi valtuustokauden 2021‒2025 tavoitteeksi. Myös vuoden 2023 lopulla hyväksytyssä Tuusulan ilmasto-ohjelmassa on tavoitteena lisätä ja säilyttää luonnon monimuotoisuutta useilla toimenpiteillä. Nyt laaditaan ekologiset käytävät turvaavaa vihersiniverkostosuunnitelmaa. Kuntalaiset halutaan ottaa mukaan tähän ja muuhun luonnon monimuotoisuutta edesauttavaan työhön.

Tuusulan kunta vaalii lähiluonnon monimuotoisuutta maankäytön suunnittelun ja ympäristönhoidon keinoin. Yksi osa maankäytön suunnittelua on parhaillaan käynnissä oleva vihersiniverkostosuunnitelman (VISSI) laatiminen.  

Vihersiniverkostosuunnitelmalla halutaan varmistaa, että kunnan alueella on riittävästi ekologisia käytäviä, joiden avulla lajit voivat levittäytyä luontaiselta elinympäristöltään toiselle. Vihersiniverkoston osia ovat metsät, pellot, niityt, puistot, vesistöt, reitit ja muut alueiden väliset yhteydet. Vihersiniverkostosuunnitelma tulee ohjaamaan kunnan maankäytön suunnittelua yleispiirteisellä tasolla.  

Asukkaat voivat vaikuttaa asukastilaisuuksissa ja jättämällä mielipiteensä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sen nähtävilläolon aikana.  

Osallistu vihersiniverkostotyöhön! 

Vihersiniverkostosuunnitelman osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 30.5.−5.8.2024. Nähtävilläolon aikana suunnitelmasta voi jättää mielipiteen.  

Vihersiniverkostosuunnitelman osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa esitellään kaikille avoimissa asukasilloissa, joita on tulossa kolme: 

  • 6.6.2024 kello 17.30−19.30 Rykmentinpuiston ruokala, Rykmentintie 48, 04300 Tuusula 
  • 12.6.2024 kello 18.00−19.00 Kellokosken koulu, Koulutie 7, 04500 Tuusula 
  • 13.6.2024 kello 18.00−19.00 Jokelan yläaste, Jyväkuja 13, 05400 Jokela. 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolon aikana 30.5.−5.8.2024 on auki myös karttakysely, jolla kerätään asukkaiden ja muiden virkistysalueiden käyttäjien havaintoja ja kokemuksia yleissuunnitelmatyön pohjaksi.  

Luonnosta pidetään huolta myös ympäristönhoidon keinoin 

Kunnan viherpalvelut raivaavat vuosittain kasvillisuutta Tuusulanjärven linnustollisesti arvokkailta alueilta. Tuusulanjärven tilaa pyritään kohentamaan yhteistyössä Järvenpään kaupungin ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa.   

Viime vuonna kunnan luonnonsuojelualueilta poistettiin satoja yksilöitä vieraslajeja, pääasiassa isotuomipihlajia ja terttuseljoja. Suojelualueille lisättiin lahopuuta puita kaatamalla ja kaulaamalla. Suota ennallistettiin ojia patoamalla.  

Tuusula on mukana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen koordinoimassa KUUMA vieras -hankkeessa, jossa lisätään tietoisuutta haitallisista vieraslajeista sekä osallistetaan ja innostetaan ihmisiä oman lähiympäristön suojeluun. Hankkeessa luodaan uusia toimintatapoja vieraslajityön tehostamiseksi, kehitetään yhteistyötapoja ja tuetaan hankealueen kuntia vieraslajityössä. 

Tuusulassa on jo pitkään lisätty niittyalueiden määrää, ja kunnan alueella on nyt noin 70 hehtaaria hoidettuja niittyalueita. Kukkapeltoja on kylvetty kunnan omistamille peltoalueille jo kolmena vuonna. Laidunnuksella avataan rehevöityviä ja umpeen kasvavia elinympäristöjä. 

Tuusulanjokilaaksossa laiduntaa kesäisin lampaita luontoa hoitamassa. 

Vuonna 2017 kunnan maille perustettiin noin 100 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Valtuustokauden 2021‒2025 tavoitteena on perustaa lisää luonnonsuojelualueita kunnan maille. Vuonna 2022 niiden määrä kasvoi 17,5 hehtaarilla.  

Asukkaat on haastettu mukaan monimuotoisuuden vaalimiseen 

 Tuusulan kunta on haastanut kaikki asukkaansa sekä kunnan alueella toimivat yritykset mukaan edistämään luonnon monimuotoisuutta omassa toiminnassaan. Omia vinkkejä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen voi jakaa kunnan nettisivuilla.  

Keväällä 2024 Tuusulan kunta avasi kilpailun siitä, missä on Tuusulan monimuotoisin piha. Kilpailuun voit ilmoittaa oman pihasi tai yrityksesi pihan, taikka ”ilmiantaa” jonkun muun pihan Tuusulan kunnan alueella.  

 

Lisätiedot: 

 
Henna Lindström, 040 314 3513, henna.lindstrom@tuusula.fi 
Tiia Niemelä, 040 314 3520, tiia.niemela@tuusula.fi 
Terhi Wermundsen,  040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi 
Katariina Väätänen, 0403143523, katariina.vaatanen@tuusula.fi 

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä linkki karttakyselyyn suunnitelman hankekortilla: vihersiniverkoston yleissuunnitelman hankekortti 

Luonnon monimuotoisuus ja siihen liittyvä kilpailu: pihakilpailun sivu

Takaisin