Haluaisitko toimia vapaaehtoisena ikäihmisten parissa?

04.06.2024

Ikäihmisten olohuoneet ovat matalan kynnyksen ikäihmisten kohtaamispaikkoja Tuusulassa. Olohuoneilla järjestetään sellaista toimintaa, johon ikäihmiset voivat tulla ilman ennakkovarausta tai -ilmoittautumista. Tuusulan kunta etsii nyt olohuoneille vapaaehtoisia tuomaan ikäihmisten arkeen vaihtelua ja vähentämään heidän yksinäisyyden kokemuksiaan.

– Toivomme, että vapaaehtoiset tuovat läsnäolollaan ikäihmisille iloa ja seuraa. Vapaaehtoistyö antaa myös tekijälleen paljon, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Vapaaehtoinen voi toimia olohuoneella esimerkiksi keskustelukaverina ikäihmiselle, pelikaverina tai vaikkapa ohjelmahetken tekijänä, kuten musisoijana, runonlausujana tai esiintyjänä.

– Vapaaehtoistehtävät räätälöidään kunkin vapaaehtoisen kiinnostuksen mukaiseksi. Haastattelemme kaikki vapaaehtoiset ja olohuoneille valitaan haastattelun jälkeen tehtävään sopivat vapaaehtoiset, kertoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Mielonen.

Kunta kouluttaa kaikki vapaaehtoiset tehtäväänsä. Koulutuksessa käydään läpi olohuoneiden käytäntöjä sekä sitä, miten ikäihmisen kanssa on hyvä toimia. Koulutuksen jälkeen tehdään vapaaehtoistoiminnasta sopimus vapaaehtoisen kanssa ja samalla sovitaan vapaaehtoistoiminnan aikatauluista. Vapaaehtoinen saa tehtäväänsä perehdytyksen olohuoneilla.

– Olohuoneilla toimii kaksi olohuonetoiminnan ohjaajaa ja ohjaajat vastaavat toiminnan käytännön toteutuksesta. Vapaaehtoinen voi siis keskittyä vapaaehtoisena toimimiseen, painottavat olohuonetoiminnan ohjaajat Sari Vendelin ja Airi Simola.

– Vapaaehtoiset eivät korvaa ohjaajien työpanosta, jatkaa Mielonen.

Vapaaehtoisilta edellytetään suomen kielen taitoa ja kiinnostusta ikäihmisten kanssa toimimiseen. Vapaaehtoistoimintaan pääsevät mukaan yli 18-vuotiaat henkilöt. Vapaaehtoinen voi halutessaan osallistua vapaaehtoisille järjestettyihin virkistystapahtumiin ja koulutuksiin. Vapaaehtoinen voi halutessaan lopettaa vapaaehtoistehtävän tai laittaa sen tauolle. Vapaaehtoistehtävän vaihtaminen on myös mahdollista.

Miten pääsee mukaan?

Mukaan pääsee ilmoittautumalla olohuoneiden vapaaehtoislistalle 14.8. mennessä: lyyti.in/vapaaehtoiseksiolohuoneelle24

Ikäihmisten olohuoneita järjestetään Tuusulassa Riihikalliossa, Hyrylän keskustassa Mäntymäellä ja Kalliopohjassa, sekä Jokelassa ja Kellokoskella. Vapaaehtoinen voi valita, millä olohuoneella hän haluaisi toimia vapaaehtoisena ja milloin.

Lisätietoja olohuonetoiminnasta:
tuusula.fi/kohtaamispaikat

Ota yhteyttä:
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Mielonen, 040 314 3018, minna.mielonen@tuusula.fi 

Takaisin