Tuusulalaisten toivomat ulkoilmaelokuvaesitykset 10.8. Kotorannanpuistossa – äänestä esitettävää elokuvaa!

04.06.2024 klo 16.45

Tuusulan taiteiden yön jatkot vietetään ulkoilmaelokuvaa katsellen lauantaina 10.8.2024 klo 21–24 Kotorannanpuistossa (Kotorannankuja 10, Tuusula). Esitettävät elokuvat valitaan kuntalaisäänestyksellä, äänestysaikaa on 12.6.2024 klo 23.59 saakka. Ehdolla ovat Armotonta menoa – hoivatyön lauluja, Kultainen Maa, Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin, I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie sekä Bob Marley: One Love.

Ulkoilmaelokuvanäytös on osa tuusulalaisten osallistuvan budjetoinnin Ulkoilmaelokuvia Hyrylässä -sisältöä. 

Äänestä: https://link.webropol.com/s/osbu-leffa

Tietoa elokuvista

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja

2022 | 1 h 32 min | S | dokumentaarinen musikaali | Kieli: Suomi, ei tekstitystä | © Road Movies

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.

Elokuvan keskeinen tarinahahmo on lähihoitaja Tiina. Hän oli ensimmäisiä hoitajia, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa, joutuen yksityisen yrityksen ja kaupunkinsa mustalle listalle. Kaavin kunnan eläkeläiset joutuvat seuraamaan sivusta kunnassaan tapahtuvaa hoivayksikön ulkoistusta. He ovat aktiivisia ja tuntevat asiansa, mutta demokraattinen päätöksenteko on karannut kuntalaisten ulottumattomiin. Kestävyysvajeen yhtälöä ratkotaan myös digiloikkaa tekemällä: robotti kohtaa vanhuksia hoivakodissa, hoitajat työskentelevät etähoivakeskuksessa.

Tehokkuuden, voitontavoittelun ja säästöjen ristipaineessa hoivatyön eetos on rapautunut. Ikäihmisistä puhutaan vain taloudellisen kasvun jarruna ja työtä tekevien taakkana. Elokuva muistuttaa siitä, mistä työmarkkinoille hyödyttömien ihmisten hoivassa on kyse: jakamattomasta ihmisarvosta. Laulujen kautta elokuva luo katseen hoivan kaupallistamisen ja hoivan eetoksen väliseen yhteensovittamattomuuteen. Siitä mistä ei voi puhua, on laulettava.

Kultainen Maa

2021 | 1 h 22 min| dokumentti | K-7 | Kieli: Englanti, suomenkielinen tekstitys | © Napafilms

Vantaalaiselle Mustafelle selviää, että hänen sukunsa maa Somalimaassa on täynnä kultaa ja jalokiviä. Hän päättää jättää Suomen ja muuttaa perheineen takaisin synnyinmaahansa. Mustafe uskoo menestyksekkään kultakaivostoiminnan turvaavan lastensa tulevaisuuden – samalla kun hän itse voisi auttaa sodan runtelemaa kotimaataan, josta joutui lapsena 90-luvulla pakenemaan. Somalimaassa Mustafen lapset voivat myös kokea yhteenkuuluvuutta ja tuntea omat juurensa.

Mutta muutto pohjoiseurooppalaisesta hyvinvointivaltiosta Itä-Afrikkaan ei sujukaan ongelmitta. Mustafen lapset ovat syntyneet ja kasvaneet Suomessa ja puhuvat äidinkielenään suomea. Uudessa kotimaassa on koko perheelle monin tavoin totuttelemista. Teitä ei ole päällystetty, kamelit ja vuohet kulkevat kaduilla, ja taloja rakennetaan pellistä. Ruoka syödään sormin yhteiseltä lautaselta lattialla istuen ja koulussa on hyvin erilaista kuin Suomessa.

Samalla, kun lapset yrittävät ymmärtää, missä heidän kotinsa oikeastaan on, tekee Mustafe parhaansa auttaakseen heitä sopeutumaan Somalimaahan. Mustafe osoittaa lapsille muutossa olevan myös hyviä puolia: esimerkiksi huvipuistossa tai upealla uimarannalla voi nauttia olostaan yksityisesti, toisin kuin Euroopassa.

Myös rikkauksien etsiminen maasta on jännittävää. Pian käy kuitenkin ilmi, ettei kaivostoiminta klaanijärjestelmään perustuvassa somalialaisessa yhteiskunnassa ole helppoa. Klaanien keskinäiset jännitteet johtivat 90-luvulla sisällissotaan, ja on vaarana, että historia alkaa toistaa itseään.

Lopulta koko perhe ymmärtää, että he ovat etsimässä jotakin kultaakin kalliimpaa ja luomassa kaivostoiminnan sijaan jotain paljon arvokkaampaa.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin

2023 | 1 h 19 min | S | dokumentti | Kieli: Suomi, ei tekstitystä | © Marianna Films

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on dokumenttielokuva yhtyeestä, joka muistetaan lyhyestä iästään huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä kautta aikojen. Elokuva kertoo paitsi yhtyeen 40-vuotisjuhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta, myös yhtyeen historiasta ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi. Tämä elokuva on pala suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu.

Joensuulainen rockyhtye Hassisen Kone nousi hetkessä maanlaajuiseen tietoisuuteen voitettuaan rockin SM-kilpailun Uuden aallon sarjan Oulussa vuonna 1980. Pian tämän jälkeen julkaistiin yhtyeen ensimmäinen albumi Täältä tullaan Venäjä, joka sisälsi mm. myyntilistoille nousseen klassikon Rappiolla. Toinen LP Rumat sävelet oli arvostelu- ja myyntimenestys, jonka YLEn musiikkitoimittajat valitsivat vuoden kevyen musiikin levyksi. Kolmas levy Harsoinen teräs sisälsi yhden yhtyeen tunnetuimmista kappaleista Levottomat jalat. Levy, jolla oli paljon progressiivisia elementtejä jäi kuitenkin yhtyeen viimeiseksi. Hassisen Kone lopetti toimintansa ollessaan uransa huipulla elokuussa 1982 kyllästyttyään soittamaan keikoilla vain ensimmäisten levyjen hittibiisejä.

Hassisen Koneen kappaleet kuitenkin jäivät elämään ja yhtye muistetaan lyhyestä iästään huolimatta edelleen yhtenä ikonisimmista suomirockin bändeistä kautta aikojen. Hassisen Koneen alkuperäisjäsenet Ismo Alanko, veljekset Harri ja Jussi Kinnunen sekä Reijo Heiskanen päättivätkin sen kunniaksi järjestää 40-vuotiskonsertin. Se piti järjestää ensin 2020, ja sitten 2021, mutta loppuunmyydyt Ratinan stadionin keikat piti peruuttaa koronapandemian vuoksi. Uusi yritys 30.7.2022 onnistuu. Ratinan stadion on taas myyty loppuun hyvissä ajoin ennen keikkaa.

Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin on dokumenttielokuva, joka kertoo paitsi yhtyeen juhlakonsertista ja siihen valmistautumisesta, mutta myös ennen kaikkea yhtyeen ja sen jäsenten kasvusta nuorisojulkkiksista aikuisiksi, mikä ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Myös musiikin ja musiikkibisneksen muutoksista puhutaan. Maailma ei ole monessa suhteessa tänään enää se sama kuin se oli 40 vuotta sitten.

Elokuvassa käytetään myös arkistomateriaalia; Hassisen Kone oli mukana yhdessä Juice Leskinen & Grand Slamin ja Eppu Normaalin kanssa legendaarisella Saimaan risteilyllä, josta tehtiin elokuva Saimaa-ilmiö (1981). Se sisältää Hassisen Koneen lähes kaikki sen suuret hitit ja siinä tulevat esiin myös nuorten muusikkojen mielialat ja tunnelmat ja sitä kautta voidaan peilata hyvin yhtyeen ja sen jäsenten matkaa menneestä nykyhetkeen. Maailma on muuttunut, mutta monet elämän perusasiat ovat ennallaan, ja yksi niistä on ystävyys; se on mukana myös tässä elokuvassa, sillä vaikka yhtye aikoinaan hajosi, ystävyys säilyi ja sitä tässä konsertissa myös juhlitaan. Tämän elokuvan tarkoituksena on tallentaa pieni pala hyvin merkittävää suomalaista populaarimusiikin historiaa, jossa yksi ympyrä sulkeutuu, sillä tämä konsertti jää Hassisen Koneen viimeiseksi – ainakin tässä mittakaavassa.

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie

2022 | 144 min | K-12 | draama, elämäkerta, musikaali | © Sony Pictures

I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie on vahva ja voitonriemuinen ylistys vertaansa vailla olevalle Whitney Houstonille. Elokuvan on ohjannut Kasi Lemmons, käsikirjoittanut Oscar®-ehdokas Anthony McCarten, tuottanut legendaarinen musiikkialan vaikuttaja Clive Davis ja sen pääosaa esittää BAFTA® -palkittu Naomi Ackie. Elokuva on peittelemätön muotokuva monitahoisesta naisesta, joka tunnettiin myös nimellä “The Voice”.  Katsoja pääsee inspiroivalle, koskettavalle ja hyvin tunteelliselle matkalle läpi Houstonin uraauurtavan elämän newjerseyläisestä kuorotytöstä yhdeksi kaikkien aikojen myydyimmistä ja palkituimmista artisteista. Elokuvassa tykitetään ikonin pysäyttävimmät esiintymiset ja ääniraita hänen rakastetuimmista hiteistään kuin kuulisi ne ensi kertaa.

Bob Marley: One Love

2024 | 1 h 34 min | K-12 | draama, elämäkerta, historia, musiikki | © Paramount Pictures

BOB MARLEY: ONE LOVE kuvaa rakkauden ja yhtenäisyyden sanomallaan sukupolvia inspiroineen ikonin elämää ja musiikkia. Ensimmäistä kertaa valkokankailla nähdään Bobin vaikuttava tarina vastoinkäymisten voittamisesta sekä matkasta hänen vallankumouksellisen musiikkinsa takana. Elokuva on tuotettu yhteistyössä Marleyn perheen kanssa, ja sitä tähdittävät Kingsley Ben-Adir legendaarisena muusikkona sekä Lashana Lynch hänen Rita-vaimonaan.

Lisätietoja

Ulkoilmaelokuvaesitys 10.8.2024 Tuusulan tapahtumakalenterissa: https://tapahtumat.tuusula.fi/ulkoilmaelokuva

Tapahtuman järjestää Tuusulan kunta ja se on osallistuvan budjetoinnin toteutus. Lisätietoja: https://osallistu.tuusula.fi/processes/osbu-2023/f/52/results/142
Viimeinen kolmesta esityksestä järjestetään drive-in-tyylisesti 27.9.2024 Urkassa.

Kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, 040 314 3436, jaana.hopeakoski@tuusula.fi

Takaisin