Perinteikäs Keski-Uudenmaan vammaismessut uudistuu tavoittaakseen asialleen entistä laajemman yleisön

14.06.2024 klo 09.50

Uusin silmin - eri kiva tapahtumapäivä kutsuu katsomaan maailmaa uusista näkökulmista Järvenpäässä lauantaina 5.10.2024.

Monipuolisen tapahtuman keskiössä ovat kokemukset, kyvyt ja osaaminen. Päivässä pääsee muun muassa virittämään eri aisteja pimeässä kahvitellen tai haastamaan itseään rollaattoripujottelussa. Paneelikeskustelussa puidaan täsmätyökykyä eri näkökulmista. Esiintyjiksi on pyydetty kokemustoimijoita ja artisteja, joille jokainen yleisö on ainutlaatuinen ja jotka työskentelevät paremman ihmisyyden vuoksi. Tapahtuman järjestäjät ovat vammaisia tai vammaisten kanssa toimivia henkilöitä. Tutustu ohjelmaan!

Tavoitteena yhdenvertaisuus

Keski-Uudenmaan vammaismessuilla on pitkät perinteet Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Tänä syksynä teemaksi päätettiin kyvyt ja osaaminen sekä sisältöjen suuntaaminen esimerkiksi nuorille ja lapsiperheille vanhoja tuttuja kävijöitä unohtamatta. Tapahtuman toivotaan houkuttelevan niitäkin ihmisiä, jotka eivät normaalisti kohtaa vammaisuutta arjessaan. Näin tapahtuma toimii erilaisuuksien kohtaamispisteenä ja edistää ihmisten tasavertaisuutta yhteiskunnassamme.

Teemana kykyjen mukainen hyvä elämä

Teemaa käsitellään niin tekemällä kuin kokemalla sekä keskustellen paneelissa, jota luotsaa bloggari Kynäniekka Pinja Eskola. Eri näkökulmista puidaan täsmätyökykyä ja yhteiskunnan tosiasiallisista kykyä ottaa kaikki mukaan. Paneeliin osallistuu muun muassa työllisyyden asiantuntija, yrittäjä, kokemustoimija sekä filosofi-kirjailija Pia Houni, joka antaa luvan unelmoida paremmasta huomisesta.

Maksuton ja esteetön

Uusin silmin on tapahtuma, jossa jokainen ihminen saa osata ja osaa toimia.

Tapahtumakonseptia on suunniteltu usean kuukauden ajan verkostossa, johon kuuluvat Järvenpään lisäksi Keravan ja Tuusulan vammaisneuvostot, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue sekä kaupunkien työntekijät. Tapahtumatilana palvelee monipuolinen Järvenpään yhteiskoulun uudisrakennus osoitteessa Kansakoulunkatu 3. Rakennuksessa on muun muassa iso aula, liikuntasali ja monia työpajatiloja. Tapahtuma on maksuton ja esteetön.

Uudet avaukset – olkaa hyvä!

  • Luvassa eri kiva päivä 5.10.2024 kello 11−16 Järvenpään uudessa yhteiskoulussa osoitteessa Kansakoulunkatu 3. Järjestäjävastuussa on tänä syksynä Järvenpään vammaisneuvosto.
  • Tapahtumassa on näytteilleasettajien tuotteita ja palveluja esillä sekä myynnissä.
  • Keuda-kahvila tarjoilee suolaista ja makeaa koko päivän ajan.

Maistiaisia ohjelmasta. Ohjelma päivittyy elo-syyskuun aikana.

  • KUMS-koirat: jo heti tullessa tukikoirat toivottavat sinut tervetulleeksi tapahtumaan.
  • Näytteilleasettajat: kymmenet erilaiset arkea helpottavat palvelut ja tuotteet ovat tapahtumakävijöiden tutkittavissa koko tapahtuman ajan.
  • Puhujavieras: Arja Ahtaanluoma tunnetaan myös kirjasta Puolinainen. Ahtaanluoma kertoo, miten kylkiluun murtumasta ja mattopuukon viillosta voi vammautua puolinaiseksi ja miten traagisen vammautumisen jälkeen löytyy hyvä elämä.
  • Urheilua: tutustumme paraurheiluun ja pääsemme itsekin kokeilemaan soveltavan liikuntaa.
  • Kisailua ja kokeilua: Rollaattoripujottelussa ei ainoastaan vauhti ratkaise! Entäpä miten sinulta sujuu kahvittelu Pimeässä ravintolassa tai korttiaskartelu? Voit myös koko päivän testata kuulosi Kuuloautossa.
  • Teatteria ja tarinoita: Irman ja Kaitsunteatteriesitys käsittelee vammaisuutta. Julkisella seinällä myös sinä saat äänesi kuuluviin!
  • Paneelikeskustelu: eri näkökulmat kalahtelevat, kun puhumme täsmätyökyvystä ja yhteiskunnan tosiasiallisesta kyvystä ottaa kaikki mukaan.
  • Artistivieras: Julia Delgado koskettaa tulkitsijana. Hänelle jokainen yleisö on ainutlaatuinen.
  • Musiikkia: Eri kivan päivän kruunaa erityisnuorten räppiyhtye Herkkuräbärit. Rap-yhtyeen energisistä jäsenistä on tullut monelle esikuva.
  • Tapahtuman avaus: virallisen avauspuheen pitää kansanedustaja Jorma Piisinen.

Tapahtuman järjestävät Järvenpään, Keravan ja Tuusulan vammaisneuvostot, kokemustoimijat ja vammaisten kanssa työskentelevät. Seuraa ohjelman tekeytymistä https://jarvenpaa.fi/uusinsilmin

 

Lisätietoja

Osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläinen, 040 315 3737, pilvi.kallio-merilainen@jarvenpaa.fi (lomalla 14.6.−30.6.)

Järvenpään vammaisneuvoston puheenjohtaja Hanna Gröhn, 041 5066 336, grohn.hanna@gmail.com, 

Tuottaja Kristian Schmidt, 040 315 3249, kristian.schmidt@jarvenpaa.fi

 

Linkit

Puolinainen Arja Ahtaanluoma Facebookissa https://www.facebook.com/profile.php?id=100063448616678

Folkmuusikko Julia Delgado https://www.youtube.com/watch?v=xR_bQd-oyGw

Herkkuräbärit Facebookissa https://www.facebook.com/herkkurabari/?locale=fi_FI

Kynäniekka Pinja Eskola https://kynaniekansalaisetmietteet.com

Kirjailija-filosofi Pia Houni https://piahouni.fi/

 

 

Takaisin