Jokelan Koululampeen on asennettu kaksi vettä puhdistavaa lintulauttaa

17.06.2024 klo 18.35

Tuusulan kunta asensi kaksi vettä puhdistavaa lintulauttaa Jokelan Koululampeen perjantaina 14.6. Lauttojen tarkoituksena on tarjota vesilinnuille turvallinen paikka vilkkaalla taajama-alueella ja houkutella vesilintuja pois uimarannalta.

Samalla kelluvat kosteikot puhdistavat vettä juuristoillaan ja toimivat elinympäristönä miljoonille nälkäisille mikro-organismeille. Mikro-organismit muodostavat juurien päälle tahmean pinnan, johon esimerkiksi kiintoaine, orgaaninen aines, ravinteet ja metallit kiinnittyvät muodostaen kokkareita. Lopulta kokkareet putoavat pohjalle ja muodostavat sedimenttiä. Kelluvilla kosteikoilla kasvaa useita lajeja: sarjarimpeä, saroja, mesiangervoa, keltakurjenmiekkaa, rantakukkaa, järviruokoa, järvikaislaa, leveää osmankäämiä ja kapeaa osmankäämiä.

Jokelan keskustan alueella on vanhoja savenottokuoppia, jotka ovat ajan saatossa luonnonmukaistuneet ja muodostuneet tärkeiksi kosteikoiksi linnuille. Alueelle on tehty luontokartoitus vuonna 2018. Siinä lampien alueet rajattiin linnustollisesti arvokkaiksi alueiksi. Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry tekee vesilintulaskentaa lammilla vuosittain. Esimerkiksi mustakurkku-uikku ja liejukana viihtyvät lampien alueella. Jokelan keskustan yleissuunnitelmassa (2020) lammet ja niiden ympäristö säilytetään viheralueina. Koska lammet ovat taajaman tuntumassa, olisi niillä hyvä olla pieniä saarekkeita, joissa vesilinnut voisivat rauhassa oleilla.

Uudenmaan ELY-keskus myönsi kunnalle avustuksen vettä puhdistavien lintulauttojen asentamiseksi lampeen.

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Kunnanpuutarhuri Mia Järvinen, mia.jarvinen@tuusula.fi

Ympäristösuunnittelija Jaana Hietala, jaana.hietala@tuusula.fi

Takaisin