Luonnonhoitotyöt Tuusulan kunnan luonnonsuojelualueilla

24.06.2024 klo 11.00

Vuonna 2022 Tuusulan kuntaan perustettiin kolme uutta luonnonsuojelualuetta: Savikulma, Pähkinämäen lehto ja Sarvikallion luonnonsuojelualueen laajennus. Rauhoituksen yhteydessä näille luonnonsuojelualueille laadittiin hoito- ja käyttösuunnitelmat. Sarvikallion alueella luonnonhoitosuunnitelma laadittiin kattamaan myös Sarvikallion vanha luonnonsuojelualue sekä koko Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen Tuusulan kunnalta vuokraaman alueen.

Hoitosuunnitelmissa esitetyt toimenpiteet ovat seuraavia:

  • Metsien ennallistaminen luonnontilaisemmiksi: lahopuuntuotto, pienaukotus
  • Lehtojen hoito
  • Vieraslajien torjunta (terttuselja, aitaorapihlaja, isotuomipihlaja, jättipalsami)
  • Roskaantumisen torjunta.

Lahopuuta tuotetaan puita kaulaamalla ja kaatamalla. Lehtoja hoidetaan pääasiassa kuusia poistamalla.

Vieraslajit poistetaan juurineen ja hävitetään asianmukaisesti.

Heinisuon luonnonsuojelualueelta poistettiin vieraslajeja ja roskia jo viime vuonna. Tänä vuonna ennallistamista jatketaan laatimalla suunnitelma Heinisuon halkovan ojan täyttämiseksi. Ojien täyttö edistää vesien viivytystä ja suoluonnon palautumista. Ennalta selvitetään ojaston virtaussuuntia ja maaston korkotasoja alueella vettymishaittojen estämiseksi suojelualueen ulkopuolella.

Työt tehdään pääsääntöisesti lintujen pesintäajan ulkopuolella. Vain jättipalsamia, joka on yksivuotinen ruohokasvi, poistetaan Pähkinämäen lehtometsästä alkukesästä, koska silloin on paras aika sen torjuntaan.

Lisätiedot:
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, terhi.wermundsen@tuusula.fi 

Takaisin