HSL tiedottaa: HSL-alueen asukkaat liikkuvat eniten Helsingin keskustaan ja toivovat sinne entistäkin parempia joukkoliikenneyhteyksiä

25.06.2024 klo 10.45

HSL toteutti huhtikuussa ensimmäistä kertaa koko HSL-alueen asukkaille suunnatun karttapohjaisen kyselyn matkakohteista, liikkumisesta ja liikkumistarpeista. Voit tutustua tuloksiin kattavilla tulossivuilla.

Helsingin ydinkeskusta ja Pasila korostuivat tuloksissa vahvasti keskeisimpinä alueina niin pääkaupunkiseudun isojen kaupunkien kuin kehyskuntien asukkaille. Kaikista HSL-alueen kunnista toivottiin entistä parempia joukkoliikenneyhteyksistä Helsingin keskustaan. Helsingin ydinkeskustaan ja Pasilaan matkustetaan eniten lähes jokaisesta kehyskunnasta töiden ja opintojen takia. Myös vapaa-aikaa vietetään pääkaupungin keskusta-alueella.

Yllä olevassa kartassa on esitetty sinisellä vastaajien merkitsemät kohteet, jonne he haluaisivat päästä kulkemaan paremmin joukkoliikenteellä. Kolme suosituinta paikkaa ovat Helsingin keskusta, Nuuksio ja Helsinki-Vantaan lentoasema.

Lähes puolet (48,5 %) kyselyyn vastanneista liikkuu yleensä joukkoliikenteellä ja noin viidennes (19 %) liikkuu autolla. 17 % vastaajista arvioi käyttävänsä joukkoliikennettä ja autoa arjessaan yhtä paljon. Kaikkein tyytyväisimpiä joukkoliikenteeseen olivat helsinkiläiset. Yli 70 % heistä kokee joukkoliikenteen palvelevan tarpeitaan hyvin.

Muissa, kuin pääkaupunkiseudun kunnissa työmatkat kohdistuvat pääasiassa Helsingin keskustaan, mutta vapaa-aikaa puolestaan vietetään enemmän oman kunnan sisällä tai lähikunnissa.

Lähes 80 % vastaajista kokee liikkumisensa perustuvan vahvasti rutiiniin. Noin 60 % kokee liikkumisen kustannusten ja vaihtoehtojen puutteen vaikuttavan paljon liikkumisen valintoihin. Kaikista HSL-alueen kuntalaisista siuntiolaiset kokevat vahviten, että heidän liikkumistaan ohjaa vaihtoehtojen puute.

Suosituimpia kohteita, joihin HSL-alueen asukkaat kertoivat matkustavansa

Töiden ja opiskelun vuoksi matkustetaan eniten Helsingin keskustaan ja kantakaupungin alueelle, Pitäjänmäkeen, Itäkeskukseen, Otaniemeen, Keilaniemeen, Leppävaaraan, Espoon keskukseen, Keravan keskustaan, Tikkurilaan ja Vantaanporttiin.

Päivittäinen asiointi ja kaupassa käynti keskittyy Helsingin keskustaan ja kantakaupungin alueelle, Itäkeskukseen, Oulunkylään, Kannelmäkeen, Malmille, Tikkurilaan, Vantaanporttiin, Espoon keskukseen, Espoon Isoon Omenaan ja Leppävaaraan.

Liikunta ja ulkoilu tapahtuu Helsingin keskustassa ja kantakaupungin alueella, Talissa, Paloheinässä, Itäkeskuksessa, Herttoniemessä, Leppävaarassa, Tapiolassa, Matinkylässä, Tikkurilassa, Keravan keskustassa ja Tuusulan keskustassa.

Muuta vapaa-aikaa vietetään Helsingin keskustassa, Pasilassa, Kalliossa, Itäkeskuksessa, Herttoniemessä, Leppävaarassa, Espoon Isossa Omenassa, Tikkurilassa, Vantaanportissa ja Keravan keskustassa.

Lisätietoja liikkumiskyselystä

Kysely sai noin 54 000 vierailijaa, joista lähes 30 000 henkilöä täytti kyselyn loppuun asti. Karttamerkintöjä tehtiin kyselyyn yhteensä 225 890 kappaletta. Liikkumiskyselyn tulokset ovat poikkeuksellisen laaja ja kattava data-aineisto siitä, miten asukkaat liikkuvat ja haluaisivat liikkua HSL-alueella.

HSL hyödyntää liikkumiskyselystä saatua tietoa ensisijaisesti joukkoliikenteen suunnittelussa ja palvelujen asiakaslähtöisessä kohdentamisessa. Työ- ja opiskeluperäisten matkojen lisäksi tahdotaan vahvistaa vapaa-ajan matkustamisen mahdollisuuksia. Kyselyssä kartoitettujen matkaketjujen avulla pystytään esimerkiksi tunnistamaan joukkoliikenteen palvelujen kehittämisen kannalta tärkeitä matkakohteita ja yhteysvälejä.

Kysely toteutettiin yhteistyössä Mapita Oy:n kanssa hyödyntäen heidän tuottamaansa Maptionnaire-karttakyselyalustaa (karttapohjainen osallistamismenetelmä).


Alkuperäinen uutinen HSL:n sivuilla:
HSL-alueen asukkaat liikkuvat eniten Helsingin keskustaan ja toivovat sinne entistäkin parempia joukkoliikenneyhteyksiä

Takaisin