Hyrylän kirjaston tiloja kehitetään

27.08.2024

Kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 26.8.2024 Hyrylässä sijaitsevan pääkirjaston tiloja. Pääkirjasto toimii alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan liiketiloiksi suunnitelluissa tiloissa, jotka muutettiin vuonna 2001 pääkirjaston tarpeisiin.

Kunta on laatinut yhdessä WSP:n kanssa pääkirjaston tarveselvityksen, eli selvittänyt, minkälaisia tiloja kirjasto tarvitsee toiminnalleen ja toimintansa kehittämiseksi edelleen, huomioiden käyttäjämäärien kasvu, asukasmäärän lisääntyminen ja kirjaston monipuolistuneet tehtävät. Tarveselvityksessä on myös tutkittu kolmea eri vaihtoehtoa: nykyisen pääkirjaston peruskorjausta, uusien tilojen rakentamista Hyrrän yhteyteen ja pääkirjaston rakentamista uuden sote-keskuksen yhteyteen. Kaikki vaihtoehdoista sijaitsevat keskeisillä paikoilla hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella. 

Jos pääkirjasto jää nykyisiin tiloihinsa, tarvitaan muutos- ja korjaustöitä sekä väistötiloja niiden ajaksi. Tarveselvityksen laatimisen aikana on käynyt selväksi, että kirjastotilojen sijoittaminen Hyrrän kortteliin ei ole varteenotettava vaihtoehto kaupan laajennuksen yhteydessä. Jos pääkirjasto sijoitetaan uuden sote-keskuksen läheisyyteen, sille rakennetaan kirjastotoimintaa varten suunniteltu uudisrakennus. Tämä vaihtoehto ei edellytä väistötiloja, sillä kirjasto voi toimia nykyisissä tiloissaan rakennustöiden aikana. 

Kunnanhallitus päätti, että kunta valmistelee seuraavaksi hankesuunnitelman. Hankesuunnitelmassa käsitellään tarkemmin vaihtoehtoja. Suunnitelma tulee syksyllä lautakuntien ja kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Tavoitteena on, että kunnanvaltuusto saa hankesuunnitelman käsiteltäväkseen joulukuussa.  

Lisätiedot: 

Kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén, pirjo.siren@tuusula.fi, 040 314 3560 

Sivistysjohtaja Tiina Simons, tiina.simons@tuusula.fi, 040 314 3403 

Rakennuspäällikkö Patrik Kalteva, patrik.kalteva@tuusula.fi, 040 314 2243 

Kirjastotoimenjohtaja Katri Rahkola, katri.rahkola@tuusula.fi, 040 314 3442 

Tarveselvitys

Takaisin