Kellokoskipäivän 1.9. yllätys: Sairaalakartanon ovet raottuvat

24.08.2018 klo 14.45

Kellokosken kartano. Kuva Tarja KärkkäinenKellokoskipäivänä, lauantaina 1.9. järjestetään kolme opastettua kierrosta sisällä Kellokosken kartanossa. Kierrokset lähtevät sairaalamuseon pihalta klo 12, 13 ja 14. Kierrokset ovat ilmaisia ja niille mahtuu kullekin noin 25–30 henkilöä. Mukaan voi ilmoittautua sairaalamuseossa Kellokoskipäivänä klo 11 lähtien. Oppaana toimii Kellokosken sairaalan pitkäaikainen työntekijä ja museovastaava Timo Laaksonen (HUS, kliininen opettaja). Kartanokäynnin päätteeksi on mahdollisuus pistäytyä vähäeleisen kauniissa sairaalakappelissa, Anna Salomen kappelissa (rak. 1934). Kellokosken sairaalamuseo on avoinna Kellokoskipäivänä klo 11–15.

Kellokosken yltiöpäinen uusrenessanssikartano valmistui alun perin 1880-luvulla. Vararikon ja lyhyen rappion jälkeen siihen perustettiin mielisairaala vuonna 1915. Rakennukseen tehtiin päätysiivet ja lisäkerros ja se maalattiin sairaaloiden tapaan valkoiseksi. Sairaansijoja oli alkuun 100. Vaikka kartanon ympärille kasvoi vuosien kuluessa kokonainen sairaalayhdyskunta, oli myös itse kartanossa potilasosastoja aina 1980-luvun taitteeseen saakka. 1980-luvulla kartano kunnostettiin nykyiseen asuunsa ja omistettiin sairaalan hallintorakennukseksi. Yli 100-vuotias sairaalatyö jatkuu kartanon tiloissa yhä. Sairaalavanhuksen uljaus ja perintö vetää nöyräksi.

Sisältä kartano on sekoitus modernia toimistoa ja historiallista arvovaltaa. Käytäviä ja saleja koristavat antiikkiset huonekalut ja sairaalan johtohahmojen muotokuvat. Yhdessä aulakerroksen saleista on paikoillaan katon alkuperäinen jalopuupanelointi korumaalattuine posliiniupotuksineen. Pienoismallit esittelevät kartanon arkkitehtuurisen kehityskaaren. Käymme myös sairaalan klassisessa tieteellisessä kirjastossa sekä Harmaana salina tunnetussa tyylikkäässä kokoustilassa. Ja parvekkeella, jolta Prinsessa näyttäytyi ja lauloi alamaisilleen.

Kellokosken sairaalamuseo
Vanha valtatie 198, Kellokoski

Yhteistyössä: HUS/Kellokoski ja Tuusulan museo
Lisätietoja: amanuenssi Harri Nyman, harri.nyman@tuusula.fi, p. 040 314 3474 (tavoitettavissa maanantai-iltapäivästä 27.8. keskiviikkoon 29.8.)

Takaisin