Ennakkovaikutusten arviointi järjestetään keväällä ja syksyllä 2020 Nahkelan, Tuomalan ja Linjanmäen koululla

27.02.2020 klo 13.55

Kunnan hyväksytyssä palveluverkkosuunnitelmassa on sovittu, että ennakkovaikutusten arviointi toteutetaan Nahkelan, Tuomalan ja Linjamäen kouluilla.

Vaikutusten arviointi tehdään suhteessa kunnan hyväksyttyyn palveluverkkosuunnitelmaan. Keskeisenä asiana on arvioida sitä, mitä vaikutuksia on, sillä, jos koulu yhdistyy läheisyyteen rakentuviin tai rakentuneisiin monitoimikampuksiin tai säilyy omana itsenäisenä yksikkönään ja miten tällöin taataan alueellinen yhteistyö.

− Ennakkovaikutusten arvioinnissa tuotetaan tietoa asiasta käytävään keskusteluun ja päätöksentekoon. On todella tärkeää, että pohdimme vaikutuksia yhdessä ja perustamme tulevaisuutta koskevat päätökset laajaan ja monipuoliseen tietoon, toteaa sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara.

Kouluissa järjestettävissä tilaisuuksissa käydään läpi keskeisimmät palveluverkkomuutokset ja sen mahdolliset vaikutukset kouluun. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita lasten huoltajat sekä kiinnostuneet kuntalaiset.

Aikataulu:

  • Tuomala 31.3. klo 17.30 (Kansanopistontie 41, 04380, Tuusula)
  • Linjamäki 29.4. klo 17.30 (Linjamäen koulutie 4, 05430 Nuppulinna)
  • Nahkela 29.9. klo 17.30 (Nahkelantie 397, 04350 Nahkela)

Mistä ennakkovaikutusten arvioinnissa on kyse?

Ennakkovaikutusten arviointi tehdään yhdessä: lapset, huoltajat, henkilökunta, kuntalaiset ja muut toimijat käyvät yhdessä läpi, mitä vaikutuksia mahdollisilla muutoksilla on. Ennakkoarvioinnin tarkoituksena on tuottaa tietoa päätöksenteon tueksi.

Ennakkovaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon neljä näkökulmaa:

  • kuntalaisvakutukset, eli ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia mm. hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta
  • ympäristövaikutukset, eli ihmisten elinoloihin, terveyteen ja viihtyvyyteen, maaperään, luonnon monimuotoisuuteen, ilmastoon, maisemaan, kaupunkikuvaan tai kulttuuriperintöön kohdistuvia vaikutuksia
  • organisaatio- ja henkilöstövaikutukset, eli vaikutukset on eri organisaatioiden välisiin suhteisiin, organisaation tehtäviin tai menettelytapoihin, luottamuselinten toimintaan, henkilöstöön tai hallintoon
  • taloudelliset vaikutukset kunnan tuloihin tai menoihin joko niitä lisäämällä tai vähentämällä.

Tärkeä osa ennakkovaikutusten arviointia on lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arviointi varmistaa lasten kuulemisen ja lasten oikeuksien toteutumisen päätöksenteossa.

Keskeiset Sivistyksen toimialueen kouluja koskevat palveluverkkomuutokset:

Yhtenäinen Kellokosken koulu valmistui vuonna 2018. Uuden koulukampuksen ympärille valmistuivat laajat lähiliikuntapaikat vuosina 2018 ja 2019. Koulussa toimivat vuosiluokat 1−9 ja koulu antaa opetusta myös mäntsäläläisille oppilaille.

Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelmassa on hyväksytty, että Etelä-Tuusulassa Kirkonkylän koululle rakennetaan uusi Kirkonkylän kampus, johon yhdistyy myös päiväkoti ja mahdollisesti ruotsikielinen varhaiskasvatus ja perusopetus. Riihikallioon rakentuu uusi monitoimikampus nykyisen Riihikallion koulun läheisyyteen. Rykmentinpuiston monitoimikampus rakennetaan Rykmentinpuiston alueelle ja Lahelan monitoimikampus Tuusulan Lahelaan. Monio, lukio ja kulttuuritalo, valmistuu Hyrylän keskustaan. Näiden kampusten valmistuttua Tuusulan kunta luopuu Hyrylän koulukeskuksen, Hyökkälän koulukeskuksen, Vaunukaankaan koulun, Ruotsinkylän koulun sekä Mikkolan koulusta.  

 

Lisätiedot:

 

Virpi Lehmusvaara

sivistysjohtaja

040 314 3401

virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

 

Jussi Salonen

apulaispormestari

040 314 3102

jussi.salonen@tuusula.fi

Takaisin